Kirken kastet mafiaen ut av påskeprosesjon

Mafiaen svarte med skuddsalver mot huset til geistlig.

ITALY-MAFIA-ARREST-COLUCCIO

Salvatore Coluccio var mannen som var mistenkt for å lede den calabriske mafiafamilien 'Ndrangheta frem til midten av 2009.

Foto: MARIO TOSTI / AFP

I år som hvert annet år skulle den italienske byen Sant'Onofrio arrangere påskeprosesjon for å gjenskape apostelen Johannes søken etter Maria for å fortelle henne at Jesus hadde stått opp fra de døde.

Les også: Mafiaens nye ansikt
Les også: Sicilias guvernør mafia-mistenkt
Les også: Senator går etter mafia-skuldingar

Og så lenge noen kan huske har privilegiet om å bære figurene i prosesjonen tilfalt den lokale mafiaen Ndrangheta. Ifølge et tidligere medlem har bærerne blitt valgt blant de medlemmer av den lokale Bonovota-familien som har blitt innlemmet i familien de siste 12 månedene, slik at landsbyboerne skal vite hvem som bør behandles med respekt.

Slik skulle det , ifølge den britiske avisen The Guardian , ikke bli i år.

Sentralt styrt

Nå blir nemlig kirken i byen styrt sentralt etter at det viste seg at den lokale kirken var gjennomsyret av mafia. Og sentrale myndigheter har ikke alltid den samme oppfatningen av tradisjon og sedvane som de lokale har.

Og når sentral står mot lokal, kan det ofte oppstå konflikter. Så også i Sant'Onofrio.

Biskop Luigi Renzo som har fått ansvaret for prosesjonen bestemte nemlig at figurbærerne skulle trekkes blant alle landsbyens borgere. Dermed er ikke mafiaens medlemmer sikret privilegiet, og de lokale aner ikke hvem som trenger å behandles med respekt.

Da loddtrekningen var ferdig viste det seg sågar at ingen av de prestisjefylte plassene hadde gått til mafiaen.

Skjøt mot presten

Svaret fra mafiaen var hardt og kontant. De sendte medlemmene sine på visitt til en geistlig. Da de kom til stedet åpnet de ild mot huset der den geistlige bor.

Dermed ble hele prosesjonen avlyst på ubestemt tid.

Begrunnelsen lød at avlysningen ble innført av «spirituelle årsaker og for å sikre offentlig ro og orden».

SISTE NYTT

Siste nytt