Lover harde forhandlinger

Det kan bli glødende diskusjoner når Theresa May møter Angela Merkel for første gang. De to skal blant annet diskutere prosessen rundt britenes utmelding av EU.

Britain May and Merkel

TO STERKE LEDERE: De to statslederne har mye til felles. Det vil kunne by på utfordringer under de kommende EU samtalene.

Foto: Matt Dunham/Geert Vanden Wijngaert / Ap

De to kvinnelige statslederne er begge kjent for å være tøffe i forhandlinger. Og selv om det er en del som skiller dem, er også en rekke likhetstrekk mellom Europas mektigste statsleder, og britenes nyvalgte statsminister.

De tilhører begge etterkrigsgenerasjonen og er nesten like gamle: Angela Merkel er 61 år, og Theresa May er 59.

Begge er prestedøtre og Merkel har, ifølge avisen lepoint, sagt at kristne verdier tjener som etisk og moralsk kompass for henne.

Theresa Mays far, en anglikansk prest, har også innprentet protestantiske verdier hos datteren, og May går jevnlig til gudstjeneste på søndager.

BRITAIN-EU/SCENARIOS

HISTORIE: Det er ikke lenge til disse to flaggene ikke lenger vil dele stang.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Uenige i flyktningspørsmål

Begge er tilhengere av en liberal form for konservatisme, men til tross for deres ideologiske slektskap, er det en rekke punkter som de to overhodet ikke er enige om. Håndteringen av flyktningene er et eksempel.

Theresa May har alltid motsatt seg den flyktningvennlige politikken som Angela Merkel forfekter.

Hun har gitt klar beskjed om at hun ikke ønsker at Storbritannia skal delta i fordelingen av innvandrere, i henhold til europeiske kvoter. Hun krever en streng innvandringspolitikk, for ikke "true balansen i vårt samfunn."

Ønsker ikke å dra ut tiden

BRITAIN-EU/SUMMIT

EUROPAS MEKTIGSTE STATSLEDER: Angela Merkel er kjent for å være hard å forhandle med. Det har blant andre grekerne fått oppleve. Nå står Storbritannia for tur.

Foto: PASCAL ROSSIGNOL / Reuters

– Brexit, betyr Brexit, gjorde Theresa May det klart da hun ble innsatt som statsminister i Storbritannia.

Hun avfeier ideen om å holde en ny folkeavstemning.

Angela Merkel, i tråd med andre europeiske statsledere og EUs ledelse for øvrig, ønsker heller ikke at Storbritannia skal somle med å sette i gang prosessen med å forlate unionen.

Dermed er det forhåpentligvis ikke lenge til forhandlingene begynner.

SISTE NYTT

Siste nytt