NRK Meny
Normal

Nekter å utelukke Gaddafi-angrep

Den britiske utenriksministeren sier mandag at han ikke utelukker et målrettet angrep på Libya-leder Muammar al-Gaddafi.

William Hague

Storbritannias utenriksminister William Hague sier de ikke utelukker Muammar al-Gaddafi som et mål for angrepene i Libya.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Søndag opplyste USAs Pentagon at Muammar al-Gaddafi selv ikke er et mål i de internasjonale styrkenes bombeangrep i Libya.

Muammar al-Gaddafi

Muammar al-Gaddafi er et mål for angrepene, sier britiske ministre.

Foto: AHMED JADALLAH / Reuters

Nå er Storbritannia stadig klarere i sine uttalelser om et luftangrep på Gaddafi.

– Det kommer an på forholdene der og da, men vi kan ikke utelukke noe, sier Storbritannias utenriksminister William Hague, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Et legitimt mål

Uttalelsene til Hague kommer dagen etter at britenes forsvarsminister Liam Fox sa at Gaddafi er et legitimt mål.

– Men målene vi setter oss er alltid i samsvar med FN-resolusjonen, og selvfølgelig setter vi sikkerheten til de sivile først, sa Fox til BBC.

Samtidig skriver også Sky News i dag at en militærkilde har avslørt overfor dem at Gaddafi er et reelt mål.

Natt til i dag ble en bygning like ved Muammar al-Gaddafis residens i Tripoli bombet sønder og sammen. Angrepet rammet diktatorens kommandosentral, ifølge en kilde i de internasjonale styrkene.

Absolutt ikke et mål

Men også innad i Storbritannia er det uenighet om saken. Den britiske forsvarssjefen går nå hardt ut i mediene, og sier at Gaddafi absolutt ikke er et mål.

– Det er ikke tillat innenfor FN-resolusjonen, og det er ikke noe jeg vil diskutere videre. Han er absolutt ikke et mål, sier forsvarssjef David Richards til BBC.

Uttalelsen kommer etter at utenriksminister William Hague og forsvarsminister Liam Fox sa at de ikke kunne utelukke at Libya-lederen er et mål for angrepene.

Uenige

Gaddafis bygg bombet i Libya

Gaddafis kommandosentral ble natt til mandag bombet.

Foto: Jerome Delay / Ap

I går sa USAs viseadmiral Bill Gortney at han kunne garantere at Gaddafi ikke er på listen over mål.

– Men dersom Gaddafi slumper til å være et sted - hvis han inspiserer en militærposisjon og vi ikke vet at han er der - så, ja, så vil vi bombe ham. Men vi har ingen av hans boliger som mål.

Også USAs forsvarsminister Robert Gates sier søndag kveld at det ville være uklokt å forsøke å ta livet av Gaddafi under bombetoktene.

Da han ble spurt om USA ville følge opp den britiske forsvarsministeren Liam Fox sine forslag om å gå etter Gaddafi, svarte Gates at de internasjonale styrkene burde holde seg til mandatet som er gitt av FNs sikkerhetsråd.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt