Angrepene fortsetter i Libya

Det blir i kveld meldt om nye angrep mot den libyske hovdstaden Tripoli og flere andre byer. Det er eksplosjoner i nærheten av Muammar Gaddafis hovedkvarter.

Angrep mot Libya mandag kveld.

Den utenlandske koalisjonen fortsatte bombardementet av Libya i kveld.

Foto: AHMED JADALLAH / Reuters

00:30: FNs sikkerhetsråd avviser et forslag fra Libya om å holde et nytt møte om situasjonen i landet.

Kina sørget for at vurderingen ble gjort bak lukkede dører. Det er imidlertid allerede planlagt at FNs generalsekretær Ban Ki-moon skal orientere om situasjonen i Libya og flyforbudet på torsdag.

23:55: Fly fra den internasjonale styrken slår til mot to radarinstallasjoner øst for Benghazi, melder Al Jazeera.

22:50: Byen Zintan i det vestlige Libya ble i kveld utsatt for intens beskytning fra Gaddafi-lojale styrker. Mange innbyggere har flyktet, sier innbyggere i byen til Reuters. En sveitsisk journalist sier kampene i byen er de hardeste på flere dager.

21:42: Den libyske marinebasen Busetta, 10 kilometer øst for Tripoli, ble i kveld bombet av den internasjonale koalisjonsstyrken.

21:18: Fjernsynsstasjonen Al Arabiya melder at byen Misrata i det vestlige Libya nå blir kontrollert av Gaddafi-lojale styrker. Kilden for opplysningene er en regjeringstalsmann.

21:17: Sikkerhetsrådet i FN møtes torsdag etter krav fra Libya.

20:48: Libysk regjeringstalsmann sier at mange er drept etter luftangrep mot flere havner og flyplassen i Sirte i kveld. Han sier at den utenlandske koalisjonen har angrepet mål flere steder i det sørlige Libya.

20:40: Det libyske statsfjernsynet melder om nye angrep mot flere ulike mål i Tripoli fra «korsfarer-fienden».

20:02: Kraftige eksplosjoner og antiluftskyts i nærheten av Muammar Gaddafis palass i den libyske hovedstaden Tripoli. Dette området ble angrepet av krysserraketter i går.

19:48: Barack Obama: USAs syn er at Gaddafi må gå, men den allierte militære operasjonen har som mål å beskytte libyske sivile.

USAs president Barack Obama.

Barack Obama sier USA vil overføre ledelsen av Libya-operasjonen til sine allierte.

Foto: JASON REED / Reuters

19:47: -Barack Obama: Libyas luftvernkapasitet er sterkt redusert, og USA vil overlate ledelsen av Libya-operasjonen til allierte.

19:13: - Det endelige målet med militæraksjonen mot Libya er å fjerne Muammar Gaddafi fra makten, sier ein talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet.

19:05: Minst 40 mennesker ble drept og 300 såret i angrepene mot Misrata, sier en talsmann for opprørerne.

17:56: Styrkene til Muammar Gaddafi har i flere timer skutt mot byen Zintan vest i Libya, melder den arabiske fjernsynskanalen Al Jazeera.

17:24: Sjefen for den amerikanske styrken i aksjonen mot Libya sier at det kan bli færre angrep mot Libya framover. Han sier også at et angrep mot Gaddafi ikke er del av koalisjonstyrkens mandat.

17:19: Norske jagerfly vil ikke bli satt inn i Libya før det er klart hvem som har kommando over operasjonen, sier forsvarsminister Grete Faremo (Ap) til NTB.

16: 48: – Mot slutten av uka vil soldatene som har tatt av fra Bodø i dag være klare for å bidra i Libya, sier nestkommanderende ved forsvarets operative hovedkvarter, Morten Haga Lunde. Tidligere i dag tok seks F16-fly av fra Bodø. De lander trolig på Kreta.

Nær 200 libyere har tatt seg til Sicilia

Italiensk politi geleider noen av de 200 libyerne bort fra et sportssenter i Catania på Sicilia. Flere har tatt seg med båt fra Libya til Sicilia. Gruppen skal være de første som har tatt seg over til Italia etter at opprøret startet.

Foto: Andrew Medichini / Ap

16:43:– Libya må kvitte seg med Gaddafi, sier Storbritannias statsminister David Cameron.

16:39: – Flyforbudsonen over Libya er på plass. Mange menneskeliv vil bli spart på grunn av dette, sier Cameron.

