Hopp til innhold

Mor ga sønnen en lærepenge om kjøpepress – vekker reaksjoner

Da den amerikanske moren hadde sett seg lei på tenåringssønnens ønsker om dyre merkeklær, bestemte hun seg for å gi ham en lærepenge. Metoden møter motstand hos norsk ekspert, som likevel oppfordrer også foreldre i Norge til å redusere kjøpepresset blant ungdom.

En ansatt på Walmart går gjennom en stativ med kjoler

«STYGGE KOMMENTARER»: Den amerikanske supermarkedkjeden Walmart selger blant annet klær. Da en mor i delstaten Georgia hørte sønnen (13) snakke nedsettende om dem på skolen som fikk klærne sine fra Walmart, og han selv ville ha dyre merkeklær, tok hun grep. Facebook-innlegget hennes er blitt delt flere hundre tusen ganger.

Foto: RICK WILKING / Reuters

I et Facebook-innlegg skriver Cierra Brittany Forney i Georgia i USA at hun syntes hennes 13 år gamle sønn var blitt kravstor.

«Han oppførte seg som om han var for god til å handle på Walmart (supermarkedkjede, journ.anm.) og kom med stygge kommentarer om andre på skolen som har bruktklær. Jeg tolererer ikke slikt,» skriver hun.

Sønnen måtte derfor ta 20 dollar (drøyt 150 kroner) av sine egne penger og kjøpe klær i en veldedighetsbutikk. Klærne skulle han ha på seg hele uken på skolen.

«Vil lære barna at penger ikke er alt»

«Jeg vil lære barna mine at penger ikke er alt, og at du ikke skal dømme folk ut fra hvor de handler,» skriver Forney.

Innlegget har skapt et enormt engasjement. Mandag har nær 300.000 delt innlegget, og over 750.000 har reagert i form av liker-klikk, og mange hyller moren.

Forney presiserer at sønnen har godkjent at hun delte historien.

– Det er første gang jeg gjør dette. Men vi har hatt mange samtaler om at det å ha fine ting er et privilegium, ikke en rettighet, sier hun til BBC.

Barnepsykolog: Foreldre må dempe materialistiske holdninger

Barnepsykolog og professor emeritus ved UiT, Willy-Tore Mørch, sier presset på ungdom angående utseende og klær, øker stadig.

– Har du ikke de rette klærne, kan du i verste fall bli utstøtt på skolen. Og de er jo ikke billige, disse klærne, så det er ganske mange, trolig flere og flere, som ikke kan bli med på merkekjøret, sier Mørch til NRK.

Professor og psykolog, Willy-Tore Mørch

KJØPEPRESS: – Det er ingen tvil om at det er press på ungdom når det gjelder utseende og klær, sier psykolog Willy-Tore Mørch. Han oppfordrer foreldre til å gå sammen for å dempe materialistiske holdninger.

Foto: Elise Holdal / NRK

Han mener Facebook-innlegget åpenbart har truffet en nerve, men ville ikke selv ha anbefalt samme metode.

– Når man ikke vet konsekvensen, om sønnen risikerer å bli mobbet på skolen for det, er det en risikosport.

Mørch mener likevel foreldre har et ansvar for å dempe materialistiske holdninger hos barna.

– Mange foreldre er med på kjøret så lenge de kan, fordi de ikke vil at barna skal mobbes. Men foreldrene bør fremme andre verdier enn dyre jakker og vesker, sier han.

– Snakk med barna, og foreldrene kan gå sammen på foreldremøter og bli enige om noen grenser man holder seg innenfor. I de fleste klasser er det noen rike og noen fattige. Da bør de som har mest ressurser, ta ansvar og vise moderasjon. Og så er det jo slik at hvis foreldrene selv er opptatt av materielle og dyre ting, får man også ungdommer som er det.

SISTE NYTT

Siste nytt