Mubarak kaller inn hæren

President Hosni Mubarak ber hæren sørge for at portforbudet som er innført i hele Egypt overholdes.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Portforbudet som ble innført i flere store byer fra klokka 17 norsk tid frem til kl. seks lørdag morgen, er nå utvidet til å gjelde for hele Egypt.

– Som følge av det som har skjedd av opptøyer, lovløshet, plyndring, ødeleggelser, angrep og brenning av offentlig og provat eiendom, erklærer presidenten portforbud, heter det i en melding på egyptisk TV.

Parti-hovedkvarter i flammer

Egypts president Hosni Mubarak ber hæren i landet ta ansvaret for at portforbudet overholdes, men like etter klokka 17 viser demonstrantene ingen tegn til å trekke seg tilbake.

Tvert imot har aksjonistene svart med å sette fyr på utenriksdepartementets kontorer og på hovedkvarteret til det regjerende Nasjonaldemokratiske partiet (NDP) i Kairo.

– Situasjonen i Kairo har tilspisset seg kraftig, forteller utenriksmedarbeider Odd Karsten Tveit.

Minst to personer er så langt drept og 870 skadde i sammenstøtene i Egypt

Militære kjøretøy er nå satt inn i hovedstaden. Det høres kraftige skuddvekslinger og eksplosjoner i Kairos gater, der en stor gruppe demonstranter er i ferd med å dumpe en brennende politibil i elva Nilen.

Ifølge TV-stasjonen Al Jazeera har politiet i Kairo nå åpnet ild mot opprørerne. Da demonstrantene nylig knelte på asfalten for å be dagens siste bønn, benyttet politistyrkene anledningen til å skyte tåregass mot dem.

Det kommer også ubekreftede rapporter om sammenstøt mellom politistyrker og hæren i Kairo.

Video Brennende kjøretøy på bro i Egypt

Flere kjøretøy og bygninger står i flammer rundt om i Egypts største byer, der folk krever presidentens avgang og innføring av demokrati.

Bar rundt liket

Dette skjer samtidig som at demonstranter nå har omringet politiet i Suez og gått til angrep på to politistasjoner i byen. I Alexandria meldes det at politiet har gitt opp, og trekt seg fullstendig ut av kampen mot demonstrantene. Portforbudet ignoreres totalt, og utropet «urettmessig» runger i gatene der demonstrantene nå marsjerer i flokk.

I hele dag har det vært kraftige sammenstøt mellom politi og demonstranter i en rekke egyptiske byer . Nyhetsbyråene melder om at to personer, deriblant en 30 år gammel mann er skutt og drept i sammenstøtene i Suez, mens andre ubekreftede meldinger sier at flere har mistet livet.

Liket av den drepte mannen skal i ettermiddag ha blitt båret rundt i gatene av illsinte og sørgende meddemonstranter, forteller et øyevitne til nyhetsbyrået Reuters.

– De har drept min bror, skal en av dem ha ropt.

Håndhilser på hæren

I 18-tiden har myndighetene trappet opp tilstedeværelsen i både Alexandria og Suez, der det nå er satt inn tungt væpnede militære styrker for å prøve å gjenvinne kontrollen.

Militærets ankomst blir møtt med jubel og applaus fra aksjonistene, som tar imot soldatene med varme håndtrykk. Hæren forsøker på sin side å gjennomføre en «splitt og hersk-strategi» for å overmanne tusener av rasende aksjonister.

Følg demonstrantenes aksjon på Facebook.

Kairo

Egyptiske demonstranter roper ut sin protest foran opprørspolitiet i Kairo.

Foto: Ahmed Ali / Ap

Norge og USA bekymret

Intense kamper har bølget fram og tilbake i flere av landets store byer i løpet av dagen. Politiet har kjempet med batonger, tåregass, gummikuler og vannkanoner, mens demonstranter har svart med å kaste stein og satt fyr på politiets pansrede kjøretøy.

