NRK Meny
Normal

USA innrømmer mulig feilbombing av Assad-styrker i Syria

Det amerikanske forsvarsdepartementet innrømmet lørdag kveld at angrepet på en syrisk militærbase kan ha vært utført av den USA-ledede koalisjonsstyrken. Minst 62 syriske soldater skal ha blitt drept.

Laster kart, vennligst vent...

DEIR AL-ZOR: Amerikanske krigsfly skal ha bombet stillinger tilhørende den syriske hæren ved flyplassen i Deir al-Zor lørdag.

Innrømmelsen fra Pantagon kom etter at Russland anklaget den USA-ledede koalisjonen for å ha bombet av en av president Assads militærbaser ved Deir al-Zor øst i Syria. Minst 62 soldater skal være drept i luftangrepet.

Syriske lokale medier meldte først at 30 soldater var drept i bombingen. Noe senere opplyste russiske kilder at dødstallet var 62, samt at 100 er skadd.

Eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) som har svært gode kontakter inne i Syria, siterer en lokal kilde ved flyplassen i Deir, som oppgir at 80 er drept.

– Krigsfly fra den internasjonale antijihadistiske koalisjon gjennomført fire flyangrep i dag mot syriske styrker, som er omringet av den Islamske staten IS, nær flyplassen i Deir al-Zor, ifølge en uttalelse fra det russiske forsvaret.

– IS erobret basen

Det russiske forsvarsdepartementet sier at bombing av en den syriske militærleiren raskt første til at IS-styrker erobret området. Den syriske basen skal ligge ved Jebel Tharda, rett ved flyplassen.

To F-16-fly og to A-10-fly fløy mellom kl. 17 og 17.50 inn i syrisk luftrom fra Irak for å utføre angrepene, ifølge det russiske forsvaret.

Det amerikanske forsvaret skriver i en uttalelse at de stoppet et angrep mot IS da de ble fortalt av Russland at angrepet muligens hadde truffet syriske regjeringsstyrker.

– Koalisjonsstyrker ville ikke med viten og vilje angrepet syriske regjeringsstyrker, står det i pressemeldingen fra den amerikanske kommandosentralen, som styrer USA militære innsats i blant annet Syria og Irak.

Anklager USA for å være sta og uvillige

– Hvis bombingen skjedde som følge av en feil, er det en direkte konsekvens av amerikansk stahet og uvilje mot å samordne sin kamp mot terrorgrupper med Russland, heter det i en uttalelse fra det russiske forsvarsdepartementet lørdag kveld.

Russland har flere ganger klaget over at amerikanske styrker ikke overholder betingelsene i den nå fem dager lange, skjøre våpenhvilen som de to landene har fremforhandlet i fellesskap. Våpenhvilen skal ifølge russerne muliggjøre en felles kamp mot IS og andre militante grupper i Syria.

Militærbasen ligger i den østre provinsen Deir al-Zor, nær Deir al-Zor-flyplassen. Området er preget av kamper mellom flere parter i den syriske konflikten. Bombingen har ifølge en pressemelding fra Assads styrker gitt ekstremistgruppa IS mulighet til å etablere seg på en høyde nær militærbasen.

Kort tid etter sendte IS ut en melding over nyhetsbyrået Amaq om at de nå hadde full kontroll over Jebel Tharda.

Syriske styrker skal fortsatt kontrollere selve flyplassen og deler av byen Deir al-Zor, som ellers er fullstendig omgitt av områder under IS-kontroll.

Syria mener bombingen viser at USA støtter IS

– Dette er en seriøst og åpenbart angrep på det syriske forsvaret og et åpenbart bevis på USAs støtte til IS og andre terroristgrupper, står det i pressemeldingen fra det syriske forsvaret lørdag.

Syrias president Bashar Assads regjering anser alle som kjemper imot dem for å være terrorister, og har flere ganger tidligere anklaget USA og opprørsgrupper for å støtte ekstremister.

Australia beklager

Tidlig søndag morgen bekreftet australske myndigheter at et av deres fly var med på det allierte luftangrepet mot Deir al-Zor.

– Vi kondolerer til familiene til syriske soldater som ble drept eller såret, og understreker at Austalia aldri med overlegg ville ha som mål å treffe en kjent syrisk militærenhet eller aktivt gjøre som som støtter Daesh (IS), uttaler landets forsvarsdepartement.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt