NRK Meny
Normal

Libysk opposisjonsleder kritiserer NATO

Øverstkommanderende for opprørsbevegelsen i Libya går til frontalangrep mot NATO. – Luftstyrkene står passivt og ser på mens Gaddafis soldater dreper innbyggene i Misrata, sier han.

Sårede i Libya

To sårede menn ble mandag evakuert fra den libyske byen Misrata. Øverstkommanderende for opprørsbevegelsen kritiserer NATO og sier alliansen gjør altfor lite for å beskytte sivilbefolkningen i byen.

Foto: STR / Reuters

Abdelfatah Younes sier NATO har skuffet stort og ikke gjort det organisasjonen lovet.

- Innbyggerne risikerer utryddelse

– Dersom NATO venter enda en uke, vil det ikke lenger være noe igjen av Misrata, sa Younes på en pressekonferanse tirsdag.

– Hva gjør NATO? De bomber litt her og litt der, mens innbyggerne står i fare for å bli utryddet, sa en opprørt Younes.

Misrata er den eneste byen i Vest-Libya der opprørsbevegelsen fortsatt har kontroll. Men byen har i flere uker vært utsatt for kraftige angrep fra regjeringsstyrkene til Muammar Gaddafi.

Truer med å klage til FN

– NATO må gjøre jobben sin skikkelig. Hvis ikke vil vi ta saken til FNs sikkerhetsråd, sier Younes, som er øverstkommanderende for den libyske opprørsstyrken.

NATOs øverstkommanderende for operasjonen i Libya, brigader Mark van Uhm, sa tidligere på tirsdagen at alliansen gjør det den kan for å beskytte sivilbefolkningen i Misrata.

– Misrata har førsteprioritet, sa han.

Mark van Uhm sa i dag at den NATO-ledede styrken har slått ut rundt 30 prosent av Gaddafis militære evne.

Menneskelige skjold

- Gaddafi har skiftet taktikk. Han bruker blant annet sivile som menneskelige skjold og gjemmer våpnene sine i befolkede områder. Det gjør jobben vår vanskeligere og vi også må endre taktikk. Når vi ser at mennesker blir brukt som skjold, angriper vi ikke, sier generalen.

Sykehuskilder opplyste i forrige uke at minst 200 mennesker var drept i byen siden kampene startet. Det tallet har trolig steget etter de siste dagers kamper.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt