NRK Meny
Normal

Malaysias politisjef: Mulig flymysteriet aldri blir oppklart

Politisjefen i Malaysia, Khalid Abu Bakar, innrømmet under en pressekonferanse onsdag at det er mulig man aldri får svar på hvorfor flyet fra Malaysia Airlines forsvant.

Khalid Abu Bakar politisjef i Malaysia

Khalid Abu Bakar ber om mer tid til etterforskningen, men innrømer også at det er stor mulighet for at vi aldri får svar på hva som faktisk skjedde me MH370.

Foto: MOHD RASFAN / Afp

Khalid Abu Bakar sa at kriminaletterforskningen av hva som kan ha ført til flystyrten fremdeles er fokusert på fire områder: Kapring, sabotasje og personlige eller psykiske problemer hos noen om bord på flyet.

– Etterforskningen kan fortsette i lang tid. Vi må undersøke hver minste detalj, sa Khalid ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Når vi er ferdige med etterforskningen er det fremdeles mulighet for at vi ikke vet den egentlige årsaken til flyets forsvinning.

Under pressekonferansen i Kuala Lumpur ba politisjefen om mer tid. Ifølge ham har de snakket med over 170 personer under etterforskningen så langt.

– Etterforskningen pågår fortsatt. Det er fremdeles flere personer vi må snakke med, sa Khalid.

Setter lit til den svarte boksen

Et stort steg mot å finne ut hva som faktisk skjedde om bord på MH 370 vil være å finne flyets svarte boks. Boksen består av to enheter der den ene tar opp samtaler i cockpiten, mens den andre registrerer ferdsdata.

CORRECTION Australia Malaysia Plane

Towed Pinger Locator, (TPL), er i stand til å plukke opp signalene fra den svarte boksen helt ned til en dybde på 6100 meter. Denne skal plasseres på et australsk krigsskip i Perth.

Foto: Rob Griffith / Ap

Det er disse boksene de pårørende og malaysiske myndigheter i stor grad har satt sin lit til når det gjelder å finne årsaken til at MH370 etter alt å dømme har styrtet.

Men tirsdag uttalte Australias forsvarsminister David Johnston, som har fått ansvaret for koordinasjonen av søkearbeidet, at sjansene for å finne boksen er svært små.

Med utgangspunkt i normal levetid for batteriene i de sorte boksene, regner man med at den vil fortsette å sende signaler i rundt en uke til – og skipet med spesialutstyr som skal lete etter boksen er ikke i søkeområdet for om et par dager.

I tillegg må man ta med i betraktningen at det nåværende leteområdet muligens ikke er der flyet har styrtet. Trass den massive leteoperasjonen er det ennå ikke funnet noen vrakrester som kunne antyde hvor flyet gikk ned.

Dermed risikerer man å bruke de gjenværende dagene av batterienes levetid på å lete på feil sted.

Mysterium

Rute MH370 fra Malaysia Airlines forsvant en knapp time etter avgang fra Kuala Lumpur 8. mars. Flyet skulle til Beijing i Kina og hadde 227 passasjerer og et mannskap på tolv om bord.

Hva som skjedde med flyet er fortsatt et mysterium, men mye tyder på at kommunikasjonssystemet om bord ble skrudd av med vilje, og at flyet deretter endret kurs.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt