Nattskift kan gi brystkreft

Det danske arbeidstilsynet, Arbejdsstyrelsen, oppfordrer alle i landet som har jobbet nattskift gjennom flere år og utviklet brystkreft til å anmelde det. Det kan være en yrkesskade.

Brystkreft, strålebehandling

Illustrasjonsfoto: Brystkreftpasient får strålebehandling

Foto: Marit Hommedal (NTB) / Scanpix

Danmarks arbeidstilsyn har hittil avvist kreft som en yrkesskade som følge av nattarbeid.

Etter samråd med en rekke danske eksperter, vil sakene bli sett nærmere på, skriver nettavisen Erhverv på nett, epn.dk.

Overlege Ingrid Sivesind Mehlum i det norske Arbeidstilsynet har tidligere skrevet en artikkel hvor det fremgår at brystkreft er vist å være 50 prosent vanligere hos nattarbeidere.

 

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

 

Les også: Denne planten kan stoppe brystkreft

Tilsynet oppfordrer nå folk som har fått brystkreft etter mange års nattarbeid om å anmelde saken. De ber også folk som tidligere har anmeldt saken om å levere inn en ny anmeldelse. 

Vaskehjelp

Nattarbeid kan være kreftfarlig. Nå vil danskene gi rammede yrkesskadeerstatning.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Kan være en yrkesskade

Danskene ser nå på brystkreft som en mulig yrkesskade. Det internasjonale instituttet for kreftforskning, IARC, legger om et år frem en ny rapport om sammenhengen.

Folk som har fått brystkreft etter 20-30 års nattarbeid trenger ikke vente så lenge. Et utvalg vil vurdere yrkesskadeerstatning til de kreftsyke som får sakene sine vurdert.

Det danske arbeidstilsynet har ikke oversikt over hvor mange som kan ha fått brystkreft i Danmark etter mange års nattarbeid.

Økt risiko for sykdom

- Brystkreft er vist å være 50 prosent vanligere hos nattarbeidere, skriver Ingrid Sivesind Mehlum overlege i Arbeidstilsynet i en artikkel som tidligere er publisert i tilsynets fagblad «Arbeidervern».

I artikkelen lister overlegen opp en rekke former for sykdommer som kan ramme personer som jobber om natten. Mage- og tarmsykdommer og hjerte- og karsykdommer er bare noen eksempler på sykdommer som kan slå ut i denne gruppen.

I samme artikkel gjengir Mehlum flere måter å organisere skiftarbeidet på, slik at det blir helsemessig forsvarlig:

SISTE NYTT

Siste nytt