Portforbudet som ble innført i flere store byer fra klokka 17 norsk tid frem til kl. seks lørdag morgen, er nå utvidet til å gjelde for hele Egypt.
– Som følge av det som har skjedd av opptøyer, lovløshet, plyndring, ødeleggelser, angrep og brenning av offentlig og provat eiendom, erklærer presidenten portforbud, heter det i en melding på egyptisk TV.
Parti-hovedkvarter i flammer
Egypts president Hosni Mubarak ber hæren i landet ta ansvaret for at portforbudet overholdes, men like etter klokka 17 viser demonstrantene ingen tegn til å trekke seg tilbake.
Tvert imot har aksjonistene svart med å sette fyr på utenriksdepartementets kontorer og på hovedkvarteret til det regjerende Nasjonaldemokratiske partiet (NDP) i Kairo.
– Situasjonen i Kairo har tilspisset seg kraftig, forteller utenriksmedarbeider Odd Karsten Tveit.
Minst to personer er så langt drept og 870 skadde i sammenstøtene i Egypt
Militære kjøretøy er nå satt inn i hovedstaden. Det høres kraftige skuddvekslinger og eksplosjoner i Kairos gater, der en stor gruppe demonstranter er i ferd med å dumpe en brennende politibil i elva Nilen.
Ifølge TV-stasjonen Al Jazeera har politiet i Kairo nå åpnet ild mot opprørerne. Da demonstrantene nylig knelte på asfalten for å be dagens siste bønn, benyttet politistyrkene anledningen til å skyte tåregass mot dem.
Det kommer også ubekreftede rapporter om sammenstøt mellom politistyrker og hæren i Kairo.
Flere kjøretøy og bygninger står i flammer rundt om i Egypts største byer, der folk krever presidentens avgang og innføring av demokrati.
Bar rundt liket
Dette skjer samtidig som at demonstranter nå har omringet politiet i Suez og gått til angrep på to politistasjoner i byen. I Alexandria meldes det at politiet har gitt opp, og trekt seg fullstendig ut av kampen mot demonstrantene. Portforbudet ignoreres totalt, og utropet «urettmessig» runger i gatene der demonstrantene nå marsjerer i flokk.
I hele dag har det vært
. Nyhetsbyråene melder om at to personer, deriblant en 30 år gammel mann er skutt og drept i sammenstøtene i Suez, mens andre ubekreftede meldinger sier at flere har mistet livet.Liket av den drepte mannen skal i ettermiddag ha blitt båret rundt i gatene av illsinte og sørgende meddemonstranter, forteller et øyevitne til nyhetsbyrået Reuters.
– De har drept min bror, skal en av dem ha ropt.
Håndhilser på hæren
I 18-tiden har myndighetene trappet opp tilstedeværelsen i både Alexandria og Suez, der det nå er satt inn tungt væpnede militære styrker for å prøve å gjenvinne kontrollen.
Militærets ankomst blir møtt med jubel og applaus fra aksjonistene, som tar imot soldatene med varme håndtrykk. Hæren forsøker på sin side å gjennomføre en «splitt og hersk-strategi» for å overmanne tusener av rasende aksjonister.
Følg demonstrantenes aksjon på Facebook.
Egyptiske demonstranter roper ut sin protest foran opprørspolitiet i Kairo.
Foto: Ahmed Ali / ApNorge og USA bekymret
Intense kamper har bølget fram og tilbake i flere av landets store byer i løpet av dagen. Politiet har kjempet med batonger, tåregass, gummikuler og vannkanoner, mens demonstranter har svart med å kaste stein og satt fyr på politiets pansrede kjøretøy.
Utenriksministrene i både Norge og USA, Jonas Gahr Støre og Hillary Clinton, gir uttrykk for dyp bekymring for situasjonen i Egypt, og oppmoder myndighetene innstendig om å finne en fredelig løsning på konflikten.
Støre oppfordrer egyptiske myndigheter til å avstå fra voldsbruk, tillate fredelige demonstrasjoner og respektere grunnleggende politiske og økonomiske rettigheter.
USAs utenriksminister Hillary Clinton uttaler seg om Egypt.
Les bakgrunnsartiklene:
Politibiler i brann
Tidligere i dag klarte politiet å sperre av Tahrir-plassen i sentrum av Kairo for å holde demonstrantene unna.
Nå melder aktivistene via sine Facebook-sider at de har klart å ta over Tahrir-plassen etter at politiet flyktet. Der meldes det også at politiet øker bruken av tåregassgranater mot demonstrantene i den egyptiske hovedstaden i et forsøk på å spre folkemengden.
Tidligere i dag samlet store mengder demonstranter seg på den store 6. oktober-broen i Kairo sentrum. Flere demonstranter forsøker å dytte pansrede politikjøretøy ut i elven før de ble jaget tilbake etter da politiet skjøt tåregassgranater inn i folkemengden.
(Artikkelen fortsetter under videoen)
Et stort antall demonstranter samlet seg på denne broen i Kairo.
ElBaradei deltar i fredelige protester
Tidligere i dag sperret politiet av deler av Kairo og nærmest delte byen opp i soner for på den måten å hindre store ansamlinger av demonstranter. Disse sperringene er i ettermiddag brutt ned.
- Politiet har stengt flere gater og laget isolerte celler for å hindre ansamlinger av demonstranter. Demonstrantene forsøker å samle seg i byen, men det er vanskelig på grunn av sperringene, rapportere NRKs korrespondent Odd Karsten Tveit tidligere i dag.
Hør Odd Karsten Tveits rapport her:
Tidligere i dag ble nobelprisvinner Mohamed ElBaradei holdt igjen av politiet etter fradagsbønnen, før han fikk slippe fri. Senere ble han, ifølge egyptisk sikkerhetspoliti, satt i husarrest.
– Politiet har gitt opp
Også i Alexandria rapporteres det at det er satt fyr på politibiler. Talsmann Peter Bouckaert hos Human Rights Watch i Alexandria melder at politiet nå har gitt opp å slåss mot demonstrantene.
Via demonstrantenes Facebook-side meldes det at politi og demonstranter nå snakker sammen. Politiet skal ha fått vann og eddik av demonstrantene som motvirker plagene som tåregass gir.
Ettermiddagsbønnen er nå i gang i Alexandria, og hundrevis kneler foran moskéen øst i byen.
Nyhetsbyråene melder om at en 30 år gammel mann er skutt og drept i sammenstøtene i Suez, mens andre ubekreftede meldinger sier at flere har mistet livet.
Foto: KHALED DESOUKI / Afp– Mubarak vil komme med svar
Al Jazeera har i dag snakket med Mustafa al-Fiqi, et høytstående partimedlem i Mubaraks regjeringsparti.
Han sier at Mubaraks regjering vil komme med et svar til demonstrantene om kort tid, men avviser at det er et tegn på svakhet.
– Hvis ikke vil situasjonen bare eskalere, og vi vil ikke kjenne grenser til det som skjer nå, fastslår al-Fiqi.
En opposisjonspolitiker fra partiet Al Karama, Amin Iskander, sier et solid løfte fra presidenten om at dette blir hans siste periode er det eneste som nå kan roe gemyttene i Egypt.
– I tillegg må Mubarak legge til rette for demokrati, men jeg har liten tro på at presidenten vil gå umiddelbart, sier Iskander til egyptisk TV.
Opprørspolitiet har brukt vannkanoner mot demonstrantene.
Foto: MOHAMMED ABED / Afp