Hopp til innhold

Innvandring samler, miljø splitter før australsk valg

Australia velger i morgen ny nasjonalforsamling – i et valg hvor mange av stridsspørsmålene likner det norske velgere skal forholde seg til to dager seinere.

Jungel av valgplakater

Et hav av valgplakater utenfor et senter for forhåndsstemming i Sydney fredag.

Foto: Saeed Khan / AFP

Anders Magnus, Asia og Oseania

Innvandring står svært høyt på dagsorden, men det er spørsmål om miljø og skatt på strøm som trolig vil bli avgjørende for utfallet.

Som i Norge står striden mellom en blå koalisjon i opposisjon og er rødt Arbeiderparti i regjering, avhengig av støtten fra representanter for De grønne.

Men kjønnsbalansen mellom statsministerkandidatene er ikke lenger lik den norske: I Australia står to menn klare til å ta over.

Ikke lenger en kvinne i toppen

Julia Gillard var statsminister mesteparten av forrige periode, men ble ganske nylig sparket som Labours leder.

Dermed gikk også jobben som regjeringssjef til den nye partilederen Kevin Rudd.

Han har vært Australias statsminister tidligere, men ble avsatt like før forrige valg i det som den gang ble beskrevet som et internt kupp fra Julia Gillards side.

Nå fikk Rudd tatt hevn, men det hjelper trolig ikke hans parti Labour. På meningsmålingene ligger det et godt stykke bak den blå koalisjonen, med lederen av det Liberale partiet, Tony Abbott, som statsministerkandidat.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kevin Rudd med tilhengere

Statsminister Kevin Rudd med tilhengere på et valgmøte utenfor Sydney fredag.

Foto: William West / AFP

Båtflyktninger skal sendes tilbake

Innvandring har lenge vært et hett tema i australsk politikk, særlig etter at antallet båtflyktninger som lander på australsk grunn har økt kraftig den siste tiden.

Arbeiderparti-regjeringen var lenge atskillig mer liberal enn de konservative (som heter Liberal party, men kan best sammenliknes med en konservativ utgave av norske Høyre), men har blitt tvunget av folkemeningen til å stramme inn.

Nå er offisiell politikk at alle asylsøkere som kommer i båt skal sendes til et mottak i nabolandet Papua Ny-Guinea, hvor søknaden blir behandlet.

Her kan de være så lenge de vil, og velge å heller dra tilbake til hjemlandet dersom oppholdet ikke frister.

Tony Abbott og hans blå koalisjon vil gå enda lenger for å hindre båtflyktningene å komme.

Han har foreslått å betale indonesiske båteiere for å la være å benytte sine ofte svært lite sjødyktige farkoster fra å frakte flyktninger over til Australia.

Hele 600 asylsøkere har druknet på overfarten de siste tre årene.

I tillegg vil han sette inn marinen for å patruljere det mest trafikkerte farvannet mellom den indonesiske øya Java og Australia, og bruke den til å taue båter med flyktninger tilbake til Indonesia.

Strid om strømprisene

Julia Gillard

Julia Gillard måtte gå av som statsminister tidligere i år.

Foto: Rick Rycroft / Ap

I forrige periode ledet Julia Gillard (og nå Kevin Rudd) en mindretallsregjering, hvor Arbeiderpartiet (Labour) måtte hente støtte blant annet fra et par representanter for de Grønne.

Før valget hadde hun lovet velgerne at det ikke kom til å bli noen karbon-skatt i hennes regjeringstid.

Dette løftet måtte hun bryte ganske umiddelbart etter valget, siden De grønne insisterte på denne miljøskatten for å begrense utslippene av klimagasser.

Karbonskatten ble innført blant annet for kullkraftverkene, som dermed satte opp strømprisen.

Siden 2007 har prisen for strøm til husholdningene økt med 110 prosent – altså mer enn doblet – og karbon-skatten er trolig den mest hatede skatten både i næringslivet og blant folk flest i Australia.

De blås Tony Abbott har lovet at det første han skal gjøre som statsminister er å avskaffe karbon-skatten.

Problemet er at det kanskje ikke kommer til å føre til så svært mye lavere pris på strømmen.

Ifølge forskere ved Sydney-universitetet har skatten «skylden» for mindre enn 10 prosent av prisøkningen.

Tony Abbott

Opposisjonsleder Tony Abbott dreve valgkamp i en gitarfabrikk i Melbourne fredag.

Foto: AAP Image, Alan Porritt / AP

Resten kommer fra nettleie etc. som elektrisitets-selskapene er så flinke til å pålegge kundene – også i Norge.

Kvinnehater?

Tony Abbott var inntil ganske nylig en nokså lite populær figur i australsk politikk. Han er utdannet prest og har en karriere som bokser ved Oxford-universitetet i Storbritannia – og er kjent for å slenge med leppa, særlig overfor kvinner.

Nylig lovpriste han en av sitt eget partis kvinnelige kandidater for hennes «sex appeal» snarere enn å skryte av hvor flink hun var i politikken.

Abbott har også flere ganger angrepet tidligere statsminister Gillard med kommentarer langt under beltestedet. I en berømt tale i parlamentet tok hun kraftig til motmæle og beskyldte Abbott for å være en kvinnehater.

Selv om Australia er et moderne og rikt samfunn – med uavbrutt økonomisk vekst i 22 år – ikke så ulikt Norge, er våre to land svært forskjellige når det kommer til menns syn på kvinner og hva menn tillater seg å si offentlig om medlemmer av det motsatte kjønn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Valgarbeider i Australia

En valgarbeider delte fredag ut materiell til velgere som sto i kø for å forhåndsstemme i Sydney fredag.

Foto: Greg Wood / AFP

Fødselspermisjon

Tony Abbott har likevel sukret pillen overfor landets kvinner ved å love å innføre betalt fødselspermisjon i seks måneder.

Tiltaket skal betales med en ekstra skatt for næringslivet, og løftet hans er derfor svært upopulært både hos bedriftene og innad i hans eget parti.

Abbott insisterer likevel på at det skal gjennomføres – for dermed å bevise at han forstår moderne kvinners behov, og at han ikke er noen kvinnehater.

SISTE NYTT

Siste nytt