NRK Meny
Normal

Ministre fikk Putin-sitater i nyttårsgave

Russlands president Vladimir Putin er kjent for sin skarpe retorikk. Nå er hans mest oppsiktsvekkende sitater samlet i en bok, som er sendt i nyttårsgave til russiske ministre.

Putin-bok

PUTIN-BOK: Russland president Vladimir Putin er kjent for sine hardbarkede utsagn og å fyre løs mot Vesten og kritikere. I boken finnes flere av Putins sitater der han maler et bilde av Vesten og USA på den ene siden, og Russland på den andre.

Det er Putins støttespillere som har samlet hans kraftfulle sitater i boken «Ord som forandrer verden», melder Reuters.

Ifølge BBC har ett tusen eksklusive eksemplarer av boken nylig blitt sendt i nyttårsgave til russiske ministere, høyerestående byråkrater og mektige privatpersoner.

En gruppe som heter «Network» og står presidentkontoret i Kreml nær, står bak den forherligende Putin-boken.

– Putins ord er profetiske

Putin er kjent for sine hardbarkede utsagn og å fyre løs mot Vesten og kritikere. I boken finnes flere av Putins sitater der han maler et bilde av Vesten og USA på den ene siden, og Russland på den andre.

Hjernen bak den 400 år sider lange boken, Anton Volodin, mener boken kan ses på som en guide for Kremls vurderinger og anbefaler alle politikere å lese den.

– Vi har merket at alt Putin sier til en viss grad blir til sannhet. Hans ord kan beskrives som profetiske, sier Volodin til den russiske avisen RBK daily.

Boken inneholder 19 av talene til Putin og mange kontroversielle uttalelser, som gruppen mener er avgjørende for ulike hendelser i verden.

Putin

SKARP RETORIKK: Russlands president Vladimir Putin er kjent for sin skarpe retorikk. Nå er hans mest oppsiktsvekkende sitater samlet i en bok.

Foto: SPUTNIK / Reuters

– En asiatisk tradisjon

Presidentens talsmann Dmitrij Peskov har uttalt at Kreml ikke har noe med bokprosjektet å gjøre. Reuters skriver imidlertid at Network skal ha mottatt sjenerøse bidrag fra Kreml i det siste.

TV-personlighet og historiker Nikolai Svanidze synes boken ligner på «Maos lille røde», som er en samling sitater fra den kinesiske kommunistlederen Mao Zedong.

– Dette er en asiatisk tradisjon. Land med autoritære regimer forsøker alltid å stille deres ledere i et godt lys, selv om de ikke er det, sier han til RBK daily.

– De ville kanskje slikke USA et visst sted

En av hans uttalelser etter at Tyrkia skjøt ned et russisk jagerfly i november, har også kommet med i boken:

Putin i judo-kamp

JUDOTRENING: Allerede i 1999, da han var i sin første periode som statsminister, viste Putin seg frem på en judotrening som ble sendt i russisk TV.

Foto: HO / REUTERS

– Om noen i det tyrkiske lederskapet besluttet å slikke amerikanerne et visst sted, så vet jeg ikke om dette var riktig ting å gjøre, hvorvidt amerikanerne trenger det eller ikke.

Et annet sitat er fra da Putin ba nasjonalforsamlingen om å godkjenne en traktat hvor Krim blir innlemmet i Russland:

– Krim har alltid vært svært viktig for oss historisk. Krim har vært vår store stolthet. I våre hjerter har Krim alltid vært en umistelig del av Russland.

Putin til hest

MACHO-IMAGE: Bilder i bar overkropp på hesteryggen og nærkontakt med isbjørner og tigere har gitt Vladimir Putin et macho-image.

Foto: RIA NOVOSTI / REUTERS
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt