Leketøyet oppfører seg merkelig i vektløs tilstand

Dersom du trodde at du hadde sett den siste av sommerens farsott, så tok du feil. Driftige astronauter har tatt med seg en fidget spinner til Den internasjonale romstasjonen. Det er klart at leketøyet ikke oppfører seg som det gjør på jorden.

Leketøyet har kommet til romstasjonen, og det oppfører seg merkelig i vektløs tilstand

SLUTTER IKKE: Med jorden i bakgrunnen, i vektløs tilstand, spinner den bra. Men spinner den evig? Video fra Nasa.

Den røde, spinnende tingen beveger seg nå høyere og raskere enn noen andre før den.

I den internasjonale romstasjonen får fidget spinneren oppleve noe som makkerne på jorden ikke har opplevd.

I vektløs tilstand har den anledning til å vise hva som vil skje dersom den får spinne i fred. Det vi si når at delen i midten ikke blir holdt fast.

På vei til Den internasjonale romstasjonen

KAN SNART LEKE: Tre nye romfarere kom i formiddag til stasjonen etter at de ble skutt opp fra Kasakhstan. De tre kan snart selv forsøke seg på spinneren.

Enkel fysikk

Fidget spinnere dukket opp i april i år. Lignende greier har vært i markedet i nesten 20 år. Det var først i april at det eksploderte. I midten av juni var det neste hundre millioner søk på Google om dagen.

Leketøyet skal være effektivt til å roe ned urolige personer. Det har et kulelager som gjør at de to eller tre armene kan spinne lenge.

Det som skjer i vektløs tilstand, er at den lille friksjonen i kulelageret fører til at den midtre delen også begynner å spinne.

Den ytre spinnende delen tar med seg den stasjonære midtre delen så den også spinner.

Etter kort tid spinner hele leken i samme hastighet. Det betyr at den spinner lengre enn den ville ha gjort på jorden. Friksjonen i kulelageret opphører. De spinnende armene mister mindre kinetisk energi over tid.

Leker i verdensrommet

FLERE LEKER: Astronautene for fra tid til annen sendt opp gjenstander som strengt tatt ikke har med oppdraget deres å gjøre. Patrick G. Forrester viser frem figuren Buzz Lightyear.

Foto: Nasa

Spinne evig?

Det store spørsmålet får vi ikke svar på: Hva vil skje dersom spinneren får spinne i selve rommet? Det vil si på utsiden av Den internasjonale romstasjonen?

Vi får ikke dette svaret, fordi Nasa ikke ville finne på å slippe en slik gjenstand løs utenfor stasjonen.

Det som skjer inne i romstasjonen, er at de spinnende armene får motstand av luften. Ute i selve verdensrommet er det ikke luft, så den motstanden vil opphøre.

Den vil i prinsippet spinne til universet slukner. I prinsippet. For der romstasjonen beveger seg er det fortsatt litt gass. Ikke mye, men nok til å bremse ned stasjonen, og nok til å bremse en spinner over tid.

JAPAN-GADGET-SPINNER-TECHNOLOGY

BEDRE I ROMMET: Denne spesialbygd spinneren fra japanske NSK Micro Precision, kan kanskje fungere bedre ute i rommet. Den er lagd i metall som sannsynligvis vil tåle temperatursvingningene bedre.

Foto: TORU YAMANAKA / AFP

Ende som stjerneskudd

Gassen vil bremse spinneren mer i fartsretningen, enn rotasjonsretningen. Det vil si at den vil miste høyde mens den fortsatt spinner.

Den vil til slutt brenne opp i atmosfæren som et stjerneskudd. Mens den spinner.

I prinsippet. Det er godt mulig at den i løpet av kort tid vil bli ødelagt av den intense temperaturforskjellen mellom natt og dag. Fra pluss 120 grader celsius til minus 100 grader celsius. Hvert 45. minutt.

SISTE NYTT

Siste nytt