Hopp til innhold

Levde med orm i hjernen

En australsk kvinne klaget over at hun var blitt glemsom og deprimert - under et legebesøk fant de en åtte centimeter levende rundorm i kvinnens hjerne.

Denne ormen ble oppdaget i hjernen til en kvinne på et sykehus i Canberra

Denne ormen ble oppdaget i hjernen til en kvinne på et sykehus i Canberra.

Foto: AP

Det var en vanlig dag for infeksjonslege Sanjaya Senanayake på sykehuset i Canberra i Australia inntil han ble oppringt fra en kollega fra en helt annen avdeling. Det var nevrokirurgen Hari Priya Bandi som sa følgende:

– Herregud, du kommer ikke til å tro hva jeg fant i hjernen til en kvinne. Den er levende og beveger på seg.

Nevrokirurgen hadde akkurat fjerne en åtte centimeter lang rundorm fra pasienten sin og nå trengte hun råd om hva hun skulle gjøre videre.

Det er første gang i verden at akkurat denne typen rundorm er funnet i et menneske.

Sjokkert

Pasienten, en 64 år gammel australsk kvinne kom til sykehuset første gang i 2021. Da hadde hun magesmerter, diare, feber, hoste og var kortpustet. Uten at legene fant årsaken.

– I ettertid ser vi at dette mest sannsynlig kom av rundormlarver som forflyttet seg fra tarmen og inn i andre organer som lever og lunge. Det forteller direktør for klinisk mikrobiologi ved sykehuset i Canberra, Karina Kennedy til Al Jazeera.

Fra 2022 opplevde kvinnen både å bli glemsom og deprimert, noe som etter hvert førte til en MR-skanning av hjernen. Det var det som førte til at legene oppdaget unormalt vev på hjernen. Nevrokirurgene på sykehuset ble sjokkerte da de oppdaget en rundorm.

– Nevrokirurger håndterer regelmessig infeksjoner i hjernen, men dette hadde ingen ventet å finne, forteller infeksjonslegen Senanayake til The Guardian.

ZTwkobw4bIE

Legene forteller at de fikk sjokk da de oppdaget denne ormen

Foto: AP

Sensasjon

Rundormen var fortsatt i live da den ble operert ut og umiddelbart sendt videre til eksperter for identifisering. Da kom det neste sjokket.

Det viste seg at det var en type rundorm som man vanligvis finner i pytonslanger og kenguruer.

Forskere tror kvinnen ble smittet da hun lette etter spiselige planter i nærheten av huset der hun bor i delstaten New South Wales sørøst i Australia. Plantene var sannsynligvis forurenset med slangeavføring som inneholdt larverparasitter.

Økt risiko

Det er økende risiko for at sykdom går fra dyr til mennesker mener ekspertene i Australia.

– Det har vært rundt 30 nye infeksjoner i verden de siste 30 årene. Av de nye infeksjonene globalt er det 75 prosent som har blitt overført fra dyreverden til mennesker, dette inkluderer koronaviruset, forteller infeksjonslegen Senanayake.

Legen legger til at ormen som ble funnet i kvinnens hjerne ikke er av den typen som smitter over til andre mennesker. Den vil dermed ikke forårsake en pandemi som SARS, Ebola eller Korona. Men ormen eller parasitten finnes i flere deler av verden så det er sannsynlig at det vil dukke opp andre tilfeller.

Forskere som har studert tilfellet med den australske kvinnen, legger til at det er sannsynlig at kvinnen hadde et svekket immunsystem. Dermed greide parasitten å trenge seg inn i et område som normalt sett er veldig beskyttet.

Den 64 år gamle pasienten er nå ute av sykehuset, men overvåkes fortsatt av spesialister.

SISTE NYTT

Siste nytt