Seks arrestert for mord på Europas farligste øy

Fransk politi gikk i dag til storaksjon etter drapet på en kjent advokat på Korsika i fjor. Den franske middelhavsøya har den høyeste mordraten i hele Europa.

Mordetterforskning i Ajaccio

Palmeidyllen langs strandpromenaden i Ajaccio ble senest 12. februar i år brutt etter mordet på bareieren Dominique Lorenzi.

Foto: PHILIPPE MARINI / Afp

Fransk politi slo til i en samordnet aksjon både i den korsikanske hovedstaden Ajaccio og i Marseille onsdag morgen, skriver Le Parisien.

Fire personer ble arrestert i Ajaccio og to i Marseille. En av de arresterte i Marseille skal være en politioffiser.

De er arrestert for mordet på advokaten Antoine Sollacaro, som ble drept i et mafialignende mord ved en bensinstasjon i Ajaccio 16. oktober i fjor.

Sollacaro, som var Korsikas mest kjente advokat og en tidligere formann i den korsikanske advokatforeningen, ble skutt og drept på en bensinstasjon i Ajaccio av to menn på motorsykkel.

De fulgte etter advokaten inn på bensinstasjonen og skjøt ham fem ganger i hodet.

Han er det mest kjente offeret i en flere år lang feide mellom to kriminelle bander med tilknytning til grupper som kjemper for selvstendighet for Korsika.

Ifølge Le Figaro skal ikke drapsmennene være blant de seks som er arrestert i dag. I stedet skal det dreie seg om hjelpere, som blant annet har skaffet våpen og motorsykkelen som ble brukt under drapet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bensinstasjonen der Antoine Sollacaro ble drept

Fransk politi undersøkte bilen som Antoine Sollacaro satt i da han ble drept på en bensinstasjon i Ajaccio 16. oktober 2012.

Foto: PASCAL POCHARD CASABIANCA / Afp

Høyeste mordrate i Europa

Mordet på den respekterte advokaten var bare et i en serie som har rystet Frankrike de siste årene.

Det siste tiåret har middelhavsøya med 300.000 innbyggere opplevd 20–25 mord med tilknytning til kriminelle bander hvert år.

Legger man til de som blir drept i familievold eller andre drap uten bandetilknytning, gir det Korsika den høyeste mordraten i Europa.

Til sammenligning var det 30 drap i Norge i 2012, enda Norge har over 16 ganger så mange innbyggere som Korsika.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Politiet i Ajaccio

Politiet stod vakt i en gate midt i Ajaccio 14. november i år etter at formannen i det lokale handelskammeret, Jacques Nacer, var blitt drept i sin forretning.

Foto: PASCAL POCHARD-CASABIANCA / AFP

Skytes på åpen gate

Antoine Sollacaro

Advokaten Antoine Sollacaro ble drept på Korsika 16. oktober 2012. Her er han avbildet i 2006.

Foto: STEPHAN AGOSTINI / Afp

Felles for de mange mafialignende drapene er to ting, de skjer ofte i full offentlighet og sjansen for å bli tatt er forsvinnende liten.

Et eksempel er formannen i det lokale handelskammeret, Jacques Nacer, som ble drept i sin klesforretning i Ajaccio i november i fjor.

– Plutselig kommer en mann forbi og bestemmer seg for å drepe, som om han var med i en cowboyfilm, sier en kvinne som arbeider nær butikken der Nacer ble drept til BBC.

Av 105 mafialignende drap på Korsika siden 2007 har under ti prosent ført til en fellende dom.

Av de 17 mordene i 2010 og de 22 mordene i 2011, er så langt ingen blitt dømt.

Datteren til den drepte advokaten Antoine Sollacaro, Anna-Maria Sollacaro, mener den lave oppklaringsprosenten har ført til en straffefrihetskultur på øya.

– For en morder å drepe noen klokken ni en morgen foran overvåkingskameraer viser virkelig frekkhet, sier Anna-Maria Sollacaro.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Antoine Sollacaro ble begravet

Antoine Sollacaro ble begravet i Propriano 19. oktober i fjor, tre dager etter at han ble myrdet. Bildet viser sørgende utenfor kirken før begravelsen.

Foto: PASCAL POCHARD-CASABIANCA / Afp

Førte til løfter om handling

Mordet på advokaten Antoine Sollacaro førte til at den franske regjeringen lovet å gå hardere til verks mot kriminaliteten og drapene.

Regjeringen, med innenriksminister Manuel Valls og justisminister Christiane Taubira i spissen, la frem en tipunktsplan for å bekjempe bandene.

Et mindretall av mordere, leiemordere, banditter og mafioso kontrollerer ikke territoriet. Det er den store majoriteten av korsikanere som kontrollerer territoriet, og de vil ha siste ord.

Frankrikes justisminister Christiane Taubira / AFP

Blant tiltakene i tipunktsplanen som ble lagt frem i oktober i fjor, var både strengere kontroll av økonomiske overføringer og opprettelsen av en egen spesialgruppe innen det nasjonale politiet som skal etterforske og koordinere saker.

Tre mord og to mordforsøk

Så langt i år er det ikke noe som tyder på at 2013 skal bli året da antall mord synker på Korsika.

I løpet av de to første månedene var det tre mord og to mordforsøk knyttet til organisert kriminalitet.

Størst oppmerksomhet har mordet på Anthony Galliot 1. mars fått. Han ble skutt på terrassen til en kafé i kystbyen Sainte-Lucie de Porto-Veccio sør på øya.

Galliot var en de mest beryktede kriminelle i Frankrike etter at han var lederen for et ran i Sveits i 2004 der banden hans slapp unna med 668 kilo gull.

Etter dagens arrestasjoner i Ajaccio og Marseille antyder fransk politi at de kan stå foran et gjennombrudd i kampen mot drapsbølgen på middelhavsøya.

Korsikanere, har gjennom historien fått mange løfter fra Fastlands-Frankrike om innsats mot lovløsheten, uten at det har fått resultater. For å overbevise dem vil det kreve langt mer enn at seks medhjelpere blir arrestert.

SISTE NYTT

Siste nytt

Stoltenberg om Nato-toppmøte: – Som første skoledag der du møter vennene dine igjen

Nato holdt sitt første fysiske toppmøtet på halvannet år. Kina, Russland og Afghanistan var blant temaene de 30 lederne diskuterte.