NRK Meny
Normal

– Verste hendelsen siden Tsjernobyl

For lokalbefolkningen i Fukushima i Japan er effekten av strålingen like dramatisk som etter Tsjernobyl, mener atomfysiker Nils Bøhmer. Tidligere i dag eksploderte det i et kjernekraftverk i byen.

Video - Dette er svært alvorleg

SE VIDEO: Atomfysiker Nils Bøhmer sier situasjonen i Fukushima er dramatisk.

Eksplosjonen fører til utslipp av radioaktiv lekkasje og det er nå bestemt å utvide evakueringssonen til 20 km. Japanske medier melder at tak og vegger ved kraftverket skal være ødelagt av eksplosjonen.

Følg utviklingen i Japan minutt for minutt

LES: Eksplosjon ved kjernekraftverk
LES: 215 000 i tilfluktsleirar

– Kan ta livet av folk

Den radioaktive lekkasjen er svært farlig for lokalbefolkningen, og kan i løpet av få dager ta livet av mennesker som oppholder seg inne i selve kraftverket.

Se grafikk over situasjonen i stillehavet

– For arbeidere inne i kraftverket er lekkasjen dødelig. Strålingen dreper alle hvite blodlegemer, går inn i beinmarken og tar livet av folk innen få dager, sier Bøhmer.

Han sier situasjonen er ute av kontroll, og at det er dramatisk.

– Som i Tsjernobyl er kreftfaren nå høy i Fukushima. Stoffene setter seg skjoldbruskkjertelen og kan gi kreft på sikt, sier han.

– Hva bør myndighetene gjøre nå?

– Det eneste de kan gjøre er å evakuere folk og holde de vekk fra strålingen. Myndighetene jobber med en evakueringsplan- og kart, sier Bøhmer.

(Saken fortsetter under videoen.)

Video Dramatisk utvikling ved kjermekraftverk

SE VIDEO: Her eksploderer kjernekraftverket.

Annerledes enn Tsjernobyl

Ifølge Bøhmer er dette en alvorlig lokal og nasjonal situasjon og den mest alvorlige atomsituasjonen siden Tsjernobyl.

– Dette er en dramatisk situasjon, men den er annerledes enn Tsjernobyl. Der var det en designfeil som gjorde at temperaturen i reaktoren fortsatte å stige. Men for lokalbefolkningen er effekten av denne eksplosjonen like dramatisk som etter Tsjernobyl.

Japansk TV melder at det nå måles radioaktivitet 20 ganger normalt ved kraftverket. Ifølge atomsikkerhetsbyrået er stråleverdiene nå på 1015 mikrosivert.

Tilsvarer ett år med stråling

Et slikt strålenivå gjør at eksponering for strålingen i én time tilsvarer normal stråling i ett helt år.

På TV-sendingene bes folk i området om å holde seg innendørs.

Tidligere lørdag ble det påvist cesium i nærheten av atomkraftverket i Fukushima, som ble skadet under det kraftige jordskjelvet som rammet Japan fredag.

Japanske medier meldte da at det kunne være et tegn på en nedsmelting var i gang.

Statsministeren: Reaktoren er inntakt

Ifølge landets statsminister er beholderen rundt reaktoren ved det ulykkesrammede atomanlegget i Japan er intakt. Statsministeren inspiserte selv området rundt kraftverket i Fukushima lørdag morgen.

Det internasjonale atomenergibyrået IAEA opplyser at de følger nøye med på situasjonen og forsøker å skaffe seg ytterligere opplysninger om hva som har skjedd.

Video Slik ramma tsusnamien Kensennuma

SE VIDEO: Slik rammet tsunamien Kesennuma.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt