NRK Meny
Normal

Mann pågrepet etter Paris-skytingen

Politiet har pågrepet en mann i forbindelse med skyteepisodene i Paris, opplyser den franske påtalemyndigheten. Mannen skal tidligere ha vært innblandet i en større drapssak i Frankrike.

Viser bilete av gjerningsmannen.

Politiet har sendt ut dette overvåkingsbildet av den antatte gjerningsmannen.

Foto: GONZALO FUENTES / Reuters

Den mistenkte ble arrestert ved 19-tiden onsdag kveld. Han satt i en bil i et parkeringshus i en av Paris' vestlige forsteder.

Franske medier melder at mannen måtte innlegges på sykehus etter pågripelsen. Han var full av dop, var ikke ved full bevissthet og det kan se ut som om han forsøkte å ta sitt eget liv.

Dømt i kjent drapssak

Tilstanden til mannen gjør at det ikke har vært mulig å avhøre ham foreløpig.

Mannen ser ut til å ha en fortid som tiltalt og dømt i en større fransk rettssak i 1998. Han ble tiltalt for å være den tredje deltakeren i den såkalte Rey-Maupin-saken. Et ungt par gjorde i 1994 et mislykket forsøk på stjele våpen fra noen vakter, og kapret deretter en taxi.

I jakten som fulgte, ble tre politimenn og en drosjesjåfør drept, samt Audry Maupin. Maupins kjæreste Florence ble løslatt fra fengsel for få år siden.

Fire år senere ble mannen – trolig den samme som ble arrestert i Paris onsdag – dømt for å ha samarbeidet med de to. Han bedyret hele tiden sin uskyld, og hevdet at han var rekruttert fra de hemmelige tjenestene i Algerie for å infiltrere det franske miljøet lengst ute til venstre.

Fortsatt i livsfare

En 23 år gammel fotoassistent er fortsatt i livsfare etter at en mann tok seg inn i lokalene til avisen Libération i Paris og skjøt rundt seg mandag formiddag. Assistenten ble truffet i brystet og magen av skuddene.

Rett etter skjøt det som trolig var den samme mannen inn i hovedkontoret til en fransk storbank på den andre siden av hovedstaden. Ingen ble såret i denne episoden.'

Deretter kapret han en bil og tvang eieren til å kjøre seg til en metrostasjon på Champs-Élysées. Siden har han vært forsvunnet.

Samme dag utplasserte fransk politi biler og patruljer utenfor alle medier i Paris.

– Svært lik bildene

Overvåkingsbilder gjør at politiet mener den samme mannen også sto bak trusselen om skyte journalister og redaktøren i redaksjonen til et TV-selskap i Paris sist fredag.

Det var overvåkingsbildene som gjorde at politiet onsdag kveld melder at de har anholdt en mann – «som har en sterk fysisk likhet» med mannen på overvåkingsbildene.

Flere hundre politifolk startet en voldsom jakt på mannen, og fikk inn rundt 700 tips fra publikum. Det var ett av disse tipsene som førte til arrestasjonen.

Tirsdag ble en mann arrestert av politiet fordi han så ut til å være bevæpnet. Det gikk straks ut meldinger om at mannen bak skytingen var arrestert. Politiet sa like etter at den arresterte ikke hadde noen forbindelse med skyteepisodene.

– En pilar i demokratiet

Politiet har sikret seg DNA fra den pågrepne mannen, og vil sammenlikne dette med spor fra åstedet.

Motivet for skytingen er fortsatt like uklart.

Etter angrepet i redaksjonen til Libération, kalte Frankrikes kulturminister den venstreorienterte, frittalende avisen for «en pilar i vårt demokrati».

Avisen, som ble grunnlagt av Jean-Paul Sartre, har hatt økonomiske problemer og måttet kutte i staben de siste årene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt