Hopp til innhold

Norsk lege med i libysk redningsoperasjon

Den norske legen Morten Rostrup var i helgen med på å redde 71 pasienter ut av Libya. I kraftig sjø jobbet han med å holde pasientene i live under den 14 timer lange båtturen til Tunisia.

Video Leger uten grenser i Libya

SE VIDEO: Legene måtte jobbe under vanskelige forhold under reisen fra Misrata til Tunis.

såret mann i misrata

En såret mann i Misrata gjøres klar til å bli fraktet om bord i redningsbåten.

Foto: Aurélie Lachant / Afp
Såret kommer til Tunis

En såret ankommer Tunis etter den 14 timers lange reisen.

Foto: STR / Reuters

– Jeg har hatt løpende kontakt med leger i Misrata, og de fortalte om en vanskelig situasjon. Det har vært vanskelig å gi støtte til landet ettersom grensen og havnen i landet er stengt, forteller Rostrup i hjelpeorganisasjonen Leger uten grenser til NRK.no.

LES: Tyrkisk skip evakuerer sårede fra Libya
LES: Vanskeligere å bombe Libya-styrker

– En stor risiko

Han forteller at ideen til redningsoperasjonen kom etter at Leger uten grenser fikk inn båter til Libya med medisinsk utstyr.

– Etter å ha levert utstyr ville vi hente ut pasienter og frakte dem med båt over til Tunisia. Det var en stor risiko å ta, men det var viktig å hente ut pasienter.

Lørdag ble det sendt en båt til Libya med kirurger, anestesisykepleiere og støttepersonell fra Tunis.

– Vi kom til Libya søndag. På veien måtte vi stoppe opp i internasjonalt farvann fordi vi hørte bomber. Det hadde vært kamphandlinger i Misrata samme natt, sier Rostrup.

Fare for å bli angrepet av snikskyttere

– Da vi kom frem lastet vi ut utstyret vi hadde med. Legen i Misrata hadde fraktet pasientene fra sykehuset og ned til havnen. Mange var kritisk skadde med skudd- og bruddskader så vi måtte raskt få dem om bord i båten. Det var også fare for å bli angrepet av snikskyttere.

To av pasientene var livstruende skadd.

– Det var en krevende jobb om bord. Det var mye sjø og vanskelig å stå oppreist. Det var fare for å velte over pasientene. Vi krabbet rundt på dekk. Hele turen tok 14 timer. Vi klarte å stabilisere pasientene som var livstruende skadd og alle overlevde.

Sykehuset åsted for kamphandlinger

I Tunis møtte de et profesjonelt mottak.

– Det sto leger og ambulanse klare til å frakte pasientene til et sykehus i Tunis, forteller Rostrup.

– Vi skal se på om vi skal gjennomføre en lignende operasjon. Sykehuset i Misrata har blitt et åsted for kamphandlinger, og pasientene er ikke trygge der.

SISTE NYTT

Siste nytt