Skal besøke alle verdens land - holdt på å dø i ørkenen i Sudan

Da James Berisha (39) for to år siden i den amerikanske delstaten Texas tok av i sitt lille Cessna-fly, var det for å besøke alle verdens land. 2500 meter oppe i luften over ørkenen i Sudan, sa motoren stopp.

Flyet til James Barisha i Sudan

Redningsarbeidere tar med seg ettmotors-flyet til James Berisha etter at han måtte nødlande på vei til Khartoum for én uke siden.

Foto: Afp

Drømmen var nær ved å ende i en tragedie. Da han var 8500 fot oppe i luften røk en sylinder, og Berisha ble tvunget til å nødlande i den sudanske ørkenen.

Han var da bare to land unna å ha besøkt hele det afrikanske kontinentet.

Bryr seg ikke om farene

Berisha sier til nyhetsbyrået AFP at han reiser verden rundt med sitt fireseters Cessna 172-fly for å øke folks oppmerksomhet om hjemlandet Kosovo, som erklærte uavhengighet i 2008. Farene bryr han seg ikke om.

Flyet til James Barisha i Sudan

39 år gamle James Berisha får ikke besøke Libya, men mangler ellers bare Eritrea og Egypt i Afrika.

Foto: Afp

Så til tross for nær døden-turen over Sudan, vil han ikke avslutte turen. Nå venter den 39 år gamle piloten på at en ny motor skal sendes til Sudan - og det byr på logistiske problemer, i tillegg til de økonomiske.

– Hvis jeg dør mens jeg holder på, så går det bare ut over meg. Men to millioner mennesker har nytte av det jeg gjør, og det er det som er viktig for meg, sier Berisha til AFP.

– Jeg elsker landet mitt, jeg elsker folket mitt og jeg vil at verden skal vite om det.

Men Berisha innrømmer at han fikk «en skikkelig vekker» da han var omtrent én time og 20 minutter inn i flyturen fra Port Sudan til Khartoum forrige søndag. Motoren stanset plutselig, trolig på grunn av heten og slitasje i det gamle flyet.

Heldigvis kom en lastebil

Han klarte å gli enmotors-flyet fra 1967 ned til bakken, og etter at han hadde overlevd den ti minutter lange nedglidningen fant han ut at han sto midt i ørkenen. Det var over 40 grader og han hadde ingen ting å drikke.

– Det er skremmende når du står slik, redd for om du kommer til å dø av sult eller tørst.

Berisha hadde flaks. Etter to timer kom mirakuløst nok en lastebil forbi etter et par timer. Familien i bilen ga Berisha vann og tok ham med til en gullgruve 43 kilometer unna. Der ble han ønsket velkommen og fikk pleie.

Etter å ha blitt avhørt av minst ti mistenksomme politimenn det meste av den følgende dagen, dro Berisha tilbake til gullgruven. Der fikk han hjelp til å hente flyet.

34 visum, 13 vaksiner

På flyet står det med blå skrift: «Please recognise the independence of Kosovo».

Av 193 land i verden, har 75 anerkjent Kosovos uavhengighet - deriblant Norge. I Afrika har 12 land anerkjent Berishas hjemland.

På grunn av NATOs flyforbud over Libya kan han ikke fly dit, og mangler bare å besøke Eritrea og Egypt. Så setter han kursen mot Europa og Asia.

Han har besøkt 53 afrikanske land, med en del problemer. Han måtte endre reiseruten sin da han ble nektet innreise i Gambia, og han har måttet skaffe seg 34 visumtillatelser og 13 vaksiner.

Flyet til James Barisha i Sudan

James Barisha måtte nødlande i ørkenen i Sudan.

Foto: Afp

Holdt på å styrte i Atlanteren

Det mest skremmende på turen skjedde over Atlanterhavet, forteller Berisha.

– Jeg så døden komme mot meg da jeg fløy fra Grønland til Island i mai i fjor, sier han.

Motorens vekselstrømsgenerator brøt sammen fire timer ut i flygningen, og den eneste måten han unngikk å styrte på, var ved å manuelt fylle tanken.

– Ellers hadde jeg vært nødt til å krasjlande i havet 45 minutter før jeg kom til Island.

Når han blir spurt om han kommer til å besøke Sør-Sudan, som i begynnelsen av juli også erklærer sin uavhengighet, sier Berisha at han ikke opprinnelig hadde tenkt til det.

– Men nå skal jeg være her i tre uker, så kanskje jeg skal avlegge et besøk.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt

Russland vil svare med nye raketter hvis Ukraina får Natos angrepsvåpen

Russland vil svare med å utplassere sine mest moderne raketter hvis Nato bygger opp angrepsvåpen i Ukraina. Det sier den russiske presidenten Vladimir Putin.