Medier: Israelsk politi anbefaler å tiltale Netanyahu for korrupsjon

Israelsk politi anbefaler at statsminister Benjamin Netanyahu tiltales for korrupsjon i to saker, melder israelske medier. Netanyahu avviser anklagene.

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu delivers a statement in Jerusalem, in this picture grab

Israels statsminister Benjamin Netanyahu i en TV-sendt tale tirsdag, etter at politiet anbefalte å ta ut tiltale av ham.

Foto: Pool / Reuters

Ifølge Haaretz er Netanyahu mistenkt for å ha latt seg bestikke i to korrupsjonssaker.

I den ene saken er statsministeren mistenkt for å ha mottatt flere overdådige gaver av rike forretningsmenn, i bytte mot å fremme deres interesser.

I den andre saken anklages Netanyahu for å ha forsøkt å inngå en avtale som ville sikret ham positiv omtale i en av Israels største aviser, Yedioth Ahronoth.

Avisa Jerusalem Post skriver at etter 14 måneder med etterforskning, kunngjorde politiet tirsdag at de har samlet tilstrekkelig med bevis til å anbefale at det tas ut tiltale.

Også to TV-kanaler melder tirsdag at politiet anbefaler å tiltale statsministeren for korrupsjon.

Riksadvokaten vurderer

I en TV-sendt tale tirsdag kveld avviste Netanyahu anklagene, og han sa at politiets anbefalinger ikke kommer til å munne ut i noe, ifølge nyhetsbyrået AP.

Statsministeren anklaget i samme tale politiet for å være ute etter ham. Netanyahu rundet av med å si at han ikke kommer til å trekke seg som statsminister, og han lovet å stille til gjenvalg.

Det er nå opp til riksadvokat Avihai Mendelblit å avgjøre om det skal tas ut tiltale i saken. Det er ventet at denne avgjørelsen kan ta uker og måneder.

Israels justisminister Ayelet Shaked har uttalt at selv om en statsminister blir formelt tiltalt, er han likevel ikke forpliktet til å gå av.

Anbefaler flere tiltaler

Politiet har i flere måneder etterforsket de to sakene og gjennomført flere avhør av Netanyahu. Selv har statsministeren gjentatte ganger uttalt at «det kommer ikke til å skje noe, for det er ingen ting».

Politiet anbefaler tirsdag også å ta ut tiltale mot flere andre personer, deriblant Hollywood-mogulen Arnon Milchan, som skal ha gitt Netanyahu dyre gaver i bytte mot politiske tjenester.

Heller ikke Netanyahus kone uteblir fra anklagene. Sara Netanyahu er blant annet anklaget for å ha bestilt kostbare catering-måltider til statsministerens offisielle residens, til tross for at det er i strid med bestemmelsene. Hun anklages også for å ha forsøkt å skjule det.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt