Hopp til innhold

Demonstrasjoner i Berlins gater mot AdF sin valgfremgang

BERLIN/OSLO (NRK): Flere hundre demonstranter roper slagord som «Alle i Berlin hater AfD» og «Nazisvin» utenfor klubben hvor det høyrepopulistiske partiet AfD feirer at de er blitt Tysklands tredje største parti.

GERMANY-ELECTION/AFD PROTEST

Politiet prøver å kontrollere demonstrantene i Berlin som har strømmet ut i gatene etter at det ble klart at det høyrepopulistiske partiet AfD nå er stemt inn i Bundestag.

Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

Ifølge allmennkringkasteren ARD, viser foreløpige resultater at det høyrepopulistiske partiet AfD får 12,6 prosent av stemmene og blir landets tredje største parti. De sikret seg dermed også plass i Bundestag.

Det kristenkonservative CDU ligger an til å få 33 prosent, mens det sosialdemokratiske partiet SPD foreløpig får 20,5 prosent.

AfD (Alternativ for Tyskland) ble grunnlagt i 2013 med euroskepsis som fanesak, men har senere markert seg innvandringskritisk og islamkritisk.

GERMANY-ELECTION/REACTION AFD

Alexander Gauland, den ene lederen i AfD var i kveld tydelig hva hans politiske mål videre er, han vil jage Merkel.

Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

Lover å jage Merkel

– Vi skal jage dem. Vi skal jage Merkel og alle andre, sa Alexander Gauland, den ene partilederen i AfD (Alternativ for Tyskland) i en tale søndag kveld.

– Dette er en stor, historisk dag for vårt parti. Vi er i nasjonalforsamlingen! Vi skal endre dette landet, sa Gauland videre i sin tale.

Kort tid etter møtte flere hundre demonstranter opp utenfor klubben hvor AfD holder sin valgkampfest. Her roper demonstrantene slagord som «Alle i Berlin hater AdF» og «Nazi svin». Politiet forsøker å holde demonstrantene vekk fra bygningen, og demonstrantene svarer med å kaste flasker.

GERMANY-ELECTION/AFD PROTEST

Hat er ikke et alternativ for Tyskland, står det på plakatene til disse demonstrantene utenfor lokalene der AfD feirer.

Foto: CHRISTIAN MANG / Reuters

NRK kan høre lyden av demonstrantene inne i lokalene til AfD hvor festen er i full gang.

– Demonstrasjonene er et tegn på at demokratiet fungerer. Alle har rett til å si sin mening, sier Christian Schmidt til NRK. Han er en av AfD sine kandidater til Bundestag.

– Det enste som irriterer meg er at vi ikke kan gå ut av lokalene forde demonstrantene står på utsiden. Heldigvis passer politiet på, sier Schmidt.

AfD politiker Marianne Kleinert er begeistret for at partiet har gjort det så bra i valget. For henne er det viktigste at landet er sikkert.

– Problemet er at Merkel åpnet grensene. Alle kan nå komme hit å få økonomisk hjelp, men mange tyskere må samle flasker for å overleve, sier Kleinert til NRK

Fremtidsangst

Kate Hansen Bundt, generalsekreær i Den norske Atlanterhavskomite.

Det har gavnet AfD at de som faller utenfor i en ny økonomi lider av fremtidsangst, sier Kate Hansen Bundt, generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomiteen til NRK

Foto: NRK

– Det er to grunner til at AfD går så kraftig frem. Det ene er flyktningpolitikken og motstanden mot innvandring blant deler av den tyske velgerskaren. Det andre er at de ansvarlige partiene CDU og SPD ikke har klart å bli talerør for dem som faller utenfor sosialt og økonomisk i et Tyskland som går så det griner, sier Kate Hansen Bundt, generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomiteen til NRK.

– Dette ser vi i mange land. Globaliseringens tapere, de som faller utenfor i en ny økonomi og som ikke sitter med den kompetansen som trengs for å få gode jobber. De lider av fremtidsangst og det har gavnet AfD, forklarer Bundt.

Løs kanon

76-år gamle Alexander Gauland som i kveld sang ut mot Merkel blir sett på som en nasjonalist ytterst til høyre i AfD og har de siste årene blitt kjent som en løs kanon.

Gauland kommer fra tidligere Øst-Tyskland, og var med på å grunnlegge AfD i 2013. Før det var han i 40 år aktivt medlem i Merkels parti Kristendemokratene (CDU). Han deler partiledervervet med 38 år gamle Alice Weidel. Weidel på sin side lover at AfD skal utgjøre en konstruktiv opposisjon i nasjonalforsamlingen.

– Millioner av velgere har gitt sin tillit til oss slik at vi kan utgjøre en konstruktiv opposisjon i parlamentet, sa Weidel i sin tale søndag kveld.

Germany Election

Også i Frankfurt er reaksjonene sterke på AfD sin fremgang under valget.

Foto: Andreas Arnold / AP

Stor utfordring

Statsminister Angela Merkel sa i en tale kort tid etter at det vil være en stor utfordring med AfD i Bundestag. Merkel sa til sine partifeller at kristenkonservative CDU må jobbe for å ta tilbake velgerne som har gått til høyrepopulistiske AfD.

Ifølge Kate Hansen Bundt, generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomiteen er dagens valg et signal om at Merkel har fått gjenvalg, og hun skal regjere med seriøse partier og de må ta bekymringene på alvor.

– Vi hørte Merkel i sin første tale også si at man skulle bekjempe illegal innvandring og man måtte lage en politikk som favnet alle tyskere som også fungerte godt for dem som i dag feller utenfor. Hun ser hva som er i gjerde, sier Bundt til NRK.

LES OGSÅ: Tøff haust for Merkel

SISTE NYTT

Siste nytt