Ville selge sin seks år gamle albino-niese

I Tanzania betaler heksedoktorer opp til 600.000 kroner for et menneske med albinisme. Nå er en 44 år gammel mann arrestert, mistenkt for å ville selge sin seks år gamle niese.

Albino

Disse barna markerte den internasjonale dagen for oppmerksomhet rundt albinisme i Arusha, Tanzania på mandag. På samme tid ble Margareth Khamis bortført fra hjemmet sitt.

Foto: FILBERT RWEYEMAMU / Afp

Ifølge politiet i regionen Tabora ble seks år gamle Margareth Khamis bortført fra sitt hjem for et par dager siden. Hennes mor, som bor alene sammen med Margareth og hennes tre søsken, har fortalt politiet at en gruppe tildekkede personer brøt seg inn i huset, tok med seg datteren og forsvant inn i skogen.

Politiet fikk senere tips om at en mann forhørte seg rundt i landsbyen etter noen som var villige til å kjøpe jenta som lider av albinisme.

Den 44 år gamle mannen, som viste seg å være Margareths onkel, ble arrestert da politiet utga seg for å være heksedoktorer som ville betale godt for jenta. Seksåringen er ifølge politiet i god behold og tilbake hos moren og søsknene.

Villige til å betale 600.000 for albinoer

Ifølge en rapport fra Røde Kors er heksedoktorer i Tanzania villige til å betale opp til 600.000 kroner for et fullt sett med kroppsdeler fra en albino.

De tror nemlig at albinoer har magiske krefter og at man lage lykkebringende brygg av kroppsdelene deres. Dette brygget selges videre for store summer til velstående mennesker som tror de vil bringe hell, lykke og rikdom.

Myndighetene i landet opprettet tidligere i år et forbud mot heksedoktorer i et forsøk på stanse den ulovlige handelen med kroppsdeler fra mennesker som mangler pigmenter i hud, hår og øyne.

Politiet har i tillegg satt i gang en landsomfattende aksjon for å ta bakmennene bak handelen. Ifølge Deutshe Welle er om lag 200 heksedoktorer arrestert så langt.

Gjemmer barna

Albino i Tanzania

Mange foreldre i Tanzania gjemmer bort barn med albinisme i frykt for bortføringer, vold og drap. Nå forsøker myndighetene å stanse angrepene på albinoer.

Foto: BUNYAMIN AYGUN / Afp

Det er flere tilfeller av albinisme i Øst-Afrika enn ellers i verden, med ett tilfelle per 1400, mot ett tilfelle per 20 000 i vesten. FN har advart mot en økning i angrep mot albinoer i denne regionen. I Tanzania er minst 75 drept siden 2000, deriblant en ett år gammel gutt. I tillegg er et ukjent antall lemlestet.

Til tross for myndighetenes tiltak for å stanse angrepene, lever mennesker med albinisme fremdeles med frykt i Tanzania. Mange foreldre velger å gjemme vekk barn med albinisme, andre sender dem til spesielle sentre der de får beskyttelse og utdannelse.

SISTE NYTT

Siste nytt