Narkogjenger bak blodig opprør

Et oppgjør mellom Brasils to største narkotikabander ligger bak gårsdagens blodige opprør i et fengsel i Manaus.

Fortvilte slektninger av fangene prøver å få svar fra poliiet om hvordan det har gått med deres kjær

Fortvilte slektninger av fangene prøver å få svar fra politiet om hvordan det har gått med deres kjær

Foto: STRINGER / Reuters

Detaljene som nå kommer ut om fangeopprøret i Complexo Penitenciário Anísio Jobim (COMPAJ) i den brasilianske byen Manaus er grusomme.

Til sammen ble 56 av fangene drept før politi og vakter fikk tatt tilbake kontrollen over fengselet i går morges.

Flere av fangene har fått kappet av hodet, mens andre tydelig er blitt torturert på det groveste før de er blitt drept.

Bilder fra fengselet viser lik som ligger oppå hverandre i en haug, mens andre drepte fanger fraktes bort i søppeltraller og på trillebår.

Rekke med ambulanser

En lang rekke ambulanser med likene av drepte fanger på vei inn til Manaus mandag.

Foto: JAIR ARAUJO / Afp

Leter etter rømte fanger

Fem brasilianere med jackfrukt

Brayan Bremer (til høyre) la ut bilde av seg selv og fire andre fanger på rømmen i jungelen mandag. De fem deler en jackfrukt de har funnet i jungelen.

Foto: Privat / Facebook

I tillegg til fangene som ble drept, rømte 186 fanger under opprøret. 40 av de rømte er pågrepet, men politiet leter etter de over 140 som er på frifot.

Fengselet ligger i utkanten av millionbyen Manaus, med regnskogen i Amazonas like ved.

En av de rømte fangene, Brayan Bremer, har lagt ut flere bilder av seg på Facebook etter at han flyktet, skriver Globo.

et av bildene poserer han sammen med fire andre mens de spiser en jackfrukt de har funnet.

Bevæpnet politi i Brasil

Bevæpnet politi jakter de over 140 rømte fangene som fortsatt er på frifot.

Foto: MARCIO SILVA / Afp

Krig mellom Rio- og Sao Paulo-gjenger

Selv om fengselet ligger i Manaus, storbyen i regnskogen i Amazonas, var opprøret et resultat av den pågående narkokrigen mellom gjenger fra Rio de Janeiro og São Paulo.

Gjenger er i den sammenheng et misvisende ord, det dreier seg om omfattende kriminelle syndikater med tusenvis av medlemmer.

Mens Primero Comando do Capital (Første hovedstadskommando) er den største gjengen i São Paulo, er Comando Vermelho (Den røde kommando) den viktigste i Rio.

Ifølge brasilianske medier fikk Comando Vermelho den lokal Manaus-gjengen Família do Norte til å angripe PCC i fengselet.

Oversiktsbilde av Anisio Jobim-fengselet.

Oversiktsbilde av Anisio Jobim-fengselet.

Foto: HO / Afp

Overbefolkede fengsler

Selv om opprøret skyldes et oppgjør mellom to rivaliserende narkogjenger, er forholdene i brasilianske fengsler så dårlige at de med ujevne mellomrom fører til sammenstøt.

Blant annet er det altfor mange fanger i forhold til hva fengslene er bygget for.

For fire år siden kalte Brasils justisminister i 2012 forholdene i brasilianske fengsler for middelalderske.

Matmangel og så overfylte celler at fangene ikke har plass til å legge seg ned, er standard i mange av fengslene.

I Anisio Jobim-fengselet var det 2230 fanger da opprøret brøt ut, til tross for at fengselet på papiret bare har en kapasitet på 590.

Resultatet er at brasilianske fengsler har fått et rykte som de mest voldelige i verden.

– Disse massakrene skjer nesten daglig i Brasil, sier Fader Valdir Silveira, leder for et katolsk senter som overvåker forholdene i brasilianske fengsler.

Dommen hans over fengslene er knallhard: – Våre fengsler er bygget for å utslette, torturere og drepe, sier Silveira til Reuters.

Laster kart, vennligst vent...

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt