Hopp til innhold

Merkel: – Utfordringen fra høyresiden gjorde valget spesielt

BERLIN (NRK): Angela Merkel erkjenner at hun selv har et ansvar for polariseringen i tysk politikk. Nå vil hun vinne tilbake velgere fra innvandringskritiske Alternativ for Tyskland, men uten å endre egen innvandringspolitikk.

Angela Merkel snakker på en pressekonferanse etter valget

GJENVALGT, MEN SVEKKET: Angela Merkel holdt mandag pressekonferanse etter at hennes CDU fikk 33 prosent av stemmene i det tyske valget.

Foto: Tobias Schwarz / AFP

Angela Merkel sikret seg søndag sin fjerde periode. Hennes kristenkonservative partiallianse CDU/CSU fikk rundt 33 prosent av stemmene, men gikk klart tilbake.

Forbubunskansler Merkel legger ikke skjul på at hun hadde håpet på et bedre valgresultat, og viser til at partiet mistet velgere til blant andre Fridemokratene (FDP) og det innvandringskritiske partiet Alternativ for Tyskland.

Mandag fikk Merkel spørsmål om hun har vurdert sin egen stilling etter valgresultatet.

– Jeg har hatt regjeringsansvaret i 12 år, og jeg visste at dette ville bli en spesiell valgkamp, blant annet på grunn av utfordringen fra høyre. Men jeg mener at vi har fått et klart regjeringsoppdrag, med over 12 prosentpoeng mer enn sosialdemokratene, svarte Merkel bestemt.

GERMANY-ELECTION/AFD PROTEST

Politiet prøvde søndag å kontrollere demonstrantene som strømmet ut i gatene i Berlin, etter at det ble klart at det høyrepopulistiske partiet AfD skal inn i Forbundsdagen.

Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

Vil ikke endre innvandringspolitikk

Det tyske valget har vært preget av uro rundt det innvandringskritiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD), som ser ut til å bli det tredje største partiet i Tyskland.

Frauke Petry

Frauke Petry, en av lederne i AfD, har varslet at hun vil forlate partiet etter det gode valget. Merkel ønsker ikke å kommentere konfliktene i det innvandringskritiske partiet.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

For første gang siden 2. verdenskrig får et nasjonalistisk parti en solid representasjon i den tyske nasjonalforsamlingen, og søndag var det demonstrasjoner flere steder i Tyskland.

– En million velgere har gått fra CDU til Alternativ for Tyskland. Vi vil forsøke å vinne dem tilbake, sier Merkel.

Hun mener hun selv har vært medansvarlig for polariseringen i tysk politikk som er synliggjort gjennom valget.

Sveriges Television spurte om Merkel tror hun kan bli nødt til å endre sin egen flyktningpolitikk i et forsøk på vinne AfD-velgerne tilbake.

– Nei, det tror jeg ikke, AfD vil ikke ha noen innflytelse på vår politikk i så måte, sier Merkel, som samtidig påpekte at slike spørsmål med diskuteres med fremtidige regjeringspartnere.

Frir til SPD

På dagens pressekonferanse fikk Merkel også spørsmål om hvordan det vil påvirke regjeringens politikk om europakritiske FDP blir med i regjering.

– Jeg har ingen røde linjer, men vi trenger Europa og en mer slagkraftig europeisk union. Vi må først snakke med FDP, sier Merkel.

Merkel sier det er flere muligheter for hvordan en endelig regjering kan se ut.

– Vi må vurdere hvordan vi skal samarbeide med de andre partiene. Vi er fortsatt det største partiet, sier Merkel, og nevnte blant andre FDP og De grønne og Tysklands sosialdemokratiske parti (SPD) som mulige samarbeidspartnere.

SPD: – Ikke vits å ringe

Dette til tross for at SPD allerede har varslet at de er mest interessert i å sitte i opposisjon.

SPD-leder Martin Schulz kommenterte også valgresultatet mandag. Partiet mistet 40 representanter i Forbundsdagen, men Schulz sier man vil kjempe videre for rettferdighet og et sterkere Europa, i opposisjon.

– Vi vil som opposisjonsparti sørger for at vi får den diskusjonen som i stor grad har vært fraværende i de siste årene under Merkel. Når jeg ser hvor sterkt AfD blir i den nye Forbundsdagen, så kan jeg bare si, vi er demokratiets bolverk, sier Schulz, som også ble spurt om han har snakket med Merkel etter at valgresultatet ble klart.

– Jeg har ikke snakket med fru Merkel, verken i går eller dag. Hun kan kanskje bruke dagen sin bedre enn å ringe meg, sier Schulz, før han fulgte opp med nok et stikk som kan tyde på at det er langt frem til et samarbeid.

– Denne verdensmesteren i «det omtrentlige» – Fru Merkel – er i høyeste grad ansvarlig for den situasjonen det tyske demokratiet befinner seg i.

Merkel og Schulz

Angela Merkel frir til Martin Schulz og SPD. Schulz sa mandag at det ikke er noe poeng å ringe ham for å diskutere et samarbeid.

Foto: AFP PHOTO / MG RTL D/ HANDOUT

SISTE NYTT

Siste nytt