NRK Meny
Normal

Minnes drept Putin-kritiker - tror drapet var nøye planlagt

MOSKVA (NRK): Blomsterhavet vokser seg større og større på stedet hvor den kjente opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov ble skutt og drept i går. Russerne er i sjokk over det brutale drapet.

Boris Nemtsov

DREPT PÅ ÅPEN GATE: Den kjente opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov ble skutt og drept på åpen gate natt til i dag. Han var en kjent kritiker av Russlands president Vladimir Putin.

Foto: Afp / Ap

Folk strømmer til med roser, bilder og lys for å minnes den døde politikeren i Moskva.

Vladimir Drutsjin kjente Boris Nemtsov personlig, og beskriver ham som en mann full av livslyst og mot, og som aldri sviktet sine prinsipper. Drutsjin forteller NRK at han ble sjokkert over nyheten om vennens død. Drapet har vekket sterke følelser i det russiske folk. Mange lurer på hva som skjer med Russland.

Folk strømmer til drapsstedet

Ingen gjerningsmenn tatt

Putin-kritikeren ble drept midt i sentrum av Moskva, like utenfor murene av Kreml, der kontorene til den russiske presidenten også ligger. Nemtsov skal ha vært ute og gått over den Røde plass og var på vei over Bolsjoj Moskvoretskij Most sammen med en kvinne, da han ble skutt.

Kvinnen skal ifølge russiske medier være fra Ukraina, og hun har i natt vært i avhør hos politiet. Boris Nemtsov ble truffet av fire skudd, men i alt har det trolig vært avfyrt seks skudd mot politikeren. Ifølge den russiske nettavisen Meduza skal flere personer h​a hoppet ut av en hvit bil og skutt Nemtsov, før de forsvant fra åstedet.

RUSSIA-NEMTSOV/ People come to lay flowers at the site, where Boris Nemtsov was shot dead, with St. Basil's Cathedral seen in the background, in central Moscow

MARKERER DRAPET: Befolkningen i Moskva har i dag tidlig begynt å legge ned blomster for å minnes den kjente politikeren.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

Den 55 år gamle politikeren skal ha blitt erklært død kort tid seinere. Bilen er fanget opp av overvåkingskameraer, men den er så langt ikke funnet. Ingen har heller tatt på seg ansvaret for drapet på Boris Nemtsov. Politiet i Moskva var i natt i full beredskap og har satt i gang ekstraordinærer tiltak, skriver nyhetsbyret Interfax.

Drapet på opposisjonspolitiker Boris Nemtsov var nøye planlagt, mener russiske etterforskere. De undersøker blant annet muligheten for at angrepet hadde som mål å destabilisere den politiske situasjonen i landet, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Moskva etter drapet på Boris Nemtsov

LEGGER NED BLOMSTER: Innbyggere i Moskva strømmer til stedet hvor Boris Nemtsov ble skutt og drept i går kveld.

Foto: Morten Jentoft / NRK

Toppolitiker fra Sotsji

Boris Nemtsov var født i 1959 og var opprinnelige fra OL-byen Sotsji ved Svartehavet. På 1990-tallet ble han kjent som en reformvennlig politiker som blant annet var guvernør i Nizjnij Novgordofylket nord-øst for Moskva. Han var ogå en periode første visestatsminister under tidligere president Boris Jeltsin, men måtte gå av etter den økonomiske krisen sommeren 1998.

Under Vladimir Putins styre på 2000-tallet ble hans innflytelse mindre, og han kom etter hvert i skarp opposisjon til det han selv mente var en udemokratisk utvikling i Russland.

– Var truet

Førstkommende søndag var Boris Nemtsov en av initiativtakerne til en større demonstrasjon i Moskva mot den økonomiske politikken i Russland. Bare timer før han ble skutt var han med i en radiosending der han i skarpe ordelag fordømte president Vladimir Putins innblanding i nabolandet Ukraina. Nemtsov skal også ifølge en av hans mederbeidere ha klar en større rapport som viser hvordan russiske militære direkte har vært involvert i krigen på de pro-russiske separatistenes side øst i Ukraina. Ifølge hans advokat har Nemtsov den siste tiden mottatt en rekke trusler som han også har meldt videre til politiet, uten at de har forretatt seg noe.

RUSSIA-NEMTSOV/ A view shows the covered body of Boris Nemtsov, with St. Basil's Cathedral seen in the background, in central Moscow

INGEN GJERNINGSMENN TATT: Ifølge russiske medier skal flere mistenkte menn blitt observert, men ingen har foreløpig blitt pågrepet for drapet.

Foto: STRINGER / Reuters

En talsmann for president Vladimir Putin sier at mordet ser ut til å være et bestillingsdrap og kan være en provokasjon. Putin skal personlig ha tatt ansvaret for etterforskningen av drapet på Boris Nemtsov.

Søndag var det planlagt en stor demonstrasjon i Moskva mot president Vladimir Putin og hans økonomiske politikk. Denne blir nå avlyst, og en annen opposisjonspolitiker, tidligere statsminister Mikhail Kasjanov, sier at det i stedet vil bli en større markering i sentrum av Moskva for å minnes Boris Nemtsov. Også i mange andre russiske byer er det planlagt minnemarkeringer, blant annet i St. Petersburg og Jaroslavl, der Nemtsov de siste årene hadde vært medlem av bystyret.

Drapet blir fordømt verden over:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt