Nasjonalhelt behandlet Ebola-smittede – i dag døde han

Den 39 år gamle legen har behandlet over 100 smittede pasienter i Sierra Leone. I dag døde Sheik Umar Khan av det dødelige viruset han selv har bekjempet.

Sheik Umar Khan

DØDE I DAG: 39 år gamle Sheik Umar Khan døde i dag. Han er blitt kalt en nasjonalhelt av helsedepartementet i Sierra Leone for sin innsats i kampen mot Ebola-epidemien som herjer landet.

Foto: STAFF / Reuters

Den 39 år gamle legen fra Sierra Leone har blitt hyllet som en nasjonalhelt av landets helseminister for sin innsats i kampen mot Ebola-epidemien.

Sheik Umar Khan rakk å behandle over 100 smittede pasienter, før han i juni selv ble smittet av det dødelige viruset.

I dag døde han, melder Reuters.

Hittil har viruset tatt livet av nesten 700 mennesker i Vest-Afrika.

– Var nøye med å beskytte seg

Det er ikke klart hvordan legen ble smittet av viruset. Hans kolleger har tidligere uttalt nyhetsbyrået Reuters at han alltid var nøye med å beskytte seg og alltid brukte maske, hansker, beskyttelsesdrakt og spesialsko.

Da nyhetsbyrået Reuters besøkte Sheik Umar Khan på klinikken han drev i Kenema i juni i år, viste han frem et speil han hadde på kontoret.

Sierra Leone West Africa Ebola

ARBEIDSPLASSEN: Her på klinikken i Kenema jobbet Sheik Umar Khan i kampen mot Ebola-viruset. Før han selv ble smittet, behandlet han over 100 pasienter.

Foto: Youssouf Bah / AP

Han kalte speilet sin «politimann», fordi han alltid brukte det til å sjekke om det var hull i beskyttelsesdrakten før han gikk inn på isolasjonsavdelingen der Ebola-pasientene befant seg.

Det er ikke kommet meldinger fra Sierra Leone om hvordan sykdommen til legen utviklet seg etter at han ble smittet.

Fotballforbud og stengte landegrenser

Epidemien er ute av kontroll, og dødeligheten er svært høy.

De som smittes får høy feber og magesmerter, oppkast og diare. Så svikter nyrer og lever. Det ender med indre blødninger.

I går stengte Liberia flere landegrenser og innfører flere helsesjekker ved flyplasser som følge av ebola-epidemien.

I et nytt forsøk på å hindre spredningen, er det i dag innført fotballforbud.

Amerikansk lege smittet

Det dødelige viruset dreper opptil 90 prosent av de smittede, men pasienter har en bedre sjanse til å overleve hvis de får tidlig behandling. Problemet er at det ikke finnes noen effektiv behandling.

En amerikansk lege er nå isolert på behandlingshjem for ebola på ELWA-sykehuset i den liberiske hovedstaden Monrovia.

Kent Brantly arbeider for den kristne veldedighetsorganisasjonen Samaritan's Purse og er sykehusdirektør på organisasjonens behandlingshjem i Liberia.

SISTE NYTT

Siste nytt