NRK Meny
Normal

Merkels russisklærer er overrasket over hennes suksess

TEMPLIN (NRK): – En alvorlig, ambisiøs og ekstremt dyktig ung dame som trivdes best i bakgrunnen. Det er karakteristikken av forbundskansler Angela Merkel fra hennes tidligere russisklærer.

Erika Benn

RUSSISKLÆRER: Erika Benn, Angela Merkels tidligere russisklærer foran skolen hun underviste i den lille byen Templin i tidligere DDR.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

– En kollega gjorde meg oppmerksom på Angela Kasner og fortalte at hun var veldig god i russisk og at hun kanskje kunne være en god deltaker på de russiske språkolympiadene, forteller Erika Benn.

Hun var Angela Kasners, senere Merkel, tidligere russisklærer og tar imot NRK i blokkleiligheten sin i Templin, den lille byen i tidligere DDR der Merkel vokste opp.

Fagkonkurranser som språkolympiader var vanlig i tidligere Øst-Tyskland og unge frøken Kasner, som senere ble gift Merkel, gikk til topps år etter år.

Holdt seg mest i bakgrunn

Det er rundt femti år siden nå, men Benn husker fortsatt svært godt den begavede fjortenåringen som hun underviste i flere år.

– Hun var en flittig student og ble stadig mer ambisiøs. Men, hun var alltid veldig alvorlig de første årene. Til slutt måtte jeg si til henne: hør her, du må se på meg når vi prater sammen, forteller Benn og viser frem et bilde av språkstudentene fra den gang, der Angela Kasner står helt bakerst.

Benn mener hun ser samme trekk når Merkel i dag fotograferes på de store gruppefotoene under G20-møter og EU-toppmøter.

– Det var typisk for henne at hun alltid holdt seg i bakgrunn. Jeg ser jo på TV i dag at hun ofte må stå foran, men jeg tror ikke hun liker det.

Tok sjelden ordet

Det er ikke det eneste trekket den tidligere læreren kjenner igjen.

– Jeg ser ofte at hun sitter slik hun gjorde som elev, slik, sier Benn, og viser en som sitter stille og titter oppmerksomt rundt seg.

– Hun var for eksempel aldri en som spontant tok ordet. Når jeg har sett henne i den senere tid, så er hun slik som hun var som elev: avventende.

Angela Merkels barndomshjem

BARNDOMSHJEM: Merkel vokste opp i andre etasje i dette huset i utkanten av den lille byen Templin.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Trodde ikke hun skulle nå så langt

Angela Merkel

PÅ PLAKAT: Angela Merkel på en CDU-plakat laget for å lokke til seg nye medlemmer.

Foto: REUTERS

Selv om hun så at eleven hennes var ekstremt dyktig, hadde Benn aldri trodd at mønstereleven skulle nå så langt. Bare det for en DDR-borger å reise til Vesten var den gang utenkelig.

– Dette var jo i rammene til østblokken. Jeg hadde ikke engang tenkt at noen for eksempel ville kunne fly til Amerika, sier Benn og rister på hodet.

I dag kom meldingen om at Merkel stiller til gjenvalg i 2017, for en fjerde periode som forbundskansler. Selv om hennes tidligere russisklærer er stolt av henne, kan ikke Merkel regne med hennes stemme.

– Det er sågar ikke min politikk. Jeg er venstrevelger. Jeg har ikke noe imot Angela, overhodet ikke. Hun opptrer ryddig og representerer oss godt i utlandet, men det betyr ikke at jeg må velge henne.

Russisklærer Erika Benn hadde den unge Angela i klassen sin.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt