Libya vil ikke ha FN-observatører

Overgangsrådet i Libya har avvist FNs forslag om å utplassere observatører i det konfliktfylte landet.

Mustafa Abdul-Jalil

Leder for overgangsrådet, Mustafa Abdul Jalil, sier Libya ikke trenger fredsbevarende styrker i landet for å opprettholde kontrollen.

Foto: Osama Faisal / Ap

Leder for overgangsrådet, Mustafa Abdul Jalil, har gjort det klart at Libya ikke ønsker hjelp fra utlandet for å opprettholde sikkerheten i landet, melder BBC.

Ian Martin, FNs utsending i Libya, bekrefter at FN tidligere vurderte å sende inn militære observatører, men at forslaget er avvist av den libyske overgangsrådet.

– Det er veldig tydelig at de vil unngå utplassering av FN-styrker eller andre militære styrker, sier Martin etter et møte i sikkerhetsrådet.

brahim Dabbashi, Libyan Deputy Permanent Representative to the United Nations

Ibrahim Dabbashi

Foto: CHIP EAST / Reuters

Unik situasjon

Libyas FN-representant, Ibrahim Dabbashi mener situasjonen i Libya er unik.

– Det er ikke borgerkrig, ei heller konflikt mellom to ulike grupperinger. Dette er personer som forsvarer seg mot et diktatur, sier Dabbashi til BBC.

– Når diktatoren faller, gjenstår det ingen motstridende parter. Det er ingen behov for fredsbevarende styrker, sier Dabbashi som ikke er særlig bekymret for sikkerhetssituasjonen i landet.

– Det kan være noen som vil utføre terrorangrep her og der, men politiet og sikkerhetsstyrkene kan håndtere dette. Vi forventer ikke større angrep i ettertid, sier han.

Valget, en utfordring for FN

Ian Martin tror den største utfordringen for FN vil være å hjelpe Libya forberede seg til et demokratisk valg.

– Vi må huske at det ikke har vært et demokratisk valg i landet på lenge, det finnes ingen valgapparat, ingen valgkomiteer, ingen politiske partier eller en fri presse, sier Martin.

Overgangsrådet har uttrykt ønske for at FN skal spille en større rolle i planleggingen av et demokratisk valg i landet, ifølge Martin.

SISTE NYTT

Siste nytt