Migranter protesterer mot stengt togstasjon

Hundrevis av migranter som vil reise videre inn i Europa, demonstrerte etter at de ble stengt ute fra togstasjonen i Budapest i Ungarn. Samtidig forbereder Tyskland seg på storinnrykk.

Migranter ved togstasjonen i Budapest.

Migranter vifter med togbillettene sine utenfor Keleti-stasjonen i Budapest. Stasjonen ble stengt tirsdag fordi flere hundre flyktninger og migranter prøver å ta seg videre inn i Europa.

Foto: LASZLO BALOGH / Reuters

Rundt 2.000 migranter ble rammet da togstasjonen Budapest-Keleti pályaudvar ble steng tirsdag morgen, ifølge DPA. Mange sto utenfor stasjonen og veivet med togbillettene sine, klappet, buet, pep og ropte «Tyskland, Tyskland», før de senere satte seg ned og ble tilskuere til politiets blokade av inngangen.

En mann holdt opp et skilt med tekst der det på tysk sto: «Vær så snill å la oss dra!».

Togstasjonen ble stengt og evakuert etter at rundt 500 migranter og flyktninger forsøkte å ta seg om bord i et tog til Østerrikes hovedstad Wien, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Stasjonen ble senere åpnet igjen, men migrantene fikk ikke adgang. Utenfor stasjonen sto rundt 100 politifolk vakt, utstyrt med hjelmer og batonger, mens titalls migranter som befant seg inne på stasjonen, ble tvunget ut.

Stengjer togstasjonen for flyktningar

Streng kontroll ved grensen til Østerrike

Trafikken inn til Østerrike fra Ungarn går nå i sneglefart. Grensekontrollen er skjerpet og alle større kjøretøy blir vinket til siden.

Østerriksk politi sier til NRK at de har hatt en storoffensiv siden søndag, og har arrestert til sammen 12 personer mistenkt for menneskesmugling. De har også reddet ut 305 migranter fra ulike kjøretøy. De blir nå tatt hånd om av østerrikske myndigheter og Røde Kors.

Migranter ankommer Tyskland

Tirsdag kom de første togene med det som ser ut til å bli en strøm av nye migranter til Tyskland, til jernbanestasjoner der. Stuttgart og Frankfurt rapporterer om rundt 200 nyankomne, melder DPA.

I de kommende dagene ventes antall migranter å stige enda mer. Opptil 2.000 migranter skal være på vei fra Salzburg i Østerrike til Tyskland etter å ha tilbrakt en natt på en togstasjon der, opplyser en talskvinne for politiet til nyhetsbyrået APA.

Samtidig øker tyske myndigheters anslag over hvor mye penger de trenger for å integrere migrantene. Den tyske arbeidsministeren Andrea Nahles ber nå om ytterligere 1,8-3,3 milliarder euro (mellom 16,8 og 30,9 milliarder norske kroner).

Endret praksis

Mandag lot ungarske og østerrikske myndigheter flere fulle tog med migranter uten reisedokumenter passere til Tyskland, før jernbanestasjonen i Budapest uventet ble stengt tirsdag morgen.

Ungarn har mottatt sterke reaksjoner fra andre EU-land på at de slapp av gårde migrantene mandag. Østerrikes kansler har sagt at Ungarn ikke viser solidaritet og at det strider mot all EU-lov å la migrantene fritt reise videre til andre EU-land.

På spørsmål fra Reuters om hvorfor stengingen skjedde, svarer Zoltan Kovacs, talsmann for den ungarske regjeringen, at Ungarn nå prøver å håndheve EUs lover, som krever at de som ønsker å reise i Europa, har et gyldig pass og et Schengen-visum.

Den 20 år gamle kvinnen Marah fra Aleppo i Syria forteller at familien hennes hadde kjøpt seks billetter til et tog til Wien som skulle gå tirsdag morgen.

– De burde finne en løsning. Vi er tusenvis her, hvor skal vi dra?, sier hun til Reuters.

Også i Tsjekkia ble migranter, rundt 200 i tallet og mange av dem syrere, stoppet da de forsøkte å ta seg videre til Tyskland natt til tirsdag, opplyser politiet.

Østerrike stanset flyktningtog fra Ungarn

SISTE NYTT

Siste nytt