Normal

Malala fikk amerikansk prestisjepris

Den pakistanske nobelprisvinneren Malala Yousafzai er tildelt den amerikanske Frihetsmedaljen, en pris som normalt går til tidligere amerikanske presidenter og politikere.

Malala Yousafzai med Frihetsmedaljen

I natt mottok Malala Yousafzai den amerikanske Frihetsmedaljen.

Foto: Matt Rourke / Ap

Tidligere er prisen tildelt George Bush den eldre, Bill Clinton, samt tidligere nobelprisvinnere som Kofi Annan, Shimon Peres og Nelson Mandela.

«Mot og utholdenhet»

I år hang Jeffrey Rosen, presidenten og lederen ved det nasjonale, amerikanske grunnlovssenteret i Philadelphia, gullmedaljen rundt halsen på Malala som han gjorde på Hillary Clinton i fjor.

Begrunnelsen var Malalas «mot og utholdenhet» og fordi hun er en «kraftfull stemme for dem som nektes grunnleggende menneskerettigheter og friheter».

Den unge Malala Yousafzai er blitt en rutinert prismottager og hun benyttet også i natt anledningen til å tale unge jenters sak. Ikke minst de som lever normale liv, for så å bli rammet av krig og konflikt – som i Syria.

– Utdanning er det beste våpenet i kampen mot fattigdom, uvitenhet og terrorisme. Så jeg oppfordrer alle land til å si nei til krig, sa 17-åringene da hun mottok medaljen.

Symbol

Malala Yousafzai var en ung og ivrig pike som motsatte seg begrensninger for jenter i undervisning og skoleverk i sitt hjemland Pakistan.

Barnerøsten ble åpenbart så farlig for pakistansk Taliban at de forsøkte å drepe henne. I oktober for to år siden ble hun skutt i hodet, men overlevde; og ble et symbol på alt Taliban er imot langt utover hjemlandets grenser.

I går skulle de rundt 200 skolejentene som i mer enn et halvår har vært Boko Harams fanger i Nigeria vært løslatt ifølge en avtale, men det skjedde ikke. Boko Haram er mot vestlig lærdom og at jenter skal få gå på skole.

I de eksklusive og fornemme omgivelsene i Philadelphia glemte ikke Malala sine nigerianske medsøstre og medofre.

– Jeg hever min røst for mine søstre i det nordlige Nigeria fordi de har rett til å være fri og til å få en utdannelse, sa Malala.

Ga bort prispengene

Det følger mye ære med den amerikanske Frihetsmedaljen – og mye oppmerksomhet, men også et betydelig pengebeløp.

Malala, som om syv uker kommer til Oslo for å motta ny medalje, mer ære og flere penger; opptrådte i går i pakt med det ansvar hun har påtatt seg som unge og hardt prøvde skolejenters talskvinne og donerte prispengene i Philadelphia på 100.000 dollar til skolepiker i Pakistan som er i samme situasjon som hun selv var i tidligere.

– Prispengene vil bli brukt på alle de skolejentene som trenger en utdanning i Pakistan, avsluttet hun til stor applaus i Philadelphia.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt