Hopp til innhold

Massakre-film sår splid

Ny film om en 68 år gammel massakre skaper strid mellom Russland og Polen.

Foto fra filmen "Katyn", Maja Ostaszewska

Maja Ostaszewska spiller en av hovedrollene i filmen om Katyn-massakren.

Foto: Anonymous / AP

Andrzej Wajda

Andrzej Wajda

Foto: Chris Pizzello / AP

Den snart 82 år gamle polske filmregissøren Andrzej Wajda har igjen klart å skape politisk bråk. 

Wajdas nye film "Katyn" handler om det sovjetiske hemmelege politiet NKVDs drap på titusenvis av polske offiserer og intellektuelle i 1940. Filmen ble vist både på Berlin-festivalen og var kandidat til beste utenlandske film ved Oscar-utdelinga.

Wajdas egen far var en av dem som ble drept i 1940.

Traumatisk historie

Når Andrzej Wajda i disse dager presenterer sin nyeste film for verden, handler det om et at de største traumer i moderne polsk historie.

Massakren på 20-30 000 polske offiserer, intellektuelle og andre i 1940, skjedde fordi sovjetiske myndigheter så på dem som mulige byggesteiner i et nytt, selvstendig Polen.

Da hadde Tyskland og Sovjetunionen nettopp delt Polen mellom seg etter det første felttoget i det som skulle utvikle seg til den 2. verdenskrig.

Ingen visste noe

Filmen tar utgangspunkt i uvissheten til en del kvinner i Polens gamle hovedstad Krakow. Ingen av kvinnene visste noe om hva som hadde skjedd med deres menn etter at mennene ble ført bort av de sovjetiske styrkene høsten 1939.

Men våren 1943 kunngjorde tyskerne at de hadde funnet en massegrav i Katyn, ikke langt fra den sovjetiske byen Smolensk.

De utnyttet saken maksimalt til å slå sprekker mellom Vestmaktene og Sovjetunionen, og inviterte også uavhenge observatører, blant annet fra Sverige, til å studere massegravene.

Dysset ned

Sovjetiske myndigheter var raskt ute med å karaktereisere det hele som propaganda.

Det var først på slutten av 1980-tallet sannheten kom fram: Massakren var et resultatet av et vedtak godkjent av den sovjetiske lederen Josef Stalin selv.

På årets Berlinfestival deltok "Katyn" og veteranregissør Andrzej Waijda utenfor den ordinere konkurransen. For Wajda er dette i høyeste grad et personlig verk. Hans far Jakub var en av dem som ble henrettet i 1940

Andrzej Wajda foran pressefolk i Berlin

Andrzej Wajda foran pressefolk i Berlin sist uke.

Foto: Markus Schreiber / AP

Russerne tør ikke

Filmen om Katyn er er allerede solgt til en rekke land og i Polen er den sett av tre millioner mennesker.

Men en planlagt visning i den russiske hovedstaden Moskva 5. mars er utsatt, angivelig fordi de kommer for tett opp til presidentvalget i helgen.

Regisør Andrzej Wajda sier selv at filmen hverken er politisk eller anti-russisk. Men den økende russiske nasjonalismen og de ofte anstrengte polsk-russiske relasjonene, har gjort at filmen i høyeste grad er blitt en del av den politiske kampen om historien.

Artur Zmijewski, Magadalena Cielecka

To av skuespillerne foran filmplakaten: Artur Zmijewski og Magadalena Cielecka

Foto: Chris Pizzello / AP

Se flere reportasjer fra Urix

SISTE NYTT

Siste nytt