NRK Meny
Normal

Ukraina på agendaen når Merkel møter Obama

Tysklands leder Angela Merkel møter fredag USAs president Barack Obama, og situasjonen i Ukraina overskygger agendaen.

Barack Obama og Angela Merkel

Det er første gang Merkel besøker USA siden overvåkningsskandalen i fjor sommer. Dette bildet er fra G7-møtet i Hague tidligere i år.

Foto: Jerry Lampen / Ap

Krisen i Ukraina kommer til å dominere samtalene når president Obama tar i mot Tysklands Merkel i Det hvite hus i dag.

Begge vil vise at vestlige land står sammen også når det gjelder å straffe Russland hardere om nødvendig for situasjonen i Ukraina.

Før Merkel satte seg på flyet til Washington, ba hun Putin om hjelp til å få frigitt de internasjonale observatørene som i snart en uke har vært holdt fanget sørøst i Ukraina.

Vil forsikre Obama

Den vestlig-støttede regjeringen i Ukraina beskylder Russland for å stå bak den ustabile situasjonen, men erkjenner at de er maktesløse og at soldatene ikke klarer å stanse det voksende opprøret.

Hvilke konkrete skritt Merkel og Obama kan ta for å ramme den russiske økonomien direkte, er blant punktene.

Ifølge tyske kommentatorer kommer Merkel til å forsikre Obama om at Tyskland ikke trekker seg fra å legge press på Russland, selv om de har langt tettere økonomiske og handelsmessige bånd.

Tidligere i uka innførte både USA og EU nye straffetiltak mot Moskva. Vestlige land mener Russland har brutt den diplomatiske avtalen om å roe ned situasjonen i Ukraina.

Det er ventet at Obama og Merkel kommer med en tydelig, felles uttalelse etter møtene i Washington.

Første besøk etter overvåkingsskandalen

Det vil også være et tegn på at Tyskland og USA prøver å gå videre sammen etter en vanskelig periode i forholdet med konflikten om en handelsavtale og striden om det omstridte amerikanske avlyttingsprogrammet.

Det er første gang Merkel besøker USA siden overvåkningsskandalen i fjor sommer.

Den kontroversielle saken var i ferd med å legge en demper på besøket, og Tyskland har ennå ikke fått garantier fra Washington om at NSA ikke driver ulovlig aktivitet på tysk jord.

USA har signalisert at de ikke er interessert i å signere en «ikke-spioneringsavtale» med Berlin.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt