Hopp til innhold

Russland ber EU skamme seg

Russland beskylder EU for å jobbe for USA og jatte med i Ukraina-konflikten. Samtidig er det ingen tegn på tilbaketrekning av russiske soldater fra den ukrainske grensen.

Vladimir Putin

Russlands president Vladimir Putin er ikke fornøyd med EUs behandling av Russland.

Foto: ALEXEY DRUZHININ / Afp

Tirsdag offentliggjorde EU navnene på ytterligere 15 russere og to ukrainske separatistledere som fra nå av nektes innreise til EU og får sperret verdier de eventuelt har stående i europeiske banker.

Svartelisten ble utvidet dagen etter at også USA skjerpet sanksjonene i et forsøk på å få Russland til å iverksette tiltak som kan dempe konflikten i Ukraina.

– Skammer dere dere ikke?

EUs nye sanksjoner vekker harme i den russiske regjeringen.

I stedet for å sette seg ved forhandlingsbordet sammen med den sørøstlige delen av Ukraina, så gjør EU jobben for USA med nye uvennlige handlinger mot Russland. Skammer dere dere ikke?, heter det i uttalelsen fra Russlands utenriksdepartement.

NATO har ikke sett noen tegn på at Russland trekker tilbake noen av de titusenvis av soldatene landet har utplassert nær grensen til Ukraina.

Dette på tross av at Russland har kunngjort at soldatene har vendt tilbake til sine permanente baser.

Russlands forsvarsminister Sergej Sjoigu sa mandag til sin amerikanske kollega at soldatene, som i forrige uke gjennomførte øvelser like ved grensen, var på vei tilbake til sine faste posisjoner.

– Klumsete skritt av Tokyo

Japan fulgte opp sanksjonene fra EU og USA ved å innføre visumnekt for 23 personer. De 23 er ikke navngitt, men en japansk tjenestemann sier at listen er basert på USA og EUs lister.

– Japan uttrykker alvorlig bekymring for at Russland fortsetter å bryte Ukrainas suverenitet, sier utenriksminister Fumio Kishida.

Kort tid senere uttrykte det russiske utenriksdepartementet sin skuffelse over Japans sanksjoner. I en uttalelse karakteriserer departementet sanksjonene som et «klumsete skritt fra Tokyo som er tatt under press fra Vesten».

– Det strider mot Tokyos erklæringer om å utvikle forholdet til Russland. Vi ønsker å understreke dette: Det er mot sin hensikt å snakke med Russland på sanksjonsspråket, sier talsmann Alexander Lukashevich fra det russiske utenriksdepartementet.

Straffetiltak mot Putins indre krets

USA og EU har allerede innført straffetiltak mot den indre kretsen rundt Putin, med visumnekt og frysing av penger og eiendom. Det er også innført sanksjoner mot en viktig russisk bank.

Men Putin-kritikeren og den tidligere oljetoppen Mikhail Khodorkovskij, som ble sluppet ut av russisk fengsel i desember i fjor, sier sanksjonene ikke vil ha noen betydelig innvirkning på russisk økonomi på kort sikt.

Den internasjonale samfunnet har fulgt spent med på situasjonen i Ukraina etter at Russland annekterte Krim-halvøya.

Mulig invasjon av Øst-Ukraina

En vestlig diplomat sier at det er en reel mulighet for at Russland også vil invadere Øst-Ukraina. Det er for tiden minst 40.000 russiske soldater ved grensen mellom de to landene.

USAs president Barack Obama har utelukket å sende NATO-styrker inn i Ukraina, men har styrket alliansens tilstedeværelse i medlemsland i Øst-Europa.

SISTE NYTT

Siste nytt