Hopp til innhold

Lukasjenko i Hviterussland: – Nato samler styrker på vestgrensen

MINSK/OSLO (NRK): Den omstridte presidenten i Hviterussland hevder Nato er i ferd med å samle militære styrker ved landets vestgrense og ber folket forsvare landet. Demonstrantene svarer med å møte i en gigantmarkering.

Lukasjenko som taler til sine tilhengere i Hviterussland

BER OM STØTTE: Midt i folkemengden står presidenten i Hviterussland Aleksandr Lukasjenko.

Foto: Maxim Guchek/belta / Reuters

Aleksandr Lukasjenko talte søndag til flere tusen motdemonstranter i hovedstaden Minsk. Da sa han at landene i vest forlanger at det holdes nytt valg i Hviterussland, men at det ikke kom til å skje.

– Hviterussland vil dø som en selvstendig stat dersom vi gir etter for dette presset og holder et nytt valg, sa Lukasjenko til de oppmøtte.

Jan Espen Kruse i Minsk

I MINSK: Korrespondent Jan Espen Kruse er i Minsk, og han forteller at demonstrantene har mobilisert etter talen. Han sier det er flere hundre tusen demonstranter ute i gatene.

Foto: Jan Espen Kruse

I forkant av at Lukasjenko kom på talerstolen, hadde han snakket med den russiske presidenten Vladimir Putin. I samtalen skal Putin ha sagt at Russland vil støtte Hviterussland dersom det blir nødvendig.

– Russland er klar til å yte den bistanden vi kan i henhold til den kollektive forsvarspakten mellom de to land, skal Putin ha sagt. Det står det i en pressemelding fra Kreml.

NRK er til stede i Minsk, og fulgt talen til Lukasjenko. Alt tyder på at konfrontasjonen fortsetter i landet, og den gir tilsynelatende lite håp til opposisjonen.

Demonstrasjon i Minsk

FLERE HUNDRE TUSEN: Dette bildet er tatt fra utkanten av området i Minsk. Det er mulig å se en stor ansamling av demonstranter.

Foto: Jan Espen Kruse / NRK

Stor maktdemonstrasjon

Etter talen til Lukasjenko forlot hans tilhengere området. Da begynte demonstrantene å strømme til. I løpet av en times tid var det et folkehav til stede i sentrum av Minsk.

Det har neppe vært en like stor demonstrasjon i hovedstaden tidligere, og flere hundre tusen mennesker deltar. Minsk har to millioner innbyggere.

Vi ha ro og orden

Tilhengerne av Lukasjenko sier til NRK at de støtter presidenten fordi de ønsker fred i landet.

– Det viktigste er at vi unngår krig i landet. President Aleksandr Lukasjenko sørger for at det ikke vil skje, sier en motdemonstrant til NRK. Hun vil bare oppgi fornavnet sitt, Stella.

– Jeg husker fra den tiden det vare mye fattigdom i landet, nå har vi det bedre, legger Stella til.

Motdemonstrant i Minsk

STØTTER: På plakaten til motdemonstrant Stella står det: Vi er en enhet – vi skal ikke splittes.

Foto: Jan Espen Kruse / NRK

En annen demonstrant, Artjon Stroganov, sier han misliker sterkt hvordan opposisjonen omtaler Lukasjenko.

– Jeg synes det er trist at landet deles mellom tilhengere og motstandere av presidenten. Hviterussland bør stå samlet, sier Stroganov til NRK.

Demonstrerer mot korrupsjon

På den andre siden finner man demonstranter som lengter etter politisk endring.

Pavel, demonstrant i Hviterussland

LEI: Pavel sier til NRK at han er lei av korrupsjon. Søndag demonstrerte han mot myndighetene i Minsk.

Foto: Jan Espen Kruse

– Jeg er lei av korrupsjonen i landet. Det er på høy tid å få fjernet alt sammen, sier en demonstrant som også kun vil oppgi fornavnet sitt, Pavel.

Å demonstrere mot hviterussiske styresmakter kan få alvorlige konsekvenser, noe man har sett ved flere tilfeller siden valgresultatet ble offentliggjort sist søndag.

En annen demonstrant NRK møter i Minsk sier at hun også vil ha forandring.

– Jeg vil ikke lenger bo i et totalitært land, jeg vil bo i et demokratisk land, sier Diana.

Diana, demonstrant i Hviterussland

DEMONSTRERER: Diana er en av mange som bærer en rose i hånden for å vise at hun er fredelig demonstrant. Hun sier til NRK at hun vil bo i et demokratisk land.

Foto: Jan Espen Kruse

SISTE NYTT

Siste nytt