16:37: Cameron sier, ifølge CNN, at Gaddafi har trukket tilbake styrker fra Ajdabiya og Misrata.

16:25: Angrepet på Libya har til formål å beskytte sivile, ikke å ta Gaddafi, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus. – Det handler ikke om å styrte regimet, sier Ben Rhodes.

16:20: Koalisjonen avfyrte 10 til 12 missiler mot mål i Libya i løpet av natten sier en talsmann for det amerikanske forsvaret. Natt til lørdag avfyrte koalisjonsstyrkene 110 missiler.

16:17: EU sier de er klare til å mobilisere militære styrker og sivilforsvaret for å beskytte et humanitært oppdrag i Libya, hvis FN kommer med en forespørsel.

16:14: Libyske myndigheter melder at 48 mennesker, for det meste sivile, har mistet livet i koalisjonens luftangrep på landet, melder CNN.

16:03: Russlands president Dmitry Medvedev reagerer sterkt på statsminister Putins ordvalg om angrepet på Libya. Putin kaller angrepet et korstog. – Helt uakseptabelt, sier Medvedev.

Presidenten sier det er helt uaktuelt at Russland deltar i den militære koalisjonen, men at de er klare til å delta i fredsbevarende operasjoner i Libya.

15:39: Frankrikes utenriksminister Alain Juppe kaller koalisjonsstyrkenes operasjoner i Lybia for en suksess. Juppe sier mange menneskeliv er spart på grunn av luftangrepene.

15:30: Irans åndelige leder Ayatollah Ali Khamenei fordømmer bombingen av Libya. Han hevder formålet med angrepet er å få kontroll over landets olje.

14:46: Sikkerhetsrådet vil sannsynligvis holde et lukket møte om den spente situasjonen i Libya i ettermiddag, sier en diplomat til AFP.

14:20: Al Jazaeera melder om harde kamper i byen Ajdabiya, øst i Libya. Ajdabiya ligger sør for Benghazi og kontrolleres av Gaddafis støttespillere.

14.08: En talsmann for opprørerne i Misrata forteller til BBC World Service at Gaddafi har beskutt byen i dag. Det er den fjerde dagen han angriper opprørere akkurat her. Talsmannen påstår at Gaddafi har utplassert snikskyttere langs veiene i byen.

13.47: F-16-flyene fra Norge skal være omdirigert til Kreta, og skal derfor ikke ha base på Sicilia, som det ble meldt om tidligere.

13.14: Fire ansatte i den amerikanske avisa The New York Times er løslatt og overgitt til Tyrkias ambassade i Tripoli etter å ha vært anholdt i Libya.

Se: Libya Releases 4 Times Journalists

Libysk opprører i al-Marj

En libysk opprører i byen al-Marj, rundt 100 km øst for Benghazi.

Foto: PATRICK BAZ / Afp

13.08: EU har blitt enige om nye økonomiske sanksjoner mot Gaddafi-regimet, siktet mot både individer og økonomiske enheter i landet. Det forteller en EU-diplomat til AFP.

13.04: Den russiske statsministeren, Vladimir Putin, sier han fordømmer militæraksjonen i Libya.

– Resolusjonen er mangelfull og feilaktig. Den tillater alt. Den ligner middelalderens oppfordringer til korstog, sier Putin.

13.00: Italia melder om at 200 libyere har tatt seg over til øya Sicilia med båt. Det

er den første tilstrømningen siden opprøret startet, melder nyhetsbyrået AP.

F-16-flyene tar av i Bodø

F-16-flyene som skal delta i operasjonen i Libya tar av fra Bodø.

Foto: NRK

13.00: De norske F-16-flyene som er på vei til Libya skal ha base på den italienske øya Sicilia. Ifølge presse- og informasjonsoffiser ved Luftforsvaret i Bodø, vil det ta noen dager før flyene skal i aksjon.

11.41: Det første av Norges jagerfly som skal delta i operasjonen i Libya letter fra Bodø lufthavn.

11:11: – Oberst Gaddafi er et «legitimt mål», ifølge en britisk militær kilde. Det melder Sky News.

Les mer: Nekter å utelukke Gaddafi-angrep

10.59: Al-Manara rapporterer at Gaddafis yngste sønn, Khamis Gaddafi, har mistet livet etter å ha blitt hardt skadd i kampene. Han har ledet den militære gruppen Khamis-brigaden. Ryktene er ikke bekreftet andre steder.

10.43: En innbygger i byen Misrata forteller at bevæpnede Gaddafi-tilhengere utkledd som sivile har tatt seg inn i sentrum av byen.

10.39: Gaddafi-tilhengere skal ha drept sju personer i opprørsbyen Misrata på søndag. Meldingene kommer fra en talsmann for opprørerne via nyhetsbyrået Reuters.

Ban Ki-moon på Tahrir-plassen

Gaddafi-tilhengere blokkerer veien for FNs generalsekretær Ban Ki-moon på Tahrir-plassen i Kairo. (Ban Ki-moon er til høyre i bidet med briller og lyseblått slips.)

Foto: Nasser Nasser / Ap

10.33: Omlag 50 Gaddafi-støttespillere omringet FNs generalsekretær på Tahrir-plassen i Kairo etter at han hadde deltatt i samtaler med Den arabiske liga. Ban Ki-moon ble tvunget tilbake til hovedkvarteret til ligaen.

10.20: Italia sier det er viktig at militæraksjonen mot Libya, ikke må bli en krig mot landet.

10.19: Generalsekretæren i Den arabiske liga, Amr Moussa, sier de arabiske statene og FN står sammen i spørsmålet om å beskytte de sivile i Libya. Han kaller situasjonen «alvorlig og at den truer sivile»

10.12: FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, sier i en tale til Den arabiske liga, at det er viktig at «verden må snakke som én når det gjelder Libya», etter at gruppen kritiserte den vestlige operasjonen mot landet.

10.12: Libyske styrker trekker seg ut av Benghazi etter at vestlige styrker skal ha ødelagt mange av deres pansrede kjøretøy, melder nyhetsbyrået AFP. Styrkene som støtter Gaddafi har tatt seg tilbake til byen Ajdabiya, sør for Benghazi. AFP-reporteren melder om ødelagte kjøretøyer langs veiene dit.

09.30: Seks norske F-16-fly tar av fra Bodø flystasjonen kl. 11 i dag. Flyene skal delta i kampene i Libya. Totalt skal 120 personer fra det norske forsvaret delta i operasjonen. Forsvarsminister Grete Faremo sier det fortsatt er uklart hva slags oppgaver de 120 får.

09.19: Storbritannias utenriksminister sier til BBC at «vi vil dømme ham (Gaddafi) på bakgrunn av hans handlinger og ikke hva han sier», i forbindelse med våpenhvilen som er bestilt av den libyske regjeringen. Han sier også at Storbritannia og deres allierte forsøker hardt å unngå skader på sivile, «i motsetning til hva Gaddafi gjør».

Video Gaddafis kommando- og kontrollsentral bombet i natt

Gaddafis kommando- og kontrollsentral bombet i natt. Reporter: Inger Marit Kolstadbråten.

08.08: Frankrike sier landet ikke har noen informasjon om at sivile har mistet livet i den internasjonale operasjonen i Libya.

07.30: Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier Norge er forberedt på å bli i Libya så lenge det er behov. – Vi må være med på å ta det ansvaret sikkerhetsresolusjonen gir oss. Vi må holde fast på det oppdraget vi har, og det har vi til hensikt å gjøre, sier Støre til NRK.

Les mer: Mener Libya-kritikken er politisk motivert

06.18: Ifølge BBC avbrøt det britiske luftforsvaret et angrep over Libya på grunn av sivile i området. Flyet snudde og vendte tilbake til basen i Norfolk øst i England etter å ha vært innom Nord-Afrika i morgentimene mandag.

05.56: Flere republikanske ledere i USA som stilte seg bak innføringen av en flyforbudssone i Libya, krever nå at Obama må redegjøre for hva som er formålet med bombingen, skriver Washington Post.

Gaddafis kommandosentral bombet

De allierte styrkene har bombet kommando- og kontrollsentralen til Libyas leder Muammar Gaddafi i Tripoli.

Foto: IMED LAMLOUM / Afp

05.48: Angrepet mot Gaddafis residens i Tripoli skal ha slått ut kommandosentralen hans . En kilde i de allierte styrkene sier Gaddafis kommandoevne nå er ødelagt.

05.42: En talsmann for libyske helsemyndigheter sier 64 mennesker så langt har mistet livet som følge av flyangrep fra de allierte styrkene, melder Reuters. Opplysningene er ikke bekreftet fra annet hold.

05.37: Libyas oljeminister Shokri Ghanem truer med å annullere kontraktene til Statoil og andre vestlige oljeselskaper om de ikke umiddelbart starter opp oljeproduksjon i landet, skriver Dagens Næringsliv.

SISTE NYTT

Siste nytt