Den røde linjen ruller igjen

I Moskva ruller den røde t-banelinjen igjen etter gårsdagens to bombeangrep der 39 mennesker mistet livet.

RUSSIA-METRO/BLAST

Folk legger ned blomster på Lubjanka-stasjonen på t-banen i Moskva. Her ble en bombe detonert i går klokken 06:56, lokal tid.

Foto: STRINGER/RUSSIA / REUTERS

Etter at Park Kultury-stasjonen og Lubjankastasjonen åpnet igjen etter angrepene i går, har det vært en jevn strøm av mennesker som stille har lagt ned blomster og tent lys inne på stasjonen for å hedre ofrene for selvmordangrepene i Moskva.

Bombeangrep på t-banen i Moskva

Bombeangrepene fant sted med 4o minutters mellomrom på den røde linjen, hovedpulsåren, i Moskvas t-banesystem.

Tilsammen mistet 39 mennesker livet i de to eksplosjonene. Flere enn 70 personer er fortsatt innlagt på ulike sykehus i Moskva.

Samlet i sorg

Den første eksplosjonen intraff på Lubjankastasjonen midt i rushtiden i går klokken 06:56 lokal tid.

– Det er en felles sorg for hele det russiske folk. Ingen kan holde tilbake følelsene. Dette er er tragedie og en uhørt gjerning mot Russland, sier en kvinne på stasjonen til SVT.

Park Kultury metro station i Moskva

Den andre eksplosjonen inntraff på Park Kultury-stasjonen i Moskva klokken 07:38. lokal tid. Bomben ble detonert i den andre vognen i toget som kom rullende inn på stasjonen.

Foto: Vladimir Davydov / REUTERS

– Det er vanskelig å holde tårene tilbake. Det var mange unge mennesker som døde, fortsetter hun.

Den andre selvmordsbomberen gikk til aksjon 40 minutter etter den første eksplosjonen på Park Kultury-stasjonen klokken 07:38.

LES: – "Svarte enker" står bak bombene

LES: Lavrov utelukker ikke Al Qaida-medvirkning

NETT-TV: – Vi må overvinne frykten
Video Morgen i Moskva

SE VIDEO: Passasjerer legger ned blomster på t-banestasjonene der 39 mennesker mistet livet i går.

Folk er redde

På t-banestasjonene er det i morgentimene i dag uvanlig mange politifolk. Men til tross for det store sikkerhetsoppbudet er mange redde for å ta t-banen i dag, og det er uvanlig få folk ombord i togene sammenlignet med andre morgener.

– Vi ble redde og gikk opp fra stasjonen. Nå komme jeg til å ta mindre t-bane enn jeg pleier. Der er det så mange mennesker, og enkelt å gjennomføre et attentat, sier en annen kvinne på vei ut av Lubjankastasjonen.

Myndighetene har satt inn ekstra busser i dag, slik at mange av de som ikke ønsker å ta t-banen i dag, kan komme seg frem på andre måter.

Flagg på halv stang i Moskva

Det flagges på halv stang ved offentlige bygninger i Russland.

Foto: YURI KADOBNOV / AFP/Scanpix

Nasjonal sørgedag

Myndighetene i Russland har erklært dagen i dag for en nasjonal sørgedag etter selvmordsangrepene. Ofrene vil bli minnet ved seremonier flere steder i byen.

Offentlige bygninger flagger på halv stang, mens TV-kanalene har avlyst underholdningsprogrammer, og teatrene har avlyst sine forestillinger. Senere i dag skal det holdes en sørgemesse i den ortodokse Frelser-katedralen.

Jakter på ledsagere

Russisk politi jager nå to kvinner som skal ha ledsaget de to kvinnelige selvmordsbomberne man antar utførte eksplosjonene, i tillegg til en mannlig medsammensvoren. Alle tre var blitt fanget opp av overvåkingskameraer, ifølge sikkerhetskilder.

Ingen har foreløpig tatt på seg skylden for angrepene, men en gruppe som kaller seg Kaukasus-emiratet, anført av islamisten Doku Umarov, har tidligere truet med angrep i Moskva, skriver NTB. Gruppa mistenkes for å stå bak bombeangrepet mot et hurtigtog mellom Moskva og St. Petersburg i november i fjor, som krevde 28 menneskeliv.

Video Animasjon av selvmordsangrepet

NETT-TV: Se animasjon av selvmordsangrepet i går.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt