Hopp til innhold

Minst to drept i skyting ved tysk synagoge

Minst to personer er drept og flere er såret etter at en mann med automatgevær åpnet ild ved en synagoge i Halle i Tyskland.

Overvåkingsvideo viser en av gjerningsmennene som går ut av en bil og deretter avfyrer flere skudd. Videobildene er sendt ut av nyhetsbyrået Reuters.

En person skal være pågrepet, ifølge politiet.

En overvåkingsvideo viser en grå bil som stanser i en gate i Halle før en mann stiger ut av kjøretøyet og avfyrer flere skudd. Mannen er iført grønne militærlignende klær og hjelm.

Ifølge Deutsche Welle kan flere andre mistenkte ha flyktet fra stedet i en bil.

Tyske spesialstyrker undersøker eiendom etter skyting i Halle

Tyske spesialstyrker undersøker en eiendom etter skytingen i Halle.

Foto: Sebastian Willnow / AP

Ifølge Bild-Zeitung begynte en mann å skyte med et automatvåpen mot folk nær synagogen i Paulus-distriktet i byen. Det skal også ha blitt kastet en håndgranat inn på den jødiske kirkegården i nærheten.

Tysk høyreekstrem gjerningsmann

Tyske myndigheter sier onsdag kveld at angrepet var motivert av antisemittiske holdninger.

Innenriksminister Horst Seehofer sier at etterforskingsledere har grunn til å mene at angrepet ble utført av en tysker med forbindelser til det høyre-ekstreme miljøet, skriver nyhetsbyrået Associated Press.

Tyske Der Spiegel skriver at den pågrepne er en 27 år gammel tysker fra nærområdet til Halle.

Mannen hadde flere våpen med seg. Det sier vitner til den lokale kringkasteren Mitteldeutscher Rundfunk, MDR.

Flere medier skriver at gjerningsmannen hadde kamera som direktesendte angrepet på en videoplattform på internett. Ifølge The Independent skal han i videoen blant annet ha sagt at han er holocaust-fornekter.

Halle skyting

Tysk politi har sperret av området rundt synagogen i Halle.

Foto: STRINGER

Vitner sier at det også ble skutt mot en kebabrestaurant i nærheten av synagogen.

Politiet sperret av området rundt synagogen og restauranten. Hovedjernbanestasjonen i Halle ble også stengt i en periode og gjennomsøkt av politiet.

Laster Twitter-innhold

Politiet i Halle oppfordret innbyggerne i byen om å holde seg innendørs til situasjonen ble avklart.

Ifølge lokale medier var gatene nesten tomme for folk og biler utover ettermiddagen. Politiet lette i en periode etter flere mistenkte, men onsdag kveld slo politiet fast at de ikke har andre mistenkte enn den pågrepne.

Skyting Halle. Politiet sikrer området rundt en restaurant

Politiet i Halle har sperret av et område rundt en restaurant i byen i forbindelse med skytingen ved synagogen. Det skal ha blitt skutt også mot denne kebab-restauranten.

Foto: SEBASTIAN WILLNOW / AFP

Det var også skyting i byen Landsberg 15 kilometer øst for Halle onsdag. Også der har politiet gått til aksjon for å lete etter mulige gjerningsmenn.

Jom kippur

Det er fortsatt ikke bekreftet om angrepet var rettet mot synagogen i Paulusviertel-distriktet, men ifølge Der Spiegel avfyrte den ene av gjerningsmennene skudd mot døren og forsøkte å ta seg inn i bygningen.

Jødene feirer onsdag Jom Kippur, sin årlige forsoningsdag.

Davidstjernen på taket av synagogen i Halle

Davidsstjernen på taket av synagogen i Halle, som ligger øst i Tyskland like nord for Leipzig.

Foto: JAN WOITAS / AFP

Politiet har etter angrepet i Halle skjerpet sikkerhetstiltakene ved synagoger i byer som Leipzig, Dresden, Berlin og Frankfurt, skriver NTB.

Aksjonerte mot høyreekstremister

Ifølge Bild aksjonerte politiet onsdag mot høyreekstremister i flere tyske delstater, blant annet mot en adresse i Mansfeld-Südharz vest for Halle. Det foreligger imidlertid ikke opplysninger om en eventuell sammenheng.

– Vi har hittil ingen beviser for at skytingen i Halle er relatert til dette, sier en talsmann for tysk politi til Bild.

Halle ligger rundt 40 kilometer nordvest for Leipzig og er med sine rundt 240.000 innbyggere den største byen i delstaten Sachsen-Anhalt.

SISTE NYTT

Siste nytt