Utenriksministrene i både Norge og USA, Jonas Gahr Støre og Hillary Clinton, gir uttrykk for dyp bekymring for situasjonen i Egypt, og oppmoder myndighetene innstendig om å finne en fredelig løsning på konflikten.

Støre oppfordrer egyptiske myndigheter til å avstå fra voldsbruk, tillate fredelige demonstrasjoner og respektere grunnleggende politiske og økonomiske rettigheter.

Video USAs utenriksminister Hillary Clinton om Egypt

USAs utenriksminister Hillary Clinton uttaler seg om Egypt.

Les bakgrunnsartiklene:

Politibiler i brann

Tidligere i dag klarte politiet å sperre av Tahrir-plassen i sentrum av Kairo for å holde demonstrantene unna.

Nå melder aktivistene via sine Facebook-sider at de har klart å ta over Tahrir-plassen etter at politiet flyktet. Der meldes det også at politiet øker bruken av tåregassgranater mot demonstrantene i den egyptiske hovedstaden i et forsøk på å spre folkemengden.

Tidligere i dag samlet store mengder demonstranter seg på den store 6. oktober-broen i Kairo sentrum. Flere demonstranter forsøker å dytte pansrede politikjøretøy ut i elven før de ble jaget tilbake etter da politiet skjøt tåregassgranater inn i folkemengden.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Demonstranter på bro i Kairo, Egypt

Et stort antall demonstranter samlet seg på denne broen i Kairo.

ElBaradei deltar i fredelige protester

Tidligere i dag sperret politiet av deler av Kairo og nærmest delte byen opp i soner for på den måten å hindre store ansamlinger av demonstranter. Disse sperringene er i ettermiddag brutt ned.

- Politiet har stengt flere gater og laget isolerte celler for å hindre ansamlinger av demonstranter. Demonstrantene forsøker å samle seg i byen, men det er vanskelig på grunn av sperringene, rapportere NRKs korrespondent Odd Karsten Tveit tidligere i dag.

Hør Odd Karsten Tveits rapport her:

Tidligere i dag ble nobelprisvinner Mohamed ElBaradei holdt igjen av politiet etter fradagsbønnen, før han fikk slippe fri. Senere ble han, ifølge egyptisk sikkerhetspoliti, satt i husarrest.

– Politiet har gitt opp

Også i Alexandria rapporteres det at det er satt fyr på politibiler. Talsmann Peter Bouckaert hos Human Rights Watch i Alexandria melder at politiet nå har gitt opp å slåss mot demonstrantene.

Via demonstrantenes Facebook-side meldes det at politi og demonstranter nå snakker sammen. Politiet skal ha fått vann og eddik av demonstrantene som motvirker plagene som tåregass gir.

Ettermiddagsbønnen er nå i gang i Alexandria, og hundrevis kneler foran moskéen øst i byen.

Demonstrasjoner i Egypt

Nyhetsbyråene melder om at en 30 år gammel mann er skutt og drept i sammenstøtene i Suez, mens andre ubekreftede meldinger sier at flere har mistet livet.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

– Mubarak vil komme med svar

Al Jazeera har i dag snakket med Mustafa al-Fiqi, et høytstående partimedlem i Mubaraks regjeringsparti.

Han sier at Mubaraks regjering vil komme med et svar til demonstrantene om kort tid, men avviser at det er et tegn på svakhet.

– Hvis ikke vil situasjonen bare eskalere, og vi vil ikke kjenne grenser til det som skjer nå, fastslår al-Fiqi.

En opposisjonspolitiker fra partiet Al Karama, Amin Iskander, sier et solid løfte fra presidenten om at dette blir hans siste periode er det eneste som nå kan roe gemyttene i Egypt.

– I tillegg må Mubarak legge til rette for demokrati, men jeg har liten tro på at presidenten vil gå umiddelbart, sier Iskander til egyptisk TV.

Demonstrasjoner i Kairo

Opprørspolitiet har brukt vannkanoner mot demonstrantene.

Foto: MOHAMMED ABED / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt