Mugabes parti mister flertallet

For første gang på 28 år mister partiet til president Robert Mugabe flertallet i Zimbabwes nasjonalforsamling.

Zimbabwe-valget var avgjort på forhånd, ifølge denne plakaten i Sør-Afrika
Foto: Themba Hadebe / AP

En foreløpig omtelling av stemmene i 23 av 210 valgkretser i Zimbabwe viser at regjeringspartiet ikke vinner tilbake makta ved nasjonalforsamlingen.

Det er klart etter at resultatene fra nyopptellingen i flere valgkretser ble offentliggjort lørdag.

Ikke nok til flertall

Opposisjonen i Zimbabwe har dermed fått bekreftet at den vant valget på ny nasjonalforsamling 29. mars. Regjeringspartiet ZANU-PF hadde forlangt omtelling i 23 av totalt 210 valgkretser etter nederlaget ved valget 29. mars.

Valgkommisjonen erklærte først at opposisjonen hadde overtatt kontrollen over nasjonalforsamlingen, men det ble senere besluttet at en del av stemmene fra dette valget skulle telles på nytt.

Hemmelighold

Det er enda ikke offentliggjort offisielle resultater fra presidentvalget, men uavhengige observatører har meldt at opposisjonskandidaten Morgan Tsvangirai fikk flest stemmer.

Valgkommisjonen sier at det først vil være klart mandag, og at presidentkandidatene må verifisere resultatet før det kan offentliggjøres.

I går gjennomførte væpnet politi en aksjon mot opposisjonspartiet Movement for Democratic Change, MDC, og anholdt 215 personer.

Politiet raidet også kontorene til uavhengige valgobseravtører i hovedstaden Harare.

Les også: Væpnet aksjon i Harare

SISTE NYTT

Siste nytt