Hopp til innhold

– Kan bli den verste krigen siden andre verdenskrig

Nord-Korea rasler med atomsablene og flytter raketter slik at de skal kunne treffe amerikanske mål. Aldri tidligere i den 60 år lange konflikten har vi vært nærmere en åpen krig. Men hva skjer da?

Sørkoreanske reservestyrker klargjøres

Nå klargjøres også sørkoreanske reservestyrker til kamp mot Nord-Korea.

Foto: Ahn Young-joon / Ap

I over to uker har Nord-Korea kommet med en lang rekke apokalyptiske advarsler om atomkrig. Den siste i rekken kom i dag da enda en mellomdistanserakett ble flyttet til østkysten.

Der står nå to mobile rakettutskytningsramper klare med sine Musudan-raketter. En rakettype som aldri har vært testet, men som antas å ha en rekkevidde på rundt 3000 kilometer, og som dermed kan nå mål i Sør-Korea, Japan og kanskje til og med den amerikanske militærbasen på Guam i Stillehavet.

Mer truende enn noen gang

– Situasjonen i Nord-Korea kan sammenlignes med situasjonen i Tyskland under den kalde krigen, der store konvensjonelle styrker stod klare på hver side av grensen klare til krig, forteller forsker ved NUPI og Sjøkrigsskolen, Ståle Ulriksen til NRK.no. Han frykter et katastrofescenario.

– Dette kan bli den verste krigen siden 2. verdenskrig. For med en så anspent situasjon som det er nå kan hele regionen blir involvert. Jeg tror ikke at Kina kommer til å sitte stille å se på en av deres allierte blir involvert i en krig med USA, sier Ulriksen, og han er ikke den eneste som frykter at situasjonen kan komme ut av kontroll.

– Nord-Korea opptrer nå mer truende enn noen gang, samtidig som militærøvelsen pågår i sør. Ingen av partene vil ha krig men vi er vitne til et høyt spill som kan komme ut av kontroll, sier Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til NRK.

Video der Kim Jong-un instruerer soldater i skyting.

VIDEO: Kim Jong-un med fingeren på avtrekkeren

USA øker sin innsats

For mens nordkoreanerne flytter på raketter og roper høyt om at sørkoreanerne bør frykte deres vrede øker amerikanerne sin innsats i den pågående militærøvelsen og har sendt B2 bombefly på vingene. Samme flytype som ble brukt i de innledende fasene krigene på Balkan, Afghanistan og Irak.

I tillegg er basen på Guam forsterket med et nytt rakettforsvarssystem og det er utplassert en radar nærmere Nord-Koreas kyst.

En sørkoreansk grensevakt

Sørkoreanske soldater holder vakt langs verdens mest militariserte grense. Der flere tusen soldater nå står klare til kamp.

Foto: JUNG YEON-JE / Afp

Tidligere er også to krigsskip seilt inn i det samme området.

Maktbalanse

Til tross for alle signalene og alle advarslene tror ikke myndighetene i Washington at nordkoreanerne vil utslette seg selv med et atomangrep, skriver Keir Lieber og Daryl Press i Foreign Affairs.

Men faren for en konvensjonell krig er der, og da er veien til en atomkrig også åpen.

Hvis en krig utvikler seg så vil den nordkoreanske hæren med sin mangelfulle trening og gamle våpen ikke være noen målestokk sørkoreanerne og USA.

Da vil det nordkoreanske lederskapet stå overfor det samme dilemmaet som de tidligere styrtede diktatorene Muammar al-Gaddafi og Saddam Hussein. Flykte eller slå tilbake.
En retrett til Kina er jo nærliggende å tenke som en mulighet, en annen mulighet er å teste om atomarsenalet virker.

Kim Jong-un

Kim Jong-un peker over mot den sørkoreanske øya Baengnyeong under en inspeksjon ved grensen.

Foto: KCNA (Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå) / AP

Det er umulig å tenke seg hvordan Kim Jong-un vil reagere. Og det er nettopp effektiviteten i hans strategi.

– Det spiller ingen rolle hva Nord-Korea ødelegger i den innledende fasen. Om det er en Sør-Koreas havn eller en amerikansk base. Nøkkelen ligger i trusselen om at Nord-Korea kan ødelegge et dusin sørkoreanske og japanske byer etter på, med mindre sørkoreanerne inngår en våpenhvile med dem, skriver de to professorene.

Og dette er et trusselbilde vi kjenner godt fra den kalde krigen. Store deler av NATO og Warszawapakten og denne kalde krigens eksistens var tuftet på denne trusselen.

Et annet stort usikkerhetsmoment i dette spillet er om nordkoreanerne i det hele tatt er i stand til å plassere et atomstridshode på sine raketter.

Mye retorikk lite handling

USAs tidligere FN-ambassadør Bill Richardson berømmer den amerikanske administrasjonen for hvordan de så langt har svart på krigshissingen fra nordkoreanerne.

– Det har vært mye retorikk og lite handling. Men jeg tror vi har håndtert dette på en god måte. Vi har forholdt oss rolige, men samtidig klargjort våre militære ressurser for det verst tenkelige, sier Richardson til CNN.

– Men hvis de prøver seg på noe mot USA er det å regne som et selvmord. Det kommer ikke til å skje, tror han.


Amerikanske tjenestemenn sier også til CNN at de ikke ser for seg en krig med Nord-Korea, og de har meldt fra til sine allierte om at den krasse ordbruken fra Nord-Koreas side er lite annet enn retorikk.

Den felles årlige militærøvelsen med Sør-Korea går sin gang og skal etter planen avsluttes 30. april, da trappes trolig aktiviteten ned, sier en tjenestemann som mener at diskusjonene da trolig går mer over i det diplomatiske.

SISTE NYTT

Siste nytt