NRK Meny
Normal

Stopper alle fly til Heathrow på grunn av kaos

Situasjonen på en av Europas travleste flyplasser har kommet ut av kontroll. Forsinkelsene kan vare til over jul, melder Heathrow.

Flykaos på Heathrow i London
Foto: AFP

– Situasjonen på Heathrow har blitt kaotisk. Vi har derfor besluttet å stoppe alle innflyvninger fra klokken 14. Deretter kun å tillate 10 fly i timen, før situasjonen har bedret seg, skriver Det europeiske samordningsorganet Eurocontrol på sine nettsider.

Kristin Jensen

Kristin Jensen er en av mange tusen som ikke kommer seg videre fra Heathrow.

Foto: Privat

– Det er helt kaos her, og de har jo ikke kontroll. Ett par minus grader og litt snø, så stopper alt opp, sier Kristin Jensen til NRK. Hun var på vei hjem fra Cape Town lørdag da hun ble tvunget til noen ekstra dager i London.

Til over jul

Heathrow-flyplassen ved London var stengt store deler av både lørdag og søndag, men i dag åpnet de for begrenset trafikk fra morgenen av, men køene av frustrerte passasjerer har vokst i løpet av dagen.

I kveld opplyser flyplassen at kun en tredel av flyvningene vil bli gjennomført frem til 22. desember. Flyplassen forventer også at forsinkelsene vil fortsette til over jul.

Les: Nå går de tomme for avisningsvæske

– Bagasjen min har jeg ikke fått med meg, så det begynner å bli kaldt, forteller Jensen som har tatt inn på et hotell i London mens hun venter på et fly videre til Oslo.

– Mange er bekymret for om de kommer hjem til jul, og for min del er det veldig irriterende at jeg ikke rakk en legetime jeg trenger for å få søkt et nytt visum til Sør-Afrika, som jeg trenger når jeg skal ned igjen etter jul, sier hun.

Heathrow kansellerte i ettermiddag alle flyvningene som tidligere ba passasjerene sine om å kontakte flyselskapet. Flyplassen kaller selv terminalene sine for ekstremt overfylte.

– Terminalene 1 og 3 er ekstremt overfylte nå. Vi ber alle passasjerer om å unngå å reise til disse terminalene inntil vi gir nye beskjeder, var budskapet fra den offisielle twitter-profilen til flyplassen.

Dermed kan det bli flere netter på flyplassen for de som ikke har råd til å legge ut for hotell.

– Vi fikk informasjon om at flyselskapene ikke kunne legge ut for kost og losji, men at man kunne få dekket inntil 100 pund per dag i etterkant, forteller Jensen.

Verst i Mellom-Europa

Det er det store snøfallet over Europa i helga som har førte til kaos i trafikken både i lufta og på bakken. Veier i både Frankrike, Nederland og Tyskland var tydelig preget av snømengdene, og trafikken sneglet seg fram.

Verst har det gått ut over Mellom-Europa. I Paris og Berlin er det meldt om opp til fem timer forsinkelser på fly til og fra byene.

I Norge er det ikke noen store problemer, men flyvninger til de berørte flyplassene opplever forsinkelser.

– Det er en del som venter på ombooking, men det er ingen kaotiske tilstander her, sier Kobro til NRK.

– Det er rundt en times forsinkelser til Paris, Zurich, München og Amsterdam, men til Berlin er det mellom 4 og 5 timer, sier Kobro.

Norwegian opplyser på sine sider at alle dere flyvninger fra Gatwick resten av dagen er kanselert.

Skal du ut å reise i dag? Sjekk om flyet er forsinket her

– Britene er udugelige på vintervær

Nettopp Gatwick er en av de flyplassene i England som har tatt konsekvensene av snøfallet og investert 8 millioner pund i nye snøploger.

– Vi vil med de nye innvesteringene komme på samme nivå som Gardermoen, sier pressetalsmann ved Gatwick, Henry Parker til NRK.

– Vi har allerede fått to nye maskiner fra Zurich, og regner med at vi får ytterligere 46 like over nyttår, sier Parker.

Men det hjelper ikke de som allerde sitter snøfast i London.

– Jeg håper jeg kommer meg med SAS-flyet som går i morgen formiddag, men britene er udugelige på lettere vintervær, sier Jensen oppgitt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt