Hopp til innhold

F-16-flyene omdirigert i lufta

Mandag formiddag tok de seks norske F-16-flyene av fra Bodø for å delta i krigen i Libya. Mens pilotene var i lufta fikk de beskjed om at de likevel ikke skal stasjoneres på Sicilia, men på Kreta.

Video bebf1ab4-9fdd-4191-9479-1b80ecf90bec.jpg

PÅ VEI MOT LIBYA: Seks norske F-16-fly tok av fra Bodø like etter klokka 11.30.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Forsvaret bekrefter nå at flyene er på vei til Kreta. Det var lenge usikkert hvor den norske styrken skulle stasjoneres. Før avreise ble både Sicilia, Kreta og Sardinia nevnt som mulige steder for en norsk base. Men like etter før klokka 14 mandag ble det klart at de seks norske F-16-flyene skal til Souda Bay-basen på den greske øya Kreta.

F-16-flyene tar av i Bodø

Her tar de seks F-16-flyene av.

Foto: NRK

I natt kom tre fly fra flybasen på Ørlandet til Bodø. Samtlige seks F-16-flyene lettet like etter klokka 11.30 vel 30 minutter forsinket. Med kort mellomrom tok det ene flyet etter det andre av fra Bodø hovedflystasjon. Det siste flyet «vinket» med vingene til de mange fremmøtte da det var i lufta før det satte kursen sørover mot Kreta.

Flyene vil bruke fire til fem timer fram til Kreta. Ettersom de flyr med våpen, kan de ikke kjøre i toppfart. Underveis skal de tanke i lufta.

Ny avgang klokka 15

Norske jagerfly blir klargjort til aksjoner i Libya

KLAR FOR LIBYA: 120 flygere, teknikere, sikkerhetsfolk og presseoffiserer drar fra Bodø til Middelhavet i dag.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

I 15-tiden mandag reiser resten av den norske styrken sørover i et Hercules-fly.

Når hele F-16-styrken er på plass på Kreta, skal de klargjøres for operasjoner.

Ifølge kaptein og presse- og informasjonsoffiser Brynjar Stordal ved Luftforsvaret i Bodø kommer det til å ta litt tid før de norske flyene kan delta i operasjon «Odyssé morgengry» over Libya.

– Det er snakk om noen dager før vi ser flyene i aksjon. Det er mange faktorer som må være på plass først, sier Brynjar Stordal til NTB.

De norske flyene er klare for angrep både i luften og mot bakken.
Utgangspunktet for den norske styrken er at engasjementet i Libya kan vare i tre måneder, men også dette kan komme til å endre seg.

Skal sikre de sivile i Libya

– Hva slags fare kan de norske soldatene utsettes for i luftrommet over Libya?

– Vi legger vekt på at oppdraget skal være mest mulig sikkert. Det vil alltid være en risiko forbundet med slik operasjoner. Det kan være luftvernsystemer som kan angripe disse flyene. Men først og fremst skal de passe på at flyforbudssonen overholdes og at de sivile i området ikke lider overlast, sier presseoffiser John Espen Lien ved Forsvarets operative Hovedkommando til NRK.no.

– En topp motivert gjeng

Øverstkommanderende ved Forsvarets operative hovedkvarter, generalløytnant Bernt Brovold

Øverstkommanderende ved Forsvarets operative hovedkvarter, generalløytnant Bernt Brovold.

Foto: Ola Helness / NRK

Øverstkommanderende ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), generalløytnant Bernt Iver Ferdinand Brovold vinket styrken farvel fra Bodø mandag formiddag.

Samtidig overtar FOH ansvaret for styrken fra Luftforsvaret.

– Luftforsvaret har gjort en imponerende jobb med å klargjøre styrken på 48 timer. Det var en topp motivert gjeng som nå dro avgårde. De er klare for innsats, sier Brovold til NRK.no.

Fortsatt er det uklart hvem som skal ha kommandoen over de norske flyene. Angrepene fra amerikanske, franske, britiske og canadiske styrker i helgen har vært underlagt en midlertidig amerikansk kommando, men USA har vært klar på at landet ikke vil fortsette å ha denne rollen. Det har blitt diskutert hvilken rolle NATO skal ha i operasjonen.

Farlig oppdrag

Per Egil Rygg (tv), Bård Reidar Solheim og Trond Ertsgaard.

Brigader Per Egil Rygg (tv), oberstløytnant Bård Reidar Solheim og major Trond Ertsgaard på pressekonferansen søndag.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

Oberstløytnant Bård Reidar Solheim (44) som er sjef for de norske styrkene sa til NRK.no søndag at han er forberedt på alt.

– Vi tar med hele verktøykassen, og er beredt på skarpe oppdrag, sier Solheim, som er forberedt på at konflikten i det nordafrikanske landet kan bli langvarig.

– Vi er utrustet for tre måneder, men er forberedt på at det kan drøye ut i tid, sa Solheim.

– Ikke i krig

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier den norske styrken skal bidra til å håndheve Sikkerhetsrådets resolusjon 1973.

– Det betyr at de skal gå inn i en kommando som velger ut de oppgavene som følger av det, sier Støre.

– Gaddafi sier krigen vil bli langvarig. Er Norge også forberedt på det?

– Vi må være med på å ta det ansvaret som sikkerhetsresolusjonen gir oss. Vi må holde fast på det oppdraget vi har, og det har vi til hensikt å gjøre. Norske styrker vil gå inn i en krevende virkelighet i Libya, hvor det pågår krigshandlinger på bakken, sier Jonas Gahr Støre.

Men Norge er ikke i krig, mener utenriksministeren.

– Norge ønsker å være i front for å gjennomføre resolusjonen fra FNs sikkerhetsråd politisk, humanitært og også militært. Målet er å bidra til beskyttelse av sivile, sa Støre til NRK lørdag kveld.

Utenriksministeren sier norske soldater etter planen ikke skal gå inn i operasjoner på bakken. Han understreker at en bred koalisjon av land er sammen om operasjonen, og mener norske styrker står overfor en krevende jobb.

– Krevende virkelighet

– Norge er ikke krig. De vil gå inn i en virkelighet som er veldig krevende i Libya, hvor det pågår krigshandlinger på bakken mellom libyere. Det er ikke enkelt. Det er mange spørsmål som reiser seg. Krevende valg ligger foran oss, men alternativet om ikke å gjøre noe er enda dårligere. Derfor ønsker Norge å være med å ta sin del av ansvaret, sier Støre.

Han forteller at selv om NATO-land vil spille en ledende rolle i operasjonen, deler forsvarsalliansen ansvaret med en rekke andre land.

– Jeg tror av mange årsaker at NATO er assosiert med å være Vestens organisasjon, og at den alene skulle ha ansvaret her ville sende gale signaler og heller ikke reflektere det som er virkeligheten, nemlig om at dette er kommet i gang fordi den Arabiske Liga har pushet på, sier Jonas Gahr Støre.

F-16-fly på vei til Libya

PÅ VINGENE: Klokka 11.40 var de norske flyene på vingene.

Foto: Jens Oscar Jensen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.