NRK Meny
Normal

Varsler mer ekstremvær i Storbritannia

Da britene håpet at det kraftige uværet som tok menneskeliv og ødela julen for tusenvis var på vei til å blåse over, sender det nasjonale værsenteret advarsler mot nytt ekstremvær fredag.

Siden mandag morgen har Storbritannia vært herjet av uværet. Først vind i orkan styrke, kombinert med kraftig regn. Senere mer regn.

300.000 husstander har vært uten strøm, mens flere hundre måtte evakueres som følge av flom og oversvømmelser etter kraftig nedbør. Ifølge BBC skal 1200 husstander være berørt av flommen.

Fem mennesker har også mistet livet i Storbritannia siden mandag, blant dem to menn som prøvde å redde sine hunder fra vannmassene.

Kraftig vind i natt

Da britene trodde at uværet endelig skulle begynne å avta, ble Storbritannia og Irland natt til fredag igjen herjet av kraftig vind.

Natt til fredag fortsatte stormen å herje De britiske øyer gjennom kraftig vind med styrke på opptil 170 kilometer i timen. Hundrevis av fly er innstilt, tog kansellert, trær revet opp og i Irland har myndighetene satt beredskapen på rødt nivå. Ifølge Sky News er flere titalls tusen uten strøm fredag. I løpet av natten har også 4000 husstander i Nord-Irland mistet strømmen som følge av kraftig vind, melder BBC.

Alle avganger fra flyplassen i Dublin er foreløpig innstilt og i Cheshire i England har politiet anmodet folk om å være forsiktige og se etter fallende trær når de er ute og kjører.

«Mange hendelser som involverer fallende trær denne morgenen i hele fylket. Vær på vakt etter fallende greiner!» skriver politiet på sin Twitter-konto.

Bare kort tid etter at uvær ødela julefeiringen for tusenvis av mennesker har Storbritannias nasjonale værsenter Met Office fredag igjen sendt ut advarsler mot ekstremvær.

Ikke like ille i Norge

Uværet ventes å bevege seg østover i Storbritannia i løpet av morgenen og det antas at de verst rammede områdene kommer til å være Nord-England, de nordlige delene av Wales, vestlige deler av Skotland og Irland.

I Norge merker vi fredag effekten av lavtrykket som ligger over Storbritannia. Blant annet øker vinden til sørøstlig liten storm på utsatte steder i Rogaland, og fredag formiddag blir det kortvarig full storm, opplyser Meteorologisk institutt i sitt siste OBS-varsel. Kombinasjonen kraftig vind og nedbør i form av regn eller snø gir også vanskelige kjøreforhold i fjellet i hele Sør-Norge.

Men vi trenger ikke å bekymre oss for de samme forholdene som nå herjer De britiske øyene.

– Selve senteret for lavtrykket ligger over Storbritannia, og det er de som har fått det skikkelige uværet, forteller Kjersti Opstad Strand, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, til NRK.no.

Uvær rammer store deler av Europa

Men det var ikke bare britene som ble rammet av ekstremvær i julehelgen. Nordsjøstormen Dirk førte med seg regnvær, snøvær og uvanlig høye temperaturer i det nordvestlige Europa, skriver NTB.

Dirk sørget for mild middelhavsluft mot nord og drev temperaturene opp i rekordhøyder i Tyskland. I Baden-Baden og Freiburg var det 17 grader, og i Alpene var det fønvind.

Men annen juledag lavet snøen ned og skapte store problemer for trafikken i Sveits, Nord-Italia og Østerrike. Titusener av mennesker mistet strømmen i Piemonte og Cortina d'Ampezzo.

Også i Frankrike brøt strømforsyningen sammen noen steder, og 250.000 husstander var en stund berørt, særlig i Bretagne. To mennesker mistet livet i uværet, blant dem en tolv år gammel gutt som ble rammet av en mur som veltet.
I Polen ble flere titalls mennesker skadd i den kraftige stormen.

To mennesker mistet livet i rasulykker i Europa annen juledag. Den ene var en 27 år gammel spansk kvinne som ble tatt av snøras i Andorra mens hun sto på ski, og den andre en 24 år gammel franskmann som døde mens han sto på snowboard i de italienske alpene.

I Belgia nådde vindkastene en styrke på over 100 kilometer i timen, noe som førte til at trær falt over ledningsnettet i Brussel og satte byens trikker ut av drift.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt