Politiet: Terrormistenkte var alene om Boston-bombene

Etter de første avhørene av terrormistenkte Dsjokhar Tsarnajev mener politiet at de to brødrene var alene om angrepne i Boston i forrige uke.

Tamerlan og Dzhokhar Tsarnaev

Tamerlan og Dsjokhar Tsarnaev (bak t.h. i bildet) mistenkes for å ha stått bak terrorangrepet mot Boston Marathon.

Foto: Bob Leonard / Ap

Ifølge CNN skal 19-åringen i avhør ha pekt på storebroren som hjernen bak angrepene.

Politiet jobber nå ut fra en teori om at de to brødrene var drevet av religiøse motiver og at de skal ha følt en sterk trang til å forsvare islam.

Risikerer dødstraff

19-åringen skal, ifølge amerikanske medier, ha kommunisert i avhør at de to var alene om terrorhandlingene, og at de ikke hadde noen kontakt med andre grupper.

Dsjokhar ble alvorlig skadet i munnen og halsen i forbindelse med pågripelse og kommuniserer derfor med politiet skriftlig eller ved å nikke eller med enkle enstavelsesord. Noe som gjør at det knytter seg stor usikkerhet til opplysningene som nå er lekket til pressen.

Tsarnajev er siktet for bruk av masseødeleggelsesvåpen og ødeleggelse av eiendom med eksplosiver som resulterte i døden, opplyste justisdepartementet i Washington i går. Han vil bli siktet etter føderal lov og kan dermed risikere dødsstraff.

Det er ventet at det første rettsmøtet i saken blir holdt 30. mai.

Ønsket ikke advokat

Ifølge en utskrift fra forhøret som gjøres fra sykesenga, nikket 19-åringen da den føderale dommeren Marianne Bowler spurte om han kunne svare på spørsmål og kunne følge med på hva som skjedde. Bowler leste også opp Tsarnajevs rettigheter.

Da hun spurte ham om han hadde råd til en advokat svarte Tsarnajev med et «nei», ifølge utskriften.

Tsarnajev holdes under væpnet bevoktning på sykehuset i Boston, men selv om han knapt er i stand til å snakke på grunn av skuddsår i halsen, ble det mandag meldt av flere medier at Tsarnajev svarer skriftlig på spørsmål han blir stilt.

TV-kanalene ABC og NBC har begge meldt at 19-åringen har våknet og at han har svart skriftlig på spørsmål fra politiet.

Flere bomber

I siktelsen står det at på stedet der politiet kom i skuddveksling med de to bombemistenkte brødrene, ble det funnet en trykkoker av samme sort som ble brukt i bombene. I Tsarnajevs studentbolig fant politiet den hvite capsen han ble sett i på åstedet, og materiale til å lage bomber.

I dokumentene står det også at de to brødrene fortalte mannen de stjal en bil fra under flukten, at det var de som hadde utført bombeeksplosjonene.

En av de to brødrene skal ha sagt til bileieren: «Hørte du om Boston-eksplosjonen? Jeg gjorde det».

Et annet viktig bevis er at video fra Boston maraton viser at Dsjokhar Tsarnajev 30 sekunder før den første bomben gikk av, startet å fingre med sin telefon. Etter eksplosjonen snudde praktisk talt alle rundt ham seg i retning av smellet, mens 19-åringen forlot sin sekk på bakken og gikk derfra. Omtrent 10 sekunder etter kom den andre eksplosjonen.

Overkjørt av broren

Tre mennesker ble drept og 176 såret i de to bombeeksplosjonene i målområdet til maraton i Boston mandag i forrige uke. Boston-sykehuset behandlet mandag amerikansk tid fortsatt 48 mennesker, for to ble tilstanden regnet som kritisk. I tillegg ble en politimann senere drept under politijakten på de to brødrene.

Også den eldste broren, Tamerlan, døde torsdag i forbindelse med politijakten. Det ble først meldt at han ble dødelig såret i skuddveksling med politiet. Men de siste meldingene tyder på at han døde etter å ha blitt overkjørt av broren da han stakk av.

Ifølge politiet ble Tamerlan overmannet etter at han slapp opp for ammunisjon. Han var bare lettere såret, og politifolkene var i ferd med å sette håndjern på ham da Dsjokhar satte gassen i bånn og kjørte over broren, ifølge amerikanske medier.

SISTE NYTT

Siste nytt