"Mac is back!"

- Dette er en seier som smaker, sa John McCain etter at han vant foran Mitt Romney i et jevnt primærvalg for republikanerne i Florida.

John McCain
Foto: DON EMMERT / AFP

Når 99 prosent av stemmene er talt opp, har senator John McCain fått 36 prosent av stemmene, mens Romney har 31 prosent oppslutning.

Rudy Giuliani slo Mike Huckabee i kampen om tredjeplassen og fikk skuffende 15 prosent av stemmene, mot Huckabees 14 prosent.

Viktig håndsrekning

McCain dro også fra Mitt Romney i de siste meningsmålingene før primærvalget og viste altså på valgdagen at han var den av republikanerne som sikret seg størst oppslutning.

Før valget i delstaten fikk McCain en viktig håndsrekning fra guvernør Charlie Crist. Crist er en populær skikkelse i Florida og har støtte blant 70 prosent av befolkningen.

Ved å vinne primærvalget i Florida sikret John McCain seg alle de 57 delegatene fordi Florida er en delstat hvor delegatene ikke fordeles etter hvor mange stemmer de ulike kandidatene har fått, men vinneren får alle.

SE I NETT-TV: Dette er John McCain

LES: Dette er John McCain

Takknemlig

- Takk fra dypet av mitt hjerte. Takk til alle dere som fikk meg, en tidligere Florida-beboer, først over målstreken. Jeg har alltid elsket Florida, sa McCain i sin seierstale.

Tilhengerne kvitterte med takfaste rop: "Mac is back! Mac is back!"

McCain takket også sine konkurrenter.

- Jeg vil hilse til Mitt Romney. Jeg har også smakt på tap og vet hvordan det føles. Romney har kjempet hardt, og marginen jeg vant med, er ikke stor nok til at jeg skal skryte av den, eller stor nok til at han skal være skuffet.

John McCains tilhengere

John McCains tilhengere hyllet McCain da han holdt sin seierstale.

Foto: Marc SEROTA / AFP

Får trolig støtte av Giuliani

Også Rudy Giuliani ble nevnt i McCains tale. Giuliani har trålet Florida på kryss og tvers i månedsvis og satset alt på å vinne primærvalget her, mens motstanderne hans har drevet valgkamp i Iowa og New Hampshire.

LES: - Ikke vær lei deg, Rudy!

- Jeg vil takke min kjære venn Rudy Giuliani. Han har vært en inspirasjon, sa McCain.

CNN melder at Giuliani i morgen trolig vil annonsere at han trekker sin valgkamp og støtter John McCain i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat.

 

Republikanske delegater, Florida

Navn

Prosent

Delegater

John McCain

36 %

57

Mitt Romney

31 %

0

Rudy Giuliani

15 %

0

Mike Huckabee

14 %

0

Ron Paul

3 %

0

Fred Thompson

1 %

0

Duncan Hunter

0 %

0

Florida

Primærvalg

29. januar

 - Mac, du er sjefen!

Og McCain vil ikke nøye seg med kun å være presidentkandidat.

- Jeg akter å bli republikanernes presidentkandidat. Og jeg er overbevist om at vi vil seire i presidentvalget i november - uansett hvem Demokratene har som sin kandidat, sa en seierssikker McCain.

- Dette var en seier som smakte!

Og tilhengerne hans var ikke i tvil om at de var enige. "Mac, du er sjefen!" ropte de mot ham på podiet.

 

Romney med spark til Hillary

På de siste meningsmålingene før valget lå John McCain og Mitt Romney helt jevnt. Romney hadde hentet inn McCains forsprang. Likevel holdt det ikke helt inn.

Mitt Romney

Mitt Romney er ikke en slagen mann til tross for tapet i Florida.

Foto: LM Otero / AP

Men Romney kjemper videre.

- Washington er fundamentalt ødelagt. Vi har bedt om endringer i spesielle saker flere ganger, men ingenting har skjedd, sa han.

- Vi vil ikke forandre Washington ved å sende tilbake de samme menneskene dit, bare for at de skal sitte i forskjellige stoler, sa Romney, med klar adresse til USAs tidligere førstedame Hillary Clinton, som har fått stor støtte av ektemannen og USAs eks-president Bill Clinton.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt