Hopp til innhold

Minst 107 drept i angrep i Irak

En rekke mennesker mistet livet i flere angrep i Irak mandag, på den blodigste dagen på to år.

En rekke mennesker har mistet livet i flere angrep i Irak mandag, på den blodigste dagen på to år.

BLODIG DAG: Eksplosjonene fant sted med få timers mellomrom, og var hovedsakelig rettet mot tjenestemenn hos myndighetene og sikkerhetsstyrker.

Det var mandag minst 27 ulike angrep i 18 irakiske byer og tettsteder, ifølge tjenestmenn og helsepersonell.

Minst 107 personer ble drept og 216 ble skadd, melder nyhetsbyrået AFP.

Angrepene fremsto som koordinerte, ifølge nyhetsbyrået AP.

For få dager sin advarte lederen for Al Qaida i Irak mot at den militante gruppen reorganiserer seg i områder hvor terrororganisasjonen trakk seg ut før USA trakk ut sine styrker i desember i fjor.

Eksplosjonene fant sted med få timers mellomrom. De var hovedsakelig rettet mot tjenestemenn hos myndighetene og sikkerhetsstyrker, to av Al Qaidas fremste mål i Irak.

– Husker bare røyk og brann

– Det var en drønnende eksplosjon, sier Mohammed Munim til AP.

Han jobber ved et kontor tilhørende innenriksdepartementet, og som utsteder identifikasjonskort, i Sadr City i Bagdad. 16 mennesker ble drept da en bil eksploderte rett utenfor kontoret.

– Det eneste jeg husker var røyk og brann, og den var over alt, sa Munim fra sykehuset.

Men angrepet i Sadr City var bare ett av flere mandag morgen.

(Saken fortsetter under bildet)

Innbyggere ser på stedet hvor en bilbombe gikk av i Mahmudiya, Irak

BILBOMBE: Minst elleve personer ble drept av tre bilbomber i Mahmudiya, 30 kilometer sør for Bagdad. Det var flere angrep i landet.

Foto: MOHAMMED AMEEN / Reuters

Angrep militærleir

Det verste angrepet fant sted i byen Taji, vel 20 kilometer nord for Bagdad. Bomber som var utplassert ved fem bygninger i den sunnidominerte byen gikk av ved daggry mandag morgen.

Minst 18 mennesker ble drept og 29 såret i en rekke bombeeksplosjoner. Politifolk som kom til stedet for å hjelpe til ble rammet av en selvmordsbomber i folkemengden, som tok livet av elleve personer til.

I Udaim nordøst i landet ble 13 soldater drept. Tre biler med væpnede menn kom til en militærbase i byen og begynte å skyte mot styrkene. De væpnede mennene kom seg unna før de ble tatt, ifølge høystående politifolk.

Ramadan

I Saadiya og Khan Beni Saad ble militære kontrollposter angrepet. To soldater og en politimann ble drept. Byene ligger i den urolige Diyala-provinsen nordøst for Bagdad.

Ingen grupper tok umiddelbart på seg skylden for angrepene, men Al Qaida i Irak har de siste dagene kunngjort at de vil kjempe for å vinne tilbake tapt territorium i landet.

Søndag ble 17 personer drept i flere bombeangrep forskjellige steder i Irak. Inntil søndagens angrep har det vært forholdsvis rolig i Irak i opptakten til muslimenes hellige fastemåned ramadan, som begynte fredag.

Det er ikke uvanlig at terrorgrupper styrker angrepene sine under ramadan. I fjor lovet al-Qaida å angripe minst hundre mål i Irak under ramadan, som hevn for drapet på lederen Osama bin Laden. Flere titalls mennesker ble drept i angrepene.

SISTE NYTT

Siste nytt