Hopp til innhold

Sjokk-bilder kan ødelegge for Syria-konferanse

Fredskonferansen om Syria åpnet i dag med anklager om terrorisme og sammenligning med nazistiske konsentrasjonsleire. Det lille håpet som Ban Ki-moon tente ble raskt slukket.

Webvid28 HD Verden (uten redundans)

De direkte fra Syria-konferanse i Montreux.

For i dag ble den syriske opposisjonen i eksil og representanter for Assad-regimet for første gang samlet under samme tak siden den brutale borgerkrigen brøt ut for snart tre år siden.

– Etter nærmere tre smertefulle år med konflikt og lidelser i Syria, er dette håpets dag, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon da han åpnet konferansen i Montreux i Sveits, men det synet deler ikke alle.

– Jeg har veldig små forventninger til disse forhandlingene. Først og fremst siden de viktigste krigsherrene inne i Syria ikke deltar og at de betrakter den syriske opposisjonen i eksil for forrædere, og fordi Assads folk ikke har tenkt å sitte i Sveits å forhandle om sin egen avgang. Så det er meget smale utsikter for denne konferansen, sier seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Sverre Lodgaard til NRK.

Talerne som fulgte Ban bidro langt på vei til å slukke håpet generalsekretæren snakket om, og ordvekslingen bærer heller ikke bud om noen snarlig forhandlingsløsning på den blodige krigen som hittil kan ha kostet 130.000 mennesker livet.

– Folk i dette rommet har blod på hendene, tordnet Syrias utenriksminister Walid al-Moualem til salen.

– Denne konferansen vil ikke lykkes dersom de land som støtter terroristene, og dere vet hvem jeg snakker om, fortsetter å gjøre dette, sa den syriske utenriksministeren, som avviste enhver kritikk av regimets hardhendte maktbruk.

– Det er vår plikt i henhold til grunnloven å forsvare det syriske folk mot terrorisme, sa Moualem.

Likvidering av fanger

Mandag kveld publiserte den britiske avisen The Guardian en rapport og bilder av systematiske likvideringer av fanger inne i Syria som de mener er begått av syriske tjenestemenn.

Det er tre framstående advokater som har gått gjennom tusener av bilder av drap og overgrep som er smuglet ut av Syria. De viser likvideringer av 11.000 fanger, ifølge rapporten. Fotografiene er smuglet ut av en mann som hevder at han har hoppet av fra det syriske politiet etter å ha jobbet som militærfotograf.

Rapporten, som kom bare dager før konferansen i Sveits, er skrevet på oppdrag fra Qatar, som sammen med Saudi-Arabia er kjent for å støtte opprørerne.

Nå roper enkelte menneskerettighetsgrupper et varsku om at verdenssamfunnet har hatt et for ensidig fokus på Syria, og sviktet i å legge nok press på de stridene partene med tanke på holde de stridene ansvarlige for sine ugjerninger.

– De grusomme forbrytelsene som foregår i Syria bør få like mye oppmerksomhet som fredsforhandlingene, sier Kenneth Roth i Human Rights Watch til nyhetsbyrået AP.

SYRIA-CRISIS/CRIMES A screen grab from a page of a report commissioned by a leading firm of London solicitors acting for Qatar shows an undated photograph which purports to show the dead body of a detainee killed whilst in custody in Syria

Rapporten som ble publisert på mandag viser flere bilder av døde mennesker som skal ha blitt drept mens de satt fengslet i Syria.

Foto: HANDOUT / Reuters

Ahmad Jarba, som representerer eksilgruppen Nasjonalkoalisjonen var ikke nådig i sin innledningstale.

– Vi står både overfor Assads terror og den terror han har tillatt å komme inn i Syria. Vi må renske Syria for leiesoldatene, sa Jarba, som sammenlignet bildene fra en tysk konsentrasjonsleir.

– Disse bildene har vi ikke sett siden de nazistiske konsentrasjonsleirene under den 2. verdenskrig.

Forslag om våpenhvile

Etter planen skal de fra og med fredag ha direkte samtaler som skal vare i en ukes tid. Hva som kommer ut av dette om noe er fortsatt usikkert.

– Det kommer nok forslag om en våpenhvile, og Assad, med støtte fra Russland og Iran, har foreslått en våpenhvile i Aleppo. Men det er klart dette kan ta preg av taktiske spill all den tid de reelle utsiktene til å få det til er så små, sier Lodgaard, før han fortsetter.

– Opposisjonen stiller som krav at Assad går. Så tror jeg at ikke bare USA, men også Russland og Iran er innforstått med at til syvende og sist så må Assad gå, men da som en konsekvens av en politisk løsning. Det som dette betyr i praksis er at Assad og han nærmeste forsvinner, men det Russland og USA er enige om er at fremtidig styre må bygge på en kombinasjon elementer av det nåværende regimet og opposisjonen. Og ikke som i Irak der man løste opp statsapparatet og hæren.

Sprikende opposisjon

Den syriske opposisjonen har ikke klart å enes om et felles ståsted før konferansen. Dermed er det kun en mindre del av opposisjonen som har valgt å delta i Sveits.

Opposisjonen som er basert i Damaskus, uteblir, noe også den største grupperingen i Nasjonalkoalisjonen, som er basert i Istanbul, gjør.

Det syriske nasjonalrådet (SNC) vil ikke delta så lenge Assad sitter med makten. Eksperter sier imidlertid at noen av representantene fra SNC fortsatt vil være med i opposisjonsdelegasjonen, og at årsaken til at gruppa offisielt ikke vil være med, er frykt for å miste sin posisjon hvis samtalene mislykkes.

Og bildene fra den nylige publiserte rapporten hjelper trolig ikke på samarbeidsklimaet.

– De etiske og moralske grensene i dette samfunnet er strukket så langt at det det vanskelig å se noen vei tilbake. Å komme tilbake etter slike traumatiske brudd på selve grunnstrukturen i samfunnet er veldig vanskelig, sier den syriske professoren og opposisjonsforkjemperen Amr al-Azm ved Shawnee State University i USA.

SISTE NYTT

Siste nytt