Hopp til innhold

Mange savnet i Mexico: – Forferdelig ikke å vite hvor de er

Maria speider utover havet i turistbyen Acapulco i Mexico som ble rasert etter orkanen Otis. Sønnen på fire år, moren og to brødre er blant de over 50 savnede.

MARIA DEL ROSARIO SARAVIA speider utover havet etter sønnen, moren og to brødre som er savnet etter orkanen Otis i Acapulco i Mexico.

Maria del Rosario Saravia speider etter sønnen på fire år, moren og to brødre som har vært savnet siden orkanen Otis traff turistbyen Acapulco på Mexicos Stillehavskyst.

Foto: RTV / RTV

Maria del Rosario Saravia har ikke gitt opp håpet. Den 22 år gamle kvinnen og flere andre pårørende har oppholdt seg i Acapulco-bukta etter at orkanen Otis feide inn over Mexicos Stillehavskyst sist uke.

– Vi blir her til vi har funnet våre kjære, sier Saravia til nyhetsbyrået Reuters.

Hun ser utover havet og håper på livstegn etter tragedien som har rammet tre generasjoner av familien.

Både sønnen Luis Alberto Lopez på fire år, moren og to brødre på 9 og 31 år er blant de minst 50 savnede. Nærmere 50 mennesker er bekreftet døde.

Otis var en kategori 5-orkan, og det er den kraftigste som noensinne er registrert i dette området med vindstyrker på opp til 270 kilometer i timen.

Ødeleggelsene i turistbyen Acapulco er enorme. Tak og hele fasader på hoteller og bolighus er revet av, byen er delvis oversvømt og båter ble skylt opp på byens ikoniske promenade.

Uværet kuttet også kommunikasjonslinjene og vei- og flyforbindelser til byen med 900.000 innbyggere.

En kvinne går mellom glasskår og ødelagte bygningsdeler i Acapulco i Mexico etter orkanen Otis herjinger.

Fasader og tak på mange luksushoteller og bolighus har fått omfattende skader.

Store ødeleggelser i resepsjonsområdet i et hotell i Acapulco i Mexico etter orkanen Otis herjinger.

Mesteparten er knust i hotellets resepsjonsområde.

Orkanen har revet av fasader og tak på flere av de fasjonable hotellene i turistbyen Acapulco.

Mange båter fikk hard medfart under orkanen Otis.

På fiskebåter

Maria del Rosario Saravia hadde sist kontakt med de savnede familiemedlemmene rett før orkanen traff land for litt over en uke siden.

– Det var siste gang jeg så dem. Jeg håper å se dem snart igjen, sier Saravia.

Maria del Rosario Saravia leiter etter sønnen på fire år som har vært savnet siden orkanen Otis traff turistbyen Acapulco på Mexicos Stillehavskyst.

Maria del Rosario Saravia leiter etter sønnen på fire år, moren og to brødre som har vært savnet siden orkanen Otis traff turistbyen Acapulco på Mexicos Stillehavskyst.

Foto: Reuters

Sønnen, moren og den yngste broren, Luis Sebastian på ni år, var sammen med faren i en fiskebåt som forliste i uværet. Ifølge faren klarte de å holde sammen lenge, sier Saravia.

– Men de kraftige bølgene og vinden førte dem avgårde, sier hun.

Siden har ingen sett dem.

Den andre broren, Aljeandro som var 31 år gammel og kaptein, var ombord i en annen båt.

Hun forteller at de savnede dro ut, fordi de fikk ordre fra sjefene sine om å passe på båtene.

– Det er forferdelig ikke å vite hvor de er, sier Saravia som er tynget av sorg.

Hun og flere andre pårørende sier at de ikke har fått noen som helst hjelp fra myndighetene i landet etter orkanen. Nyhetsbyrået Reuters har prøvd å få en kommentar fra myndighetene på påstandene uten å lykkes.

Folk i Acapulco må hente vann i plastkanner etter orkanen Otis herjinger.

Folk i Acapulco må hente vann i plastkanner etter orkanen Otis herjinger.

Foto: AFP

Matkøer

Strøm- og telefonnettet har delvis kommet tilbake i Acapulco. Men fortsatt er det mangel på det meste: mat, vann og kontanter.

Desperate innbyggere har begynt å plyndre butikker og hus i den berømte feriebyen på jakt etter noe å spise og drikke, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Folk står timesvis i kø utenfor butikker som fortsatt selger mat. Andre står med plastkanner for å fylle vann der det er mulig.

Kjøkkenet i det firestjerners hotellet Acamar som også har fått store skader, har blitt suppekjøkken for folk som ikke lenger har tilgang til mat og vann.

Ødelagte bygningsdeler, glasskår og knekte trær ligger på strendene og rundt luksushotellene.

Tusenvis av politifolk og soldater er utstasjonert for å bidra til å få orden i byen og stoppe plyndring av blant annet butikker og bolighus.

En soldat ryddet fredag etter stormens herjinger i Acapulco.

En soldat ryddet fredag etter stormens herjinger i Acapulco.

Foto: AFP

Hjelpepakke

Den meksikanske regjeringa kom onsdag med en hjelpepakke på rundt 30 millarder kroner. Pengene skal blant annet gi mathjelp til 250.000 familier i tre måneder og bygge opp igjen turistbyen Acapulco.

– Vi vil snart få tilbake den vakre og nostalgiske havnen i Acapulco, sa president Andres Manuel Lopez Obrador.

Hjelpepakka vil også bidra til å restaurere hotellene og veinettet til og fra byen som er svært viktig for landets turistinntekter.

Acapulco har vært et av populært turiststed i mange tiår og forbindes ikke minst med Hollywood-stjerner og amerikanske millionærer som reiste dit på 1950- og 1960-tallet.

Men de siste årene har få utenlandske turister besøkt byen på grunn av en voldsom økning i vold knyttet til de mektige narkotikakartellene.

Israels statsminister sier at bakkeinvasjonen på Gaza vil skje snart. Amerikanske medier hevder at Israel har utsatt invasjonen etter press fra USA.

Israels statsminister sier at bakkeinvasjonen på Gaza vil skje snart. Amerikanske medier hevder at Israel har utsatt invasjonen etter press fra USA.

SISTE NYTT

Siste nytt