Mister oljefelt i Irak: –Tar magien vekk fra IS

– At den Islamske Staten IS ikke klarer å kontrollere naturressursene, gjør IS mindre attraktive for nye rekrutter. Det sier PRIO-sjef Kristian Berg Harpviken

Ajeel oljefelt 35 km nordøst for Tikrit

IS stakk oljefeltet Ajeel i brann den 11.mars. Røyken i fra oljefeltet 35 km nordøst for Tikrit gav IS dekke mot luftangrep.

Foto: William Dunlop / Afp

Tyske medier skriver dag at IS har mistet sin viktigste inntektskilde. Ifølge den tyske etterretningstjenesten BND kontrollerer IS nå kun ett oljefelt i Irak.

– Indikasjonen på hvor viktig dette er kan forstås ut i fra hvordan IS har bygget seg opp militært og hvor strategisk viktig det har vært å ta kontroll over områder hvor det er mulig å utvinne olje, sier Kristian Berg Harpviken som er direktør ved institutt for fredsforskning, PRIO

Etter IS' siste militære nederlag i det oljerike landet kontrollerer ekstremistene bare ett oljefelt i Irak, melder tyske medier. Dette setter hele organisasjonen under press sier Harpviken.

Harpviken

PRIO-sjef Kristian Berg Harpviken sier tapet av oljeinntekter fjerner magien fra IS og kan svekker organisasjonens uavhengighet.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Symbolsk er dette viktig fordi IS ser seg selv som en stat med kontroll over naturressurser. At de nå mister denne kontrollen tar magien vekk fra IS også med tanke på tilstrømmingen av nye rekrutter.

Svekker «staten» i den den Islamske Stat

IS har kunnet tilby ro og orden samt løse enkelte samfunnsoppgaver i de områdene de har tatt kontroll over. Svekkede inntekter reduserer «staten» i den Islamske Stat samtidig som det over tid svekker evnen til å føre krig.

Kirkuk kamper mellom IS og Peshemerga

Kurdiske Peshmerga soldater går vekk mens svart røyk stiger opp bak dem. I dagene rundt den 16.mars støtte de sammen med IS krigere utenfor den viktige oljebyen Kirkuk.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

– Det betyr at det blir vanskeligere å skaffe ammunisjon, kompensere de som kriger, og mindre penger til å drive en type stat. At de har kunnet tilby enkelte tjenester har vært viktig for å holde borgerfred, og ikke måtte plassere ut et stort antall soldater i områdene de har tatt kontroll over.

Olje har gitt IS uavhengighet

IS regnes for å være blant de rikeste terrorgruppene i historien. Foruten oljesalg har IS hatt inntekter fra skatteinnkreving, utpressing, kunsttyverier, løsepengekrav. Det er også antatt de har fått pengegaver i fra privat personer i Gulflandene, og kanskje innledningsvis indirekte i fra enkelte Gulfland.

– Oljen er en inntektskilde som de har kontrollert selv. Inntekter fra andre kommer ofte med forventninger og føringer. I tillegg har kontrollen med private aktører blitt mye strammere, så det er grunn til å tro det også annen pengeinngang er redusert, sier Harpviken.

SISTE NYTT

Siste nytt