Minst 60 døde i flom i Nord-Korea

Kraftig regn og flom har ført til at 44.000 nordkoreanere har mistet hjemmene sine, ifølge FN. Til nå har 60 mistet livet.

Tumen-elva

Arkiv: Tumen-elven er grenseelven mot Kina, nordøst i landet. Etter flere dager med kraftig regn har elven vokst seg rekordstor.

Foto: Carlos Barria / Reuters

Før helgen opplyste myndighetene i landet at grenseelven, nordøst i landet, har vokst seg rekordstor.

Områder som Musan og Hoeryong er også hardt rammet av flommen. Ifølge FNs Sentrale humanitære samordningsenhet (OCHA) har fem prosent av innbyggerne i området mistet hjemmene sine.

– Kommunikasjon og tilgang til de berørte er utfordrende. De umiddelbare behovene er tak over hodet, mat, medisiner og vann, ifølge OCHA.

Nesten 9.000 bygninger er ødelagt og 10.000 hektar med jordbruksarealer ligger nå under vann.

Nord-Korea har flere ganger tidligere blitt rammet av naturkatastrofer. I 2012 mistet minst 169 livet etter et kraftig regnvær, ifølge AFP. Da måtte landet be om nødhjelp fra FN.

Avskoging på grunn av vedsanking og rydding av skog til dyrket mark, har gjort landet svært sårbart for flom og skred.

Nord-Koreas befolkning gjennomgikk en sultkatastrofe på 1990-tallet, og landet er avhengig av utenlandsk hjelp for å brødfø befolkningen.

Under tidligere flomkatastrofer har det svært lukkede landet så vidt åpnet døra gløtt.

Laster kart, vennligst vent...

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt