Hopp til innhold

– Macho-Putin er i ferd med å blekne

Bilder i bar overkropp på hesteryggen og nærkontakt med isbjørner og tigere har gitt Vladimir Putin et vellykket macho-image. Nå er også dette i ferd med å blekne for den pressede presidentkandidaten.

Vladimir Putin på kampsportstevne

Vladimir Putin ble pepet ut da han var tilstede på en direktesendt kampsportgalla i november i fjor.

Foto: Alexei Druzhinin / Ap
Putin i judo-kamp

Allerede i 1999, da han var i sin første periode som statsminister, viste Vladimir Putin seg frem på en judotrening som ble sendt i russisk TV.

Foto: HO / REUTERS

20. november i fjor inntok Putin en boksering i Moskva for å hylle vinneren av et blodig bokseoppgjør. Men istedenfor vill hyllest av publikum, ble den tidligere presidenten og nåværende statsministeren og presidentkandidaten buet ut av publikum.

Det skjedde bare noen måneder etter at apparatet hans i Kreml hadde krøpet til korset og innrømmet at bildet av en dykkende Putin som «tilfeldigvis« kom over en antikk, gresk urne på havets bunn var regissert. To ydmykende episoder for en mann som gjennom snart tolv år har spilt på det urmandige imaget – med stort hell:

Ridende på en hest i bar overkropp. Sittende i pilotsetet på et krigsfly på full fart mot Tsjetsjenia. Klappe isbjørn. Bedøve en tiger. Kjøre formel 1-bil. Det er bare noen av situasjonene han har latt seg avfotografere i, før bildene har gått sin seiersgang i russiske medier og spilt opp under bildet av en sterk statsmann som ikke går av veien for noe som helst.

Men ifølge russiske PR-eksperter var fadesen i bokseringen og under dykkingen det første tegnet på at russerne ikke lenger biter på.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Putin og isbjørn

Vladimir Putin (t.h.) 'hjelper' noen vitenskapsmenn med å undersøke en bedøvet isbjørn på Franz Josef Land i april 2010.

Foto: ALEXEY NIKOLSKY / Afp

– En parodi

– Putin var den demonstrative, karismatiske alfahannen. Men dette imaget er i ferd med å bli gammelmodig, og miste kontakten med virkeligheten. Det handler hele tiden om å utnytte tidligere bragder, men når det ikke gjøres noen kreative grep, er dette i ferd med å få et resirkulert preg, sier Olga Mefodyeva, PR-ekspert ved Center for Political Technologies.

Helge Blakkisrud, leder for Russland-seksjonen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi), er enig.

Putin og tiger

Vladimir Putin holder hodet til fem år gammel sibirsk tiger mens en vitenskapsmann setter på den et radiosender-halsbånd under et besøk helt øst i Sibir 31. august 2008.

Foto: RIA NOVOSTI / REUTERS

– Slike stunt fungerer så lenge folk tror på det, men det begynner nå å nærme seg parodien. Det store stuntet med dykkingen og pressetalsmannen som måtte innrømme at det ikke var helt tilfeldig at han fant vasene i et område som allerede var finkjemmet av marinarkeologer, fikk stor oppmerksomhet, spesielt i nettmediene, sier Blakkisrud til NRK.no.

Neste helg går russerne til valglokalene for å stemme på landets neste president, der Putin stiller for tredje gang. Men vi vil neppe få se en mykere variant av Russlands sterke mann i valgkampinnspurten, tror Blakkisrud.

– Frem til i fjor høst virket det som om ingenting kunne bite på hans status og image. Den negative oppmerksomheten dette har fått kunne tilsi at man må legge om markedsføringen og gjenoppfinne merkevaren Putin. Men å være machomann ligger mye nærere hans natur enn myk mann, sier han.

Kun to uker etter at Putin ble buet ut fra bokseringen, tok titusener av russere til gatene etter det største folkeopprøret i landet på 20 år. De siste månedene har det vært flere store demonstrasjoner, den største på over 100.000 mennesker.

Avsløringer av omfattende valgjuks til fordel for Putins parti Det forente Russland under parlamentsvalget 4. desember, er årsaken til massemønstringen. Det vakte også sterke reaksjoner blant mange russere da Putin og nåværende president Dmitrij Medvedev i september kunngjorde at de bytter jobber etter presidentvalget.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Putin på jakt

Vladimir Putin på jakt - i bar overkropp, på besøk i Tuva-regionen i Sibir 3. august 2009.

Foto: DMITRY ASTAKHOV / AFP

Går mot seier

Den fallende interessen for Macho-Putin er likevel ikke synonymt med dårlige utsiktet til å bli landets neste president.

Den siste store meningsmålingen før presidentvalget i Russland viser at nåværende statsminister Vladimir Putin ligger an til å få to tredeler av stemmene. Ifølge målingen, gjort av Levada Center, Russlands største uavhengige meningsmålingsinstitutt, vil Putin få 63-66 prosent av stemmene ved valget 4. mars. Om Putin får over 50 prosent av stemmene, blir han valgt direkte og unngår dermed en andre valgomgang.

Vladimir Putin

Vladimir Putin prøvde seg som co-pilot i en Sukhoi-27 jagerfly under et besøk på Severny-flyplassen i Tsjetsjenia i mars 2000.

Foto: HO / REUTERS

– Alle store meningsmålinger som har kommet den siste tiden, tyder på at det kun blir én valgomgang. Jeg tipper han vil ende opp med et sted mellom 55 og 65 prosent, og at han dermed rir stormen av i denne omgang, sier Blakkisrud.

Putin har, slik russiske presidentkandidater har for vane å gjøre, distansert seg fra partiet sitt gjennom hele valgkampen. Men denne gangen har det vært ekstra viktig, etter det plutselige folkeopprøret som oppsto etter parlamentsvalget. Det er allerede varslet protestaksjoner 5. mars, dagen etter valget. Den største spenningen knyttet til valget er hvor store disse protestene kommer til å bli, mener Nupi-forskeren.

– Det har vært ekstra viktig å ikke knyttes for sterkt opp mot Det forente Russland denne gangen, og denne strategien har så langt sett ut til å virke. Med det apparatet Putin har til rådighet, kommer det nok til å gå hans vei. Men i den grad de styrer resultatene, og de reaksjonene som har vært, vil det nok ikke være hensiktsmessig med en alt for stor seier, sier Blakkisrud.

SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump vil, som den første amerikanske presidenten noensinne, bli tiltalt i en føderal straffesak. I en video på Truth Social lagt ut torsdag kveld sier Trump at han er uskyldig mann.

Donald Trump blir tiltalt i dokumentsaken

Donald Trump vil, som den første amerikanske presidenten noensinne, bli tiltalt i en føderal straffesak. – Jeg er en uskyldig mann, hevder Trump selv.