NRK Meny
Normal

Minst 28 drept i Syria på én dag

Minst 28 personer i de landsomfattende demokrati-demonstrasjonene i Syria skal fredag ha blitt drept av sikkerhetssyrker.

Syria-protester mot Bashar al-Assad

DEMONSTRASJONER: I flere byer over hele Syria har folk samlet seg i gatene i dag.

Foto: Muzaffar Salman / Ap

Sikkerhetsstyrkene, som er lojale overfor president Bashar al-Assad, skal også ha gått til angrep på landsbyer på grensen mot Tyrkia.

Det melder nyhetsbyrået Reuters, som har fått opplysningene av menneskerettighetsadvokaten Razan Zaitouna. Zaitouna sier til Reuters at minst sju personer er drept i byen Homs, der det har vært store demonstrasjoner.

I den nordvestlige regionen Idlib skal minst 14 landsbybeboere ha blitt drept av de syriske soldatene, som patruljerer området med stridsvogner og helikoptre for å slå ned de regimekritiske protestene.

Fredag kveld ble det meldt at 24 personer ble drept i opprøret. Lørdag morgen hadde dødstallene steget til 28 personer. Det opplyser menneskerettighetsgrupper til nyhetsbyrået AFP.

En halv million ute i gatene

Over en halv million mennesker deltok i fredagens demonstrasjoner i Syria med krav om at president Bashar al-Assad går av, ifølge syriske aktivister.

Etter fredagsbønnen var det massiv oppslutning om demonstrasjonene for frihet og mot regimet i en rekke byer i Syria.

– Over 400.000 mennesker gikk i demonstrasjonstog i Hama. De kom fra over alt, fra moskeer og andre byer i nærheten, sier en aktivist som ikke ønsker å bli navngitt til nyhetsbyrået AFP.

Hama ligger om lag 210 kilometer nord for Damaskus.

Sinte syrere samlet seg også i gatene fra forstedene rundt Damaskus til grensene mot Libanon og Irak, ifølge Syrisk menneskerettsobservatorium.
Én demonstrant ha blitt skutt og drept av sikkerhetsstyrker under en protest i Qadam-området i hovedstaden Damaskus.

Åpnet ild

I byen Homs, sentralt i landet, skal over 100.000 mennesker ha deltatt i protestene. Også her ble det meldt om sammenstøt og sikkerhetsstyrker som åpnet ild mot demonstranter.

– To demonstranter ble drept av sikkerhetsstyrker i områdene Bab Sebaa og al-Qarabis. Tolv andre ble såret i en rekke andre områder, sier en aktivist som befinner seg i Homs.

Samtidig ble det meldt om demonstrasjoner i Idlib-provinsen, der stridsvogner natt til fredag rullet inn i flere landsbyer.

Liten tid

I alt elleve personer ble drept rundt om i landet fredag, ifølge aktivister. Flesteparten av dem ble drept under demonstrasjonene, i tillegg til en mor og en datter som ble drept da syriske soldater beskjøt et kyllingklekkeri i byen al-Bara i Idlib-provinsen, skriver AFP.

I forkant av fredagens demonstrasjoner sa USAs utenriksminister Hillary Clinton at tida er i ferd med å løpe fra Syria. Hun ber regimet til president Assad om straks å iverksette reformer.

– Regimet kommer til å møte en stadig sterkere og mer organisert opposisjon dersom ikke reformer blir iverksatt, sa Clinton.